TellSpec - ko veste, kaj jeste

Alenka Selčan 23. december 2013
/PublishingImages/tellspec-hero.jpg

Človeštvo se še nikoli ni toliko ukvarjalo s tem, kaj ima na krožniku. V izobilju dobrin se vse pogosteje sprašujemo, ali je hrana, ki jo uživamo, zdrava, ekološko in etično predelana. Se v njej nemara skrivajo pesticidi, hormoni, antibiotiki ali morda celo gensko spremenjeni organizmi? Statistike kažejo, da razlogov za zaskrbljenost ni malo. Vse več ljudi je občutljivih na gluten in laktozo, veliko je takih, ki se borijo s kandido ali pa so alergični na nekatera živila.

TellSpec 

A kako naj v skrbi za svoje zdravje in okolje vemo, kaj pravzaprav jemo? Seveda je najlažje, če zelenjavo pridelamo na svojem vrtu, kupujemo živila od poznanih, lokalnih pridelovalcev in si tako zagotovimo ekološko pridelan obrok. Pa vendar to še ni dovolj, da bi o hrani izvedeli vse kar nas zanima. Kako naj vemo, če se v hrani nahaja gluten, laktoza ali nemara aspartan? Kakšne so pravzaprav sestavine našega obroka?

S podobnimi vprašanji se je ubadala tudi gospa Isabel Hoffman, mati najstnice, ki je bila poleg različnih alergij preobčutljiva tudi na gluten. V iskanju rešitve, ki bi lahko pomagala mnogim s posebnimi prehranjevalnimi potrebami, sta z dr. Stephenom Watsonom razvila TellSpec, namenjen prav kemični analizi hrane.

 

TellSpec, žepna napravica v velikosti obeska za ključe, temelji na v prepletu nanofotonike, laserskega spektrograma in edinstvenih matematičnih logaritmov, ki omogočajo hitro in učinkovito analizo katerega koli živila, tudi tistega, ki je shranjeno v steklovini ali plastični embalaži. TellSpec odčitane in analizirane podatke nemudoma sporoči mobilni aplikaciji na pametnem mobitelu (Android ali iOS), kjer lahko preberemo poročilo analize. V manj kot 20 sekundah tako izvemo, če živilo vsebuje jajca, gluten, škodljive umetne arome ali barvila.

 

TellSpec zna razbrati tudi kalorično vrednost hrane, zato je nadvse primerno darilo tudi za tiste, ki se vsakodnevno ubadajo s štetjem (ali bolje – ugibanjem) kalorij v obroku. Če vas že zdaj skrbi, koliko kilogramov boste pridobili v prazničnih dneh, ko bo dobrotam na mizi delal družbo tudi kak kozarček na dietah tako zelo prepovedanega alkohola, bi bili najbrž zelo veseli napravice, ki vam bi pokazala pravo mero v veselem decembru. A žal še ne letošnjem.

TellSpec je namreč ravno te dni več kot uspešno zaključil z zbiranjem razvojnih sredstev na Indiegogo, kjer pravijo, da bodo prvi primerki TellSpec na voljo šele avgusta 2014. Dotlej pa le previdno, saj veste, vaša hrana je vaše zdravje.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. december 2013
1930
6. januar 2015
TellSpec - ko veste, kaj jeste
Android, iOS