Telekom Slovenije je prvi slovenski operater s pomembnim certifikatom

Tehnik 22. februar 2018
/PublishingImages/ts-certifikat-hero.jpg

Smo prvi slovenski operater, ki je prejel mednarodni certifikat MEF CE 2.0. Z njim podjetje izkazuje zanesljivost in tehnološko naprednost omrežja ter skladnost z mednarodnimi standardi za zagotavljanje kakovosti podatkovnih storitev, namenjenih poslovnim uporabnikom in gostovanju med operaterji.

Skladno z navedenim certifikatom v sodelovanju z Olympic Broadcasting Services (OBS) med zimskimi olimpijskimi igrami zagotavljamo tudi mednarodno podatkovno povezavo med Slovenijo in Južno Korejo. Certifikat nam je po temeljitem preverjanju, ki je vključevalo več kot 600 testov, podelilo mednarodno združenje Metro Ethernet Forum (MEF) za razvoj in standardizacijo storitev CE (Carrier Ethernet).

Certifikat potrjuje kakovost in uspešno nadgradnjo omrežja

Certifikat MEF CE 2.0 potrjuje kakovost omrežja in zanesljivost širokopasovnega podatkovnega prenosa med omrežji LAN (Local Area Network). Hkrati potrjuje tudi uspešno nadgradnjo in konsolidacijo omrežja, ki smo jo z uvajanjem novih tehnologij izpeljali v preteklem letu. S tem smo na eni strani zagotovili platformo za zagotavljanje celovitih in zanesljivih storitev zasebnih omrežij in internetnega dostopa podjetjem, izobraževalnim in javnim ustanovam ter državnim organom, hkrati pa tudi lažje delovanje na področju mednarodnega medoperaterskega povezovanja.

Mednarodna povezava med Slovenijo in Južno Korejo

Mednarodno povezavo, prek katere deluje videoprenos, smo v skladu s certifikatom MEF CE 2.0 prvič zagotovili med Slovenijo in Južno Korejo, in sicer v obdobju zimskih olimpijskih iger. Tako lahko naročnik podatkovnega prenosa med drugim na posebnem uporabniškem portalu spremlja različne parametre, prek katerih ima vpogled v kakovost zagotavljanja storitve, in preverja skladnost te z dogovorom o ravni storitev - SLA (Service Level Agreement).

 

Z novim omrežjem 5G, ki je testno na voljo na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, je možno športne dogodke spremljati tudi neposredno s kamer v živo.

Pri tem se parametri zagotavljanja storitev beležijo v realnem času, tako da ima naročnik stalen nadzor nad povezavo in lahko samostojno pripravlja poročila o njenem stanju v skladu s svojimi potrebami. V povezavi z novim omrežjem 5G, ki je testno na voljo na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, pa je mogoče športne dogodke spremljati tudi neposredno s kamer, ki spremljajo tekmovalce v živo, s čimer se gledalci še bolj približajo dogajanju. Novost letošnjih olimpijskih iger je tudi izkušnja navidezne in obogatene resničnosti športnih dogodkov.

Zavezanost k poslovni odličnosti

S pridobljenim certifikatom izkazujemo svojo zavezanost poslovni odličnosti ter zagotavljanju zanesljivosti in kakovosti storitev, in sicer tako končnim uporabnikom kot na ravni medoperaterskega sodelovanja. Hkrati se zavezujemo k nadaljnjemu razvoju in zagotavljanju kakovosti sistemov in storitev skladno z razvojem MEF-standardizacije.

Metro Ethernet Forum, katerega član je tudi naše podjetje, je mednarodna nepridobitna organizacija, ki spodbuja razvoj in standardizacijo storitev CE. Ponudnikom storitev omogoča vzpostavitev globalnega ekosistema komunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo agilne, zanesljive in medsebojno usklajene storitve glede na potrebe digitalnega gospodarstva, pa tudi intenzivno globalno povezovanje prek različnih omrežnih virov in zmožnosti zagotavljanja storitev.

Pri tem se trudimo za razvoj zagotavljanja storitev prek avtomatiziranih, virtualnih med seboj povezanih omrežij, ki temeljijo na tehnologijah Lifecycle Service Orchestration (LSO), Software-defined Networking (SDN) in Network Functions Virtualization (NFV).

Članek je bil prvotno objavljen na http://siol.net/digisvet/novice/.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. februar 2018
3891
23. februar 2018
Telekom Slovenije je prvi slovenski operater s pomembnim certifikatom