Sveže z Nokia World

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/nokia-lumia-800.jpg

V Londonu se je ravnokar zaključilo uvodno predavanje konference Nokia World 2011, kjer so Finci predstavili kar nekaj pomembnih novosti pri mobilnem gigantu. Preden začnejo deževati tehnične podrobnosti in testi, še sveži vtisi.

Stephen Elop na odru Nokia World 2011 (vir: engadget.com)

Večino časa je na odru preživel Nokijin CEO Stephen Elop, ki je ob prevzemu stolčka napovedal velike spremembe znotraj podjetja. To se je znašlo v ne preveč zavidljivem položaju, saj jih je v zadnjih letih konkurenca prehitevala na vseh področjih, Nokia pa nikakor ni našla pravega odgovora na njih. Kljub vsemu pa Nokia dnevno proizvede milijon(!) telefonov, za naslednje leto imajo v načrtu to številko še povečati.

Če so bile lansko leto omenjene spremembe samo besede, pa so ravno z letošnjim Nokia World prvič postale stvarnost. Osrednji moto prireditve je bil tako "New Now". Njihovo vizijo sprememb so več kot 3000 zbranim v dvorani predstavili v obliki 6 novih telefonov ...

Asha

Če vas je skrbelo, da se Symbian že poslavlja, Sprva je tu cela serija novih, na operacijskem sistemu S40 osnovanih telefonov Asha: Asha 200, 201, 300 in 303. Z ugodnimi cenami (med 60€ za 200 in 105€ za 303) so namenjeni predvsem razvijajočim trgom, svoj delež kupcev pa bodo našli tudi pri nas. Vmeščeni so med najvišji in srednji razred, med Asham pa sta tako "candybar" tristotica z numerično tipkovnico kot 303 s polno QWERTY tipkovnico in rezisitvnim 2,6 palčnim zaslonom na dotik.

O podrobnostih posamezne Ashe kasneje, med hitro izstopajočimi lastnosti pa so podpora dvema SIM karticam v Ashi 200 z možnostjo menjanja SIMa brez ugašanja telefona (Easy Swap), brskalnik Nokia Browser (zaeenkrat omenjen samo v povezavi z Asho 303), ki obljublja 90% manjši prenos podatkov pri brskanju po spletu z uporabo oblačnih tehnologij, prednaloženi Angry Birds Lite itd.

Lumia

Novi vrh ponudbe pa predstavlja serija Lumia, prve Nokie z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows Phone 7. Predstavili so dva telefona, Lumio 800 in 710, in večino časa je bila v ospredju Lumia 800, ki so jo poimenovali kar "prvi pravi Windows Phone mobitel" ("first real Windows Phone").

Nokia Lumia 800

Ohišje je močno podobno že znani N9, ki je požela izjemno pozitivne odzive glede kvalitete izdelave. Polikarbonatno ohišje je izdelano iz enega samega kosa (kar bo verjetno predstavljalo probleme pri odstranitvi baterije). Znotraj ohišja bije 1,4 gigaherčni procesor, 16 GB spomina in odlična f/2,2 kamera s Carl Zeissovo optiko (f/2,4 na novem iPhone 4S). Zaslon je rahlo ukrivljen 3,7 palčni AMOLED z Nokijino tehnologijo ClearBlack. V prodaji bo že od novembra, pričakovana cena pa je 420€.

O Lumiji 710 so povedali precej manj, razen da bo imela enako zmogljiv procesor in 3,7 palčni zaslon, bo pa s ceno 270€ občutno cenejša.

Windows Phone 7 na Lumiah je Nokia oplemenitila z nekaj svojimi aplikacijami, med katerimi vsekakor najbolj izstopa vodena GPS navigacija. Zemljevide željenega področja bomo lahko shranili na telefon in s tem prihranili pri prenosu podatkov. Več o programski opremi novih Nokij pa ko dobimo kakšno v roke.

Posnetek celotne prireditve je že na voljo na strani http://events.nokia.com/nokiaworld/.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1758
24. september 2013
Sveže z Nokia World
Windows Phone 7