Telekom Slovenije predstavlja Turbo WiFi

Tehnik 16. september 2019 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/turbo-wifi-kukar-sept19-hero.jpg

Pri Telekomu Slovenije uvajamo novost − Turbo WiFi, ki zagotavlja vrhunsko pokritost stanovanj, hiš in poslovnih prostorov z brezžičnim internetnim omrežjem. Ker smo želeli iz prve roke izvedeti več o novi storitvi, smo se pogovarjali z Miho Kukarjem, produktnim vodjem storitve Turbo WiFi.

Kaj je Turbo Wifi? V čem se razlikuje od običajnega WiFi-omrežja? Nekateri že sedaj uporabljajo t. i. range extenderje in repetitorje WiFi-omrežja, da pokrijejo področja doma ali pisarne, kjer ni signala ali je ta slabši. Kaj prinaša Turbo Wifi tem uporabnikom?

Turbo WiFi temelji na tehnologiji WiFi Mesh, ki je v zadnjem času postala izredno dostopna in popularna tudi med zasebnimi uporabniki. Naprave, povezave v tehnologijo WiFi Mesh, omogočajo boljšo pokritost stanovanja ali pisarne, večje hitrosti prenosa podatkov, samodejen prehod med dostopnimi točkami WiFi in samodejno preklapljanje WiFi-kanalov ob povečani zasedenosti ali motnjah.

Kakšne so prenosne hitrosti omrežja Turbo WiFi?

Turbo WiFi v celoti podpira standard 802.11ac s prenosnimi hitrosti do največ 1,3 Gbit/s.

Zakaj je tako pomembno povsod v stanovanju in pisarni zagotoviti kakovosten signal WiFi? Ali je res, da je hitrost odvisna od najšibkejšega člena v verigi? Kako pa je z napravami pametnega doma, ki so povezane prek WiFi-ja?

V današnjem času imajo uporabniki vse več naprav, ki potrebujejo povezljivost v internet. Poleg računalnikov, tablic, telefonov in pametnih televizorjev uporabljajo tudi pametne klimatske naprave, kamere, senzorje itd., vse te naprave pa potrebujejo internetno povezljivost. Pomembno je tudi, da lahko naprave uporabljamo v vseh prostorih stanovanja ter da imamo povsod dovolj dobro hitrost za uporabo najbolj priljubljenih storitev, videa in internetnega streaminga.

 

Kako je s SSID? Je povsod enak, ne glede na dostopno točko, kjer se nahajamo?

Omrežje Turbo WiFi uporabniku omogoča enotno ime omrežja (SSID), ne grede na to, koliko dostopnih točk WiFi uporablja v sklopu storitve Turbo WiFi.

Kako poteka namestitev oz. vzpostavitev omrežja Turbo Wifi?

Vzpostavitev storitve Turbo WiFi je zelo enostavna. Novemu naročniku bo modem in dostopne točke WiFi namestil tehnik Telekoma Slovenije, obstoječi uporabnik, ki ustrezen modem že ima, pa bo dobil le dostopno točko, ki jo lahko v Turbo WiFi poveže prek funkcionalnosti WPS, in sicer s preprostim klikom na gumb na modemu in WiFi-ojačevalniku.

Kako si nastavimo dostop do nastavitev modema?

Uporabnik se v domačem omrežju na modem poveže tako, da v orodno vrstico vpiše fritz.box. Nadaljnji postopek je odvisen od izbranega modema: sistem uporabnika samodejno preusmeri v nastavitve ali zahteva vnos gesla, ki je izpisano na hrbtni strani modema. Nato je treba v nastavitvah izbrati možnost FRITZ!Box Users, kjer se določi uporabnike za dostop, za konec pa aktivirati še MyFRITZ! Account.

Kako upravljamo nastavitve?

SSID in geslo za WiFi se lahko nastavlja enostavno prek Mojega Telekoma ali prek mobilne aplikacije MyFRITZ! oz. spletnega dostopa myfritz.net.

Zakaj omrežje za goste?

Za marsikaterega uporabnika, tako zasebnega kot poslovnega, je ločeno WiFi-omrežje, ki ga uporabljajo gostje, pomembna varnostna funkcija. Na primer, gostje v lokalu se povezujejo v eno WiFi-omrežje, drugo pa se uporablja za prenosne POS-terminale in podporo poslovanju.

Kako je z nadgradnjo programske opreme?

Za nadgradnjo terminalske opreme skrbi Telekom Slovenije, torej se uporabniku s tem ni treba ukvarjati.

Kako je z interferenco v blokih? Kako se v večstanovanjskih stavbah, kjer je veliko WiFi-omrežij, obnese Turbo Wifi v primerjavi z običajnim WiFi-jem?

S storitvijo Turbo WiFi najprej poskrbimo za odlično pokritost stanovanja in s tem zagotovimo odličen signal v vseh sobah. V primerih interference sistem Turbo WiFi samodejno izbere najmanj obremenjen frekvenčni kanal za komunikacijo ter ves čas spremlja kakovost komunikacije in zasedenost kanalov ter v primeru poslabšanja razmer ustrezno odreagira, tako da so uporabniku vedno na voljo najboljše možne razmere.

 

Recimo da imam družinski hotel, s signalom želim pokriti vseh 10 sob, restavracijo, recepcijo in tudi vrt, kjer s prenosnim POS-terminalom streže osebje. Je Turbo WiFi ustrezna rešitev zame? Kdo jo namesti in vzdržuje?

Turbo Wifi je namenjen tudi manjšim podjetjem, ki lahko že z nekaj dodatnimi dostopnimi točkami povečajo pokritje celotnega podjetja z WiFi-signalom. Z vami se dogovorimo za ogled lokacije in ugotovimo optimalno število dostopnih točk, ki jih namestimo tako, da se doseže izvrstna pokritost v vseh prostorih in na vrtu.

Za namestitev in vzdrževanje skrbi Telekom Slovenije, saj gre za najemno storitev z mesečno naročnino. Več o storitvi si lahko ogledate na naši spletni strani.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. september 2019
4843
16. september 2019
Telekom Slovenije predstavlja Turbo WiFi