Tehnologija in tek

Igor Harb in Tamara Harb 24. junij 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/tek-tehnologija-harb-jun21-hero.jpg

Vse več naprav in storitev za rekreativne športnike obljublja, da bodo v pomoč pri teku in drugi vadbi, a kaj pravzaprav resnično potrebujemo in kako to, kar imamo, kar najbolje izkoristiti?

Profesionalni športniki uporabljajo veliko tehnologije, ki jim lahko pomaga pridobiti tisti zadnji odstotek hitrosti ali moči, ki jo potrebujejo za medaljo, medtem ko rekreativci za tek potrebujemo le športne copate, hlače in majico, za plavanje kopalke, za kolesarjenje pa kolo in osnovna oblačila. Ampak sodobne tehnologije lahko tudi nam omogočijo bolj zanimivo, zabavno in varno športno izkušnjo. Ogledali si bomo, kako v vadbo vključiti mobitel, pametno oziroma športno uro, naglavno luč in polnilno baterijo za tiste, ki se odpravljate na res dolge pustolovščine, dodatno pa še nekaj mobilnih aplikacij in storitev.

Večina nas ima mobitel s seboj ves čas, tudi kadar gremo športat. Pri teku lahko mobitel uporabimo za poslušanje glasbe, podkastov ali zvočnih knjig, z njim beležimo športno aktivnost in merimo čas, hitrost, korake ter podobno, v temi ga uporabimo kot svetilko, če zatavamo, pa s pomočjo navigacije najdemo pot. Večina teh rešitev je povsem uporabnih, a pri nekaterih opravilih so ločene naprave priročnejše, natančnejše in varčnejše pri porabi energije, mobitel pa je še zmeraj lahko za rezervo, če se kaj zalomi. Tako si najprej oglejmo ločene naprave, nato pa še, kje, kako in do katere mere jih mobitel lahko nadomesti.

Športna oziroma pametna ura

Večina pametnih ur in zapestnic je primernih za šport, saj vključujejo številne funkcionalnosti, kot so sprejemnik GPS za spremljanje lokacije, merilnik srčnega utripa, števec korakov, višinomer in podobno. Pri nekaterih je pred uporabo pri športnih aktivnostih priporočljivo zamenjati pašček, saj kovinski materiali niso primerni za kožo med potenjem, usnje pa se tako hitreje uniči. Najbolj osnovna uporaba pametne ure pri športu je seveda merjenje aktivnosti, denimo število pretečenih/prehojenih/prekolesarjenih kilometrov, hitrost, vzpon in srčni utrip, s katerimi lahko nato spremljamo naš napredek in se primerjamo z drugimi. Praviloma podatke iz ure izvozimo v telefon ali računalnik in nato v katero izmed športnih aplikacij, pri čemer lahko izbiramo med tisto, ki jo nudi proizvajalec ure (npr. Garmin, Polar, Samsung) ali pa katero izmed splošnih, kot so Strava, Adidas Running ali MapMyRun. Novejše ure večinoma same zaznajo aktivnost in ponudijo možnost samodejnega vnosa denimo kolesarjenja ali sprehoda. Poleg tega lahko mnoge uporabljamo tudi za sledenje vnosu tekočine ali zaužitim kalorijam, kar lahko koristi pri dolgem teku, pohodu ali kolesarski vožnji, kjer tako pazimo, da ne dehidriramo in da dovolj pojemo. Urez vključenim sprejemnikom GPS so uporabne tudi za navigacijo, nekatere celo prikažejo zemljevid (oziroma košček zemljevida), da uspemo najti naprej tudi na brezpotju. Mnoge ure podpirajo nalaganje glasbe, podkastov ali zvočnih knjig z možnostjo poslušanja prek bluetootha, najnaprednejše pa imajo celo podporo za kartico eSIM in se povezujejo v omrežja LTE/4G za neposredno pretakanje vsebin.

kupi


Svetilka

Za nočni tek je vidljivost nujna in svetilka predstavlja del obvezne opreme. Sicer je nočni tek bolj aktualen v zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, a tudi poleti je odlična izbira, saj se takrat dovolj ohladi. Večina sodobnih športnih oblačil je opremljena z odsevniki, pa vendar ti niso zmeraj dovolj. Tudi, če tečete po cestah in pločnikih, ne škodi imeti manjše svetilke na oblačilih, za tek po gozdu in brezpotjih pa brez naglavne svetilke tako ali tako ne gre. Osnovni modeli imajo baterijo nameščeno poleg žarnice na sprednji strani, svetilke, ki so namenjene dolgim nočnim tekom na ultramaratonih pa ločeno na zadnji strani za boljše ravnotežje. Pri teku po manj zahtevnih terenih, denimo po urejenih sprehajalnih poteh, mnogi uporabljajo kar mobitele, ki jih nosijo v roki ali jih obesijo v posebni torbici na oblačila, vendar pri tovrstni uporabi mobitela ne pozabite na dober zaščitni ovitek. Mobitel je primeren kot svetilka tudi za pohodništvo, čeprav večina prisega na žepne.

Polnilna baterija

Vse te naprave uporabljajo elektriko in na dolgih tekih ali pohodih se izpraznijo tako mobiteli kot tudi ure. Največji porabniki energije so satelitski sprejemniki (GPS/GLOSNASS/Galileo), še hitreje pa bo baterije zmanjkalo, če poslušamo glasbo prek bluetootha. S polnilno baterijo lahko telefon, uro ali slušalke napolnimo med postankom ali pa v nahrbtniku, medtem ko si ultramaratonci, ki tečejo skozi vso noč, športne ure polnijo kar tako, da si polnilno baterijo z rutko ali kakšnim pasom pritrdijo na roko. Ne glede na vse, bi večina naprav morala zdržati več kot 10 ur tovrstne uporabe.

kupi


Aplikacije za šport in varnost

Kot omenjeno, je mobitel odličen sopotnik med športom, sploh v povezavi s pravimi aplikacijami. Športne aplikacije, kot so Strava, Garmin Connect, Nike Run Club, Adidas Runtastic ali MapMyRun, smo podrobno opisali že v prejšnjem članku, a če na kratko povzamemo, vsaka omogoča spremljanje dolžine in hitrosti teka/pohoda/kolesarjenja ter izriše zemljevid poti in izračuna razne statistike, da lahko spremljamo svoj napredek skozi čas. Prav vse se v redu obnesejo pri osnovnih funkcionalnostih, tako da je končna odločitev stvar osebnih preferenc in uporabniške izkušnje.

Še ena ključna aplikacija za športanje v naravi je Find My za iOS oziroma Find My Device za Android. Ne le, da nam lahko pomaga najti telefon, če smo ga slučajno izgubili, ta aplikacija oziroma storitev lahko tudi pomaga najti poškodovanega ali izgubljenega tekača, pohodnika ali gorskega kolesarja. Tudi, če zmanjka baterije ali pa je naprava poškodovana, bo tistim, ki iščejo, sporočila zadnjo znano lokacijo, kar znatno izboljša možnosti pri iskanju pogrešanega. Zato poskrbite, da pred odhodom na daljši tek, pohod ali vožnjo po nevarnem ali pa neznanem terenu, omogočite dostop do iskanja vaše naprave vsaj enemu sorodniku ali prijatelju. Podobna storitev je vključena tudi v plačljivo različico Strave.

Če smo izgubljeni, nam seveda lahko pomagajo tudi aplikacije z zemljevidi, denimo Google ali Apple Maps, pa tudi Bing Maps, HERE WeGo (bivši Nokia Maps), Garmin in karkoli je še drugega. Vse aplikacije delujejo po istem principu, priporočljivo pa je uporabiti možnost prenosa zemljevidov na napravo za območja divjine, kjer ni pokritosti z mobilnimi omrežji 4G/LTE ali 5G. Za pohodništvo in druge podvige v naravo se odlično obese tudi Komoot, ki ima precej podrobne zemljevide gozdnih poti, bistveno boljše kot denimo Google Maps.

 

Nenazadnje pa ne gre pozabiti, da sodobne mobitele (in tudi nekatere pametne ure) lahko uporabimo kot plačilno sredstvo. Nekatere banke in naprave podpirajo prenos virtualnih bančnih kartic na telefon ali uro, ki omogočajo plačevanje prek NFC, vsi mobiteli vseh generacij pa podpirajo različne možnosti plačevanja z VALÚ, ki se lahko včasih izkaže kot rešilna bilka za nakup pijače, hrane, mestnega prevoza in drugega.

kupi

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. junij 2021
5705
24. junij 2021
Tehnologija in tek