Tekaške aplikacije: Strava, Adidas Running, Endomondo, Map My Run, Nike Run Club, Runkeeper

Igor Harb in Tamara Harb 27. avgust 2020 Čas branja članka: 9 min
/PublishingImages/tekaskeapp-harb-avg20-hero.jpg

Tek ni le eden najbolj zdravih športov, z dokazano pozitivnim vplivom na mišičje, srce, ožilje, pljuča in možgane, temveč se ga je tudi preprosto lotiti, saj potrebujemo le osnovno športno opremo in nekaj prostora na pločniku, atletski stezi ali gozdni poti. Pri treningu nam lahko pomagajo tudi aplikacije na telefonu, zato smo si ogledali tiste, ki jih tekači najbolj uporabljamo.

Najprej pa osnove. Aplikacije lahko uporabljamo neposredno, s telefonom, ki ga imamo pri sebi med tekom, če imamo seveda dovolj velike žepe na tekaških hlačah ali jopiču (kar je pri ženski opremi redkost) oziroma v torbici z nosilcem na roki. Večina aplikacij omogoča tudi hkratno poslušanje glasbe ali podkastov in vključuje možnost glasovnega obveščanja o pretečenih kilometrih in podobnem. To pa tudi pomeni, da moramo imeti dovolj polno baterijo, saj uporaba GPS, podatkovne povezave in drugih morebitnih funkcionalnosti (denimo Bluetootha za poslušanje glasbe na brezžičnih slušalkah ali povezave z merilnikom srčnega utripa) porabi precej energije.

Alternativa je uporaba športne ure, saj večina novejših modelov podpira povezavo s telefonom in samodejni prenos podatkov o vadbi v vse aplikacije. Če uporabljate uro, lahko telefon pustite doma in aplikacijo uporabljate samo za analizo stanja, vendar pa le dražje ure podpirajo funkcije, ki so na telefonih standard: poslušanje glasbe, brezstično plačevanje in seveda telefoniranja/sporočanje. Poleg tega brez telefona ni mogoče uporabljati naprednih funkcionalnosti kot so treningi, tekaške zgodbe in podobno. Nekatere od aplikacij je mogoče tudi namestiti na pametne ure (Apple Watch, Samsung Galaxy Watch, Xiaomi Amazfit, Fossil), vendar so funkcionalnosti nekoliko okrnjene.Test aplikacij je narejen s tistimi, ki podpirajo iOS in Android, zaenkrat pa jih ne boste našli v Huaweijevi AppGallery. Poleg tega aplikacije tudi ne podpirajo sinhronizacije z novejšimi Huaweijevimi pametnimi oz. športnimi urami, kot je na primer odlična Huawei GT2.

 

Pot, hitrost, višina, statistika

Preden predstavimo posamezne aplikacije si oglejmo, kaj omogočajo prav vse. Osnovna funkcionalnost je seveda spremljanje poti z GPSom, ki nato izriše naš tek na zemljevidu, zraven navede dolžino in višinsko razliko ter oceno kalorij, ki naj bi jih porabili med vadbo. Če tečemo več krogov (npr. na stadionu ali pa na krožni gozdni stezi), nam tudi šteje čas za vsak krog, sicer pa so podatki razdeljeni na posamezne kilometre (ali milje, če želite ameriške nastavitve). Če imamo s telefonom povezan tudi merilnik srčnega utripa ali pedometer, bo aplikacija prikazala tudi podatke teh naprav, tj. srčni utrip in število korakov.

Z redno vadbo lahko na osnovi teh informacij spremljamo napredek, aplikacije pa nam ponujajo tudi možnost treninga. Tako lahko na primer izberemo program večmesečne priprave na maraton in aplikacija nam bo pred vsakim tekom priporočila, kakšno dolžino, vrsto treninga in intenziteto naj izberemo. Pri nekaterih aplikacijah je ta funkcionalnost boljša kot pri drugih (več o tem spodaj), pri večini pa je na voljo zgolj v plačljivi različici. V vsakem primeru to pomeni, da moramo imeti med vadbo s seboj telefon in uporabljati slušalke, da nas virtualni trener lahko spodbuja.

GPS pa ni namenjen zgolj spremljanju uporabnikovega teka, temveč lahko na ta način poiščemo tekaške proge, ki so jih že utrli drugi uporabniki. Tako lahko odkrijemo nove izzive v okolici, ali pa hitro najdemo preizkušene in varne poti v drugih krajih, denimo na dopustu. Bolj uporabljane aplikacije se tukaj bolje izkažejo, saj imajo shranjenih več poti drugih uporabnikov, tudi v Sloveniji.

Vse aplikacije omogočajo tudi spremljanje znošenosti tekaških copat. V povprečju naj bi par copat prestal 800 do 1000 kilometrov teka preden izgubi vso blaženje in oprijem. Seveda kot tekač sami najbolje vemo, kdaj je treba nabaviti nove copate, a informacija o pretečenih kilometrih je lahko dober opomnik, da bo počasi treba nabaviti in začeti uvajati nove. Na daljše teke se namreč nikoli ni priporočljivo podati s povsem novo obutvijo (velja tudi za pohodništvo in vse ostale športe). Sledenje porabi copat je sploh uporabno pri tekačih, ki uporabljajo več parov za različne terene, saj je tako težje biti tekočem.

 

Vse statistike na spletu

Vse aplikacije razen Nike Run Club so začele razvojno pot kot spletne strani in so še zmeraj zgolj okrnjene različice polne izkušnje. Medtem ko so aplikacije odlične za beleženje aktivnosti, spremljanje aktivnosti naših prijateljev in trening, pa je podroben pregled statistik našega napredka najboljši v spletnem brskalniku na računalniku. Vsaka aplikacija tudi ponuja načine spodbude za uporabnike, povečini prek izzivov, ki se jim uporabnik pridruži in običajno obsegajo določeno število pretečenih (prekolesarjenjih) kilometrov v določenem časovnem obdobju. Poleg tega jih večina deli pohvale ali pa značke za dosežene mejnike, kot so denimo pretečenih 100 km, 5 rekreacij v enem tednu in podobno. Nekateri celo pretiravajo s to igrifikacijo, saj denimo Nike Run Club prične puščati nekoliko nadležna, pasivno-agresivna obvestila, če aplikacije nekaj časa ne uporabljamo.

Za poslušanje glasbe, podkastov, zvočnih knjig ali Runtasticovih zgodb je priporočljiva uporaba primernih športnih slušalk. Običajne slušalke lahko hitro padejo iz ušesa, tiste, ki prekrivajo ušesa za bolj kakovostni zvok, pa v toplem vremenu hitro pregrejejo tekača, so pa odlične za pozimi. Nasploh so Bluetooth slušalke bolj priporočljive za tek in druge športe, saj se ni treba ukvarjati s tem, kam bomo spravili telefon, poleg tega pa so združljive tudi s pametnimi in športnimi urami, ki v vse večji meri podpirajo predvajanje glasbe in uporabo funkcionalnosti tekaških aplikacij.

Poleg aplikacij v spodnjem testu so priljubljene tudi aplikacije proizvajalcev športnih in pametnih ur. Teh nismo vključili v test, čeprav lahko denimo Garminovo, Suuntovo, Samsungovo ali Polarjevo uporabljate tudi brez njihove strojne opreme. Tudi te aplikacije so uporabne in zmogljive, vendar se jim bomo bolj posvetili pri testih strojne opreme.

 

Varnost

Shranjevanje in javno objavljanje tekaških prog je sicer lahko zelo uporabno, vendar pa je tudi tvegano iz varnostnega stališča. Če denimo štartamo pred domačimi vhodnimi vrati, lahko drugi uporabniki dokaj natančno določijo naš naslov; če imamo redno vadbo, pa tudi, kdaj nas ni doma. To seveda potencirajo objave tekov iz dopusta, ki so, podobno kot fotografije na Instagramu, vabilo za morebitne vlomilce. Objava lokacij tekaških prog se je pred tremi leti izkazala tudi kot ogromna varnostna luknja za tajne baze ameriške vojske in drugih armad. Aplikacija Strava namreč objavlja letne vizualizacije tekačev, kjer si lahko na zemljevidu sveta ogledamo vse pogosto uporabljane proge. Povečava Nevade je tako razkrila tekaške aktivnosti v okolici nikoli uradno potrjenega Območja 51, tekaške proge pa so nakazale tudi lokacije ameriških vojaških baz v Iraku in Afganistanu ter britanskih na Falklandskih otočjih, ki so sicer bile vse zakrite v satelitskih posnetkih komercialnih ponudnikov, kot so Garmin, Google in Apple. Čeprav so vojaki, ki tam služijo vojsko, imeli vključeno zasebnost za svoje športne podatke, se Stravini anonimizirani vizualizaciji Global Heatmap niso izognili. Po alarmu zaradi tega razkritja, je Strava prilagodila nekatere nastavitve zasebnosti, tako da zdaj ti podatki niso več vključeni v Heatmap.

Vsekakor bodite pozorni na nastavitve deljenja podatkov in zasebnosti v vsaki aplikaciji, saj imajo povečini vključeno prosto deljenje vaših rezultatov in dosežkov z drugimi uporabniki, večina pa jih tudi želi nemudoma dostop do vašega imenika in računa za Facebook. Vsekakor pa morate aplikaciji odobriti dostop do lokacijskih podatkov oz. GPSa, če želite svojim tekom prilagati fotografije, pa tudi do albuma in fotoaparata, za povezavo z zunanjimi napravami pa še Bluetooth. Glede ostalih nastavitev in dovoljenj pa je (tako kot pri vseh aplikacijah) bolje biti skeptičen in onemogočiti dostop, če ne veste, čemu služi.

Strava

 

Najbolj kul funkcionalnost: športno družabno omrežje

Cena naročnine: 7,99 EUR na mesec / 59,99 EUR na leto

Povezava: https://www.strava.com

Strava ima 50 milijonov uporabnikov. Čeprav ima začetke v kolesarjenju, je danes prav tako uporabljana med tekači in tudi drugimi športniki, saj skupaj podpira 31 športov.

Če želite zares natančna navodila za uporabo Strave, jih najdete na straneh tekaške revije Runners World (link: https://www.runnersworld.com/beginner/g25619156/what-is-strava/), sicer pa je zelo preprosta in intuitivna. Pri nastavitvah je pomembno poskrbeti za omejitev deljenja podatkov, saj se v določenih pogledih obnaša kot zgodnji Facebook in želi čim bolj tesno povezati čim več uporabnikov.

Tek posnamemo s pritiskom na gumb »Record« na sredini vmesnika, kjer se nam prikaže zemljevid z našo lokacijo, zraven pa možnosti izbire poti (Routes) in varnostno sporočanje lokacije drugim uporabnikom (Beacon), ki sta na voljo zgolj naročnikom, v zgornjem levem kotu pa najdemo nastavitve, kjer lahko določimo, če želimo obveščanje o vsakem pretečenem kilometru, samodejno pavzo (npr. pri čakanju na semafor ali pa zavezovanju vezalk) ali zaklepanje zaslona. Med samim tekom imamo nato na voljo zaslona s pregledom statistike (razdalja, hitrost, čas …) in z zemljevidom. Po zaključku aktivnosti aplikacija pripravi rezultate teka in zemljevid poti, zraven pa lahko priložimo tudi fotografije, ki smo jih posneli med tekom. Ti podatki se nato objavijo na našem »feedu«, kjer jih lahko vidijo in komentirajo naši sledilci iz Strave oziroma kot je najbolj običajno dajo pohvalo oz. »kudos«. Tukaj lahko spremljamo aktivnosti svojih prijateljev, iščemo partnerje za tek ali kolesarjenje in ideje za nove poti. To je tudi najbolj priljubljena funkcionalnost Strave, saj so funkcionalnosti treningov zaklenjene za naročnike.

Adidas Running by Runtastic

 

Najbolj kul funkcionalnost: zgodbe

Cena naročnine: 9,99 EUR na mesec / 59,99 EUR na leto

Povezava:https://www.runtastic.com

Adidasova športna aplikacija je začela pot kot startup projekt študentov na avstrijski univerzi, ki so razvili aplikacijo za merjenje časa in razdalje pri jadranju, a so hitro ugotovili, da je treba dodati tudi druge športe. V startup dnevih se je Runtastic loteval tudi izdelave naprav za merjenje utripa in razdalje, po Adidasovem prevzemu pa so se osredotočili na storitev in aplikacije.

Po dosegljivih podatkih ima Adidas Running največ uporabnikov, blizu 150 milijonov, funkcionalnosti in način porabe pa sta zelo podobna kot pri Stravi, z eno ključno razliko. Strava nas ob zagonu aplikacije postavi v način družabnega omrežja in nam prikaže, kaj počnejo naši prijatelji, medtem ko Adidas Running prikaže zaslon za beleženje aktivnosti, da bi nas spodbudil k športu. Temu je namenjen tudi njihov tedenski novičnik, kjer predstavljajo članke in videe iz bloga s priporočljivimi načini treninga, prehranjevanja, predstavitve receptov in seveda (Adidasove) opreme.

 

Osnovne funkcionalnosti beleženja aktivnosti in predstavljene statistike so pri Adidas Running bolj ali manj enake kot pri Stravi in ostalih aplikacijah, ponuja pa nekaj bonbončkov, ki jih drugi ne. Ikona note takoj desno ob gumbu »START RUNNING« najprej ponudi možnost izbire glasbe za med tekom kar iz aplikacije, za naročnike pa celo »powersonga«, glasbe, ki jo začne predvajati, ko aplikacija ugotovi, da nam primanjkuje moči. Še bolj zanimive so t.i. tekaške zgodbe, ki so v bistvu zvočne knjige, pri katerih sta zgodba in tempo pripovedovanja naravnana tako, da tekaču narekujeta hitrost teka. Plačljivi uporabniki imajo na voljo širok nabor zgodb različnih žanrov, od klasičnih motivacijskih tekov, do pustolovskih pobegov iz zapora in postapokaliptičnih tekov za preživetje, običajni uporabniki pa lahko poslušajo par krajših. Podobno velja za treninge. Ti so sicer povezani s sorodno aplikacijo Adidas Training, kjer je na voljo cela paleta različnih vadb.

Endomondo

 

Najbolj kul funkcionalnost: motivacija

Cena naročnine: 5,99 USD na mesec / 29,99 USD na leto

Povezava: https://www.endomondo.com

 

Tudi Endomondo je začel pot kot evropski startup in sicer na Danskem, dokler ni podjetja kupil ameriški proizvajalec športne opreme Under Armour. To podjetje je tudi lastnik spodaj predstavljene aplikacije Map My Run, njune funkcionalnosti pa se deloma podvajajo. Endomondo je sicer bolj celovita aplikacija, ki podpira paleto športov in aktivnosti, ponuja pa tudi možnosti družabnih omrežij, treninga in motivacijskih spodbud. Med preizkusom se je sicer prav pri Endomondu (na iOS) najpogosteje izkazalo, da GPS ne deluje povsem natančno, čeprav je to težava, na katero prej kot slej naletimo pri vsaki aplikaciji in tudi večini športnih ali pametnih ur. Običajno zadostuje ponovni zagon naprave.

Map My Run

 

Najbolj kul funkcionalnost: zemljevidi tekaških poti

Cena naročnine: 5,99 USD na mesec / 29,99 USD na leto

Povezava: https://www.mapmyrun.com/

Kot je mogoče sklepati iz imena, je glavna funkcionalnost aplikacije možnost iskanja novih tekaških poti v okolici. Na tem področju Map My Run prekaša celo Stravo, ob tem pa je dostop do vseh zemljevidov brezplačen. Naročniška različica aplikacije se osredotoča predvsem na podrobne statistike in analize tekaških dosežkov in trening, spet podobno kot Strava. Uporabniški vmesnik je preprost in osredotočen na akcijo, takoj na prvem zaslonu že ponuja možnost nalaganja zemljevida poti v naši bližini. Zemljevidov ne manjka, je pa treba biti pozoren na gumb »FILTER«, ki je skrit v zgornjem desnem kotu, kjer nastavimo dolžino; med testom je namreč bila privzeta dolžina proge 30 do 200 km, kar je za običajnega rekreativca nekoliko preveč. Pri treningih so nekateri osnovni programi na voljo vsem uporabnikom, kar je priporočljivo preizkusiti.

Nike Run Club (NRC)

 

Najbolj kul funkcionalnost: povsem brezplačno

Cena naročnine: glej zgoraj

Povezava: https://www.nike.com/si/nrc-app

Nike se ni odločil za prevzeme obstoječih rešitev, temveč že leta razvijajo lastno storitev, pri tem pa se trudijo povsod naslanjati na Apple in njihove izdelke. Tako so že več kot desetletje nazaj imeli pedometer, ki se je povezal z iPod Minijem in nato prenesel podatke o številu korakov (ter oceni razdalje) v računalnik (prek iTunes). Tudi NRC ima osredotočen uporabniški vmesnik, ki želi uporabnika čim prej spraviti v pogon. Nike ponuja celo vrsto vodenih tekov in treningov, pri čemer lahko veliko nastavitev izberemo tudi sami, program pa se nato prilagodi našim potrebam. Kot kaže že ime, je NRC predvsem tekaška aplikacija in ima manjšo podporo za druge športe kot večina konkurentov, a to delo opravi odlično. Vse najpogostejše uporabljane funkcionalnosti so zmeraj klik ali poteg s prstom stran, aplikacija je odzivna in hitra. Še posebej je prilagojena za uporabo z Apple Watch, kjer imajo na voljo tudi lastno linijo ur in paščkov. Čeprav NRC ponuja možnost povezovanja s prijatelji, je primarni fokus na treningu, pri čemer so mnoge rutine razvili slavni Nikejevi atleti. Aplikacija je tudi najbolj oznamčena, saj je Nikejev logotip zares povsod. NRC je tudi edina aplikacija, ki sploh nima spletne različice, saj je osredotočena zgolj na mobilno izkušnjo.

Runkeeper

 

Najbolj kul funkcionalnost: podrobne statistike

Cena naročnine: 9,99 EUR na mesec / 39,99 EUR na leto

Povezava: https://runkeeper.com/

Runkeeper je v lasti japonskega proizvajalca športne opreme Asics. Funkcionira podobno kot ostale aplikacije, ima pa nekoliko samosvojo podobo uporabniškega vmesnika, ki morda ne bo všeč vsakomur. Nekoliko moteče je, da so nekatere funkcionalnosti, ki so pri drugih aplikacijah brezplačne, tukaj na voljo zgolj naročnikom, denimo vključevanje vremenskih podatkov k vadbi.

Zaključek

Večina aplikacij v našem preizkusu je precej podobnih in vsaka tudi v brezplačni različici rekreativnemu uporabniku ponudi vse funkcionalnosti, ki jih potrebuje. Za tiste, ki želijo z aplikacijo spremljati večje število športov, sta najbolj primerni Endomondo in Strava, za tekače, ki želijo trenirati, a se niso pripravljeni odločiti za naročnino, pa Nike Run Club. Adidas Running se odlično obese z dodatnimi funkcionalnostmi, kot so zgodbe in novičnik, Map My Run pa s širokim naborom tekaških prog. Če ste izkušen tekač, vam bodo morda statistike veliko pomenile, če veliko tečete po neznanih gozdnih poteh, pa je priporočljivo izbrati naročnino za Stravo ali Runkeeperja, ki ponujata opcijo sporočanja lokacije ob padcu. Tako da tekaške copate na noge, telefon v žep in dober tempo.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. avgust 2020
5317
28. avgust 2020
Tekaške aplikacije: Strava, Adidas Running, Endomondo, Map My Run, Nike Run Club, Runkeeper