Tactus predstavil prilagodljivo fizično tipkovnico za zaslone na dotik

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/tactus-_touchscreen.jpg

Proizvajalci mobilnih naprav so v zadnjih letih zaslone na dotik dodelali do te mere, da tapkanje deluje povsem naravno in natančno. A kaj, ko so vsi zasloni le dolgočasne ravne steklene površine. Japonci sicer predlagajo dvojne zaslone na dotik, obetajo se nam tudi upogljivi zasloni, a podjetje Tactus ima zanimivo rešitev za vse, ki na pametnih telefonih pogrešate fizične tipkovnice.

Tactus dinamična tipkovnica za zaslone na dotik

Prejšnji teden je v Bostonu na konferenci organizacije Society for Information Display največ pozornosti požel prototip Android tablice, ki po potrebi na zaslonu ustvari fizične tipke za lažje in udobnejše tipkanje. To delovanje omogoča posebna ploskev, ki je nameščena neposredno nad senzor za dotik zaslona. V izdolbenih kanalih te ploskve se nato pretaka skrivnostna oljnata tekočina, ki na površini zaslona hitro ustvari ali odstrani tipke.

Engadget, ki je imel v Bostonu priložnost tablico testirati v živo, poroča, da tako ustvarjeni gumbi na videz delujejo skorajda mokro, a potrebujejo kar nekaj sile ob pritisku. Pri tipkanju celoten pritisk gumba sicer ni potreben, saj za izbiro zadostuje preprost dotik, kot smo tega vajeni na klasičnih zaslonih na dotik.

Za boljši predstavo ti vsekakor priporočam, da si pogledaš spodnji predstavitveni video, ki podrobno predstavlja to tehnologijo, imenovano Tactile Layer. Podjetje Tactus pričakuje, da bo tehnologija na različnih mobilnih in drugih napravah na voljo šele naslednje leto, pri proizvodnji pa naj bi se dalo poljubno določati postavitev, obliko in velikost gumbov.

[vimeo width="610" height="343"]http://vimeo.com/43431035[/vimeo]

Kljub temu, da sama ne čutim pretirane nostalgije po fizičnih tipkovnicah na mobitelih, me prav zanima, kakšen bo občutek pod prsti pri uporabi tovrstnih dinamičnih tipkovnic. Poleg natančnejšega tipkanja ali le bolj zabavne uporabe naših mobilnih naprav ima takšna tehnologija velik potencial tudi za olajšanje uporabe naprav na dotik za ljudi s posebnimi potrebami.

Kar praviš, se ti zdijo prilagodljive fizične tipke na mobilnih napravah dobrodošla novost ali le nepotreben trik?

Vir: EngadgetTactus zaslon na dotik z dinamičnimi tipkami

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
365
24. september 2013
Tactus predstavil prilagodljivo fizično tipkovnico za zaslone na dotik