Težko pričakovani Samsung Galaxy S9 je tukaj: bistvo se skriva v detajlih

Andrej Pirnat 26. februar 2018
/PublishingImages/galaxy-s9-feb18-hero.jpg

Samsung je odprl novo sezono premijskih mobitelov. Včeraj je namreč v sklopu svetovnega mobilnega kongresa (MWC 2018) predstavil svoja nova paradna konja, težko pričakovana mobitela Galaxy S9 in Galaxy S9+. Sodeč po predstavljenem gre ponovno za izjemna Samsungova mobitela, ki ju bodo konkurenti zelo težko dosegli, kaj šele presegli.

Tako kot je to praksa že nekaj zadnjih let, so tudi letos nekaj dni pred uradno predstavitvijo na spletu deževale slike in novice o novih članih Samsungove družine Galaxy S. Njihov glavni vir je bil ponovno znani tviteraš in novinar Evan Blass, ki slovi po predčasnih razkritjih v mobilni industriji. Vendar pa to ni odvrnilo Samsunga, da vse do včerajšnje uradne predstavitve ni potrdil, katere naprave bo predstavil. Ampak ko je na veliki oder pred zbrano množico novinarjev, vlogerjev, podcasterjev in drugih medijskih predstavnikov stopil vsem dobro poznani DJ Koh, vodja Samsungovega mobilnega oddelka, je bilo hitro jasno, koliko je ura. Čas je bil za uradno predstavitev enega najbolj pričakovanih mobitelov letošnjega leta, Galaxyja S9.

 

V uvodnem nagovoru se je DJ Koh na hitro sprehodil skozi zgodovino in hitri napredek mobilne telefonije in na tem mestu izpostavil predvsem spremembe v načinu uporabe mobilnih naprav. Če so bili prvi mobiteli zasnovani le za klicanje, so današnji še za vse kaj drugega. Danes z mobiteli fotografiramo, na njih gledamo videoposnetke in igramo igre, si dopisujemo z bližnjimi ter iščemo informacije na spletu. Še najmanj morda z njimi kličemo oziroma če že, je to velikokrat videoklic. Prav tako pa so mobiteli postali nepogrešljiv pripomoček za službene zadeve. In, kot je dejal vodja Samsungovega mobilnega oddelka, so prav s to mislijo začrtali razvoj Galaxyjev S9 in S9+. Poglejmo, kaj so pripravili.

Dizajn: ne popravljaj, kar ni pokvarjeno

Na prvi pogled Galaxy S9 in S9+ nista videti pretirano drugačna od svojih dveh predhodnikov, Galaxyja S8 in S8+. V tem pogledu torej ne predstavljata takšnega preskoka, kot sta ga lanskoletna modela. A to ni nič slabega, saj sta oba mobitela še vedno videti zelo atraktivna. Še vedno ju namreč odlikuje velik t. i. neskončen zaslon, ki sega skoraj do robov mobitela. Pri Samsungu pravijo, da tokrat celo še bolj, saj naj bi bili robovi ohišja okoli zaslona tokrat še ožji.

 

Zaslon je sicer enak kot lani, torej zasnovan na tehnologiji AMOLED z ločljivostjo 2.960 x 1.440 slikovnih pik in razmerjem stranic 18,5:9. Prav tako pa je ostala enaka njegova velikost. Pri Galaxyju S9 tako ta znaša 14,7 centimetra oziroma 5,8 palca, pri nekoliko večjem Galaxyu S9+ pa centimeter več oziroma 6,2 palca. So pa, kot so povedali na predstavitvi, nekoliko izboljšali svetilnost zaslona, tako da naj bi bila slika jasno razločna in vidna v temi in na močni svetlobi, na primer neposredno na soncu.

Ohišje obeh mobitelov je tudi letos stekleno, enaka pa je tudi postavitev gumbov (da, namenski gumb za priklic digitalnega asistenta Bixbyja ostaja). Je pa svojo pozicijo nekoliko spremenil čitalnik prstnih odtisov. Ta se sicer še vedno ne nahaja spredaj pod zaslonom, ampak ostaja na hrbtni strani (kar je tako ali tako preferenca marsikaterega uporabnika), je pa vseeno na bolj priročnem mestu kot pri lanskem modelu. Preselil se je pod kamero, s čimer naj bi bil lažje dosegljiv. Lani se je namreč nahajal povsem zraven kamere, zaradi česar se je veliko uporabnikov pritožilo, da svoje prste ponesreči polagajo na objektiv kamere namesto na čitalnik. Očitno so pri južnokorejskem gigantu prisluhnili pritožbam in nevšečnost popravili.

 

Če smo se že dotaknili slike, se spodobi še kakšno besedo nameniti zvoku. Galaxy S9 in S9+ imata nova zvočnika, ki so ju razvili v sodelovanju s priznanim proizvajalcem avdioopreme, AKG-jem. Zvočnika proizvajata stereozvok in podpirata tehnologijo Dolby Atmos, ki poskrbi za boljši prostorski zvok. Na včerajšnji predstavitvi je prišla do izraza predvsem njuna glasnost, saj naj bi bila kar 40 odstotkov glasnejša od lanskih. Aha, pa oba mobitela imata še vedno tudi klasični 3,5-milimetrski priključek za slušalke, ki na mobitelih počasi postaja izumrla tehnološka vrsta.

Revolucionarna kamera?

Našteto so sicer malenkostne spremembe, ki na samo uporabo ne vplivajo pretirano. Glavne novitete, ki naj bi oba nova Galaxyja povzdignile med zvezde, pa se skrivajo v tehničnih podrobnostih. Največja med njimi, ki se je pojavljala tudi v dražilnih videih v dnevih pred predstavitvijo, je kamera oziroma fotoaparat. Pri Samsungu so namreč razvili kamero z dvojno mehansko zaslonko, ki samodejno preklaplja svojo razprtost glede na svetlobne razmere. Ko boste fotografirali v dobrih svetlobnih pogojih, bo ta bolj razprta (f/2.4), v temnih pa manj (f/1.5). Na ta način deluje podobno kot človeško oko, ki se prilagodi svetlobi v prostoru. Le da Samsungova dvojna zaslonka to naredi instantno. Človeško oko namreč včasih potrebuje nekaj sekund, da se navadi na temo oziroma svetlobo in razločno vidi okolico.

 

Še pojasnilo, kako deluje zaslonka: zaslonka je odprtina v objektivu, ki kanalizira svetlobo do senzorja kamere, količina svetlobe pa določa svetlost in ostrino fotografije. Torej, bolj ko je zaslonka razprta, več svetlobe lahko pride skoznjo, posledično pa so fotografije bolj osvetljene, kar je zelo pomembno za nočno fotografijo. Več ko je namreč svetlobe, bolj so razločne podrobnosti na fotografiji. Prav tu pa je želel Samsung narediti največji korak. Kakovost nočnih fotografij še bolj približati kakovosti dnevnih fotografij, pri katerih njihovi paradni mobiteli že nekaj časa blestijo. Ali jim je to uspelo in do kakšne mere, bomo videli v praksi, ko bomo oba nova Galaxyja dobili na test (kar naj bi bilo enkrat v prihodnjih dveh tednih). Glede na to, da gre za najširšo zaslonko na mobitelih do zdaj, imamo kar visoka pričakovanja.

Še ena velika pridobitev kamere pa so super počasni videoposnetki (super slow-mo). Te bo mogoče snemati s kar 960 sličicami na sekundo pri ločljivosti 720p, sistem pa naj bi bil sposoben tudi predvideti, kateri del videoposnetka želite upočasniti. Z nekaj kreativnosti bo, kot so pokazali na predstavitvi, mogoče ustvariti resnično spektakularne videoposnetke, ki jih bo mogoče instantno deliti tudi v obliki ponavljajočega se posnetka GIF ali nastaviti za ozadje zaklenjenega zaslona, mobitel pa bo posnetku tudi samodejno pripel glasbeno podlago (ki jo boste lahko seveda zamenjali ali odstranili).

 

Medtem ko je Galaxy S9 opremljen z eno kamero z ločljivostjo 12 MP, ima večji Galaxy S9+ dve z enako ločljivostjo. Obe se lahko pohvalita z optično stabilizacijo slike, glavna prednost pa je možnost dvakratne optične povečave (manjša izguba kakovosti pri povečavi) in način Live Focus, ki je debitiral pri lanskem Notu8 in omogoča boljšo portretno fotografijo. Pri tem načinu lahko namreč izberete, kateri del fotografije želite zamegliti, in to tudi naknadno, ko ste jo že posneli. Oba mobitela pa sta opremljena tudi z boljšim sistemom samodejnega ostrenja, ki naj bi priskočil na pomoč predvsem pri fotografijah, zajetih v gibanju (manj zameglitve).

Nov način komuniciranja

In ko smo že ravno pri kameri oziroma fotoaparatu, velja omeniti še funkcionalnost animiranih emodžijev. Samsung tu sledi Applu, ki je nekaj podobnega predstavil na iPhonu X, le da gre še korak dlje. Pri novih Galaxyjih lahko namreč zajamete sliko svojega obraza, ki ga mobitela nato pretvorita v 3D-animiran virtualni lik z vašimi obraznimi potezami. Aplikacija nato ustvari 18 različnih emodžijev z vašo risankasto podobo, do katerih lahko dostopate prek virtualne tipkovnice v različnih pogovornih aplikacijah in se z njimi odzivate v pogovoru, tako kot se z drugimi emodžiji. Na voljo pa so vam tudi emodžiji Miki Miške in nekaterih drugih Disneyjevih junakov.

 

Nova znanja pa je pridobil tudi Samsungov digitalni asistent Bixby. Ta lani pri prvem stiku z javnostjo (predvsem s predstavniki sedme sile) večinoma ni požel pretiranega navdušenja, nam pa se je kar dopadel. Predvsem nam je bila všeč njegova funkcionalnost turističnega vodiča, saj nas je znal skozi oko kamere usmeriti do različnih znamenitosti v obiskanem kraju. Zdaj pa po navedbah Samsunga obvlada še več. Zna namreč v realnem času prevajati besedilo, ki ga zazna na sliki (menije v restavracijah, znake z opozorili itd.), in prepoznati hrano na krožniku, pri čemer naj bi bil sposoben ugotoviti tudi njeno kalorično vrednost. Dekleta pa bodo pozdravila tudi funkcionalnost virtualnega preizkušanja mejkapa. Bixby bo znal v kombinaciji s sprednjo kamero prikazati, kako je določen mejkap videti na vašem obrazu, tako vam ličil ne bo več treba kupovati na slepo.

MacGyver med mobiteli

Nadgradnje je bila seveda pričakovano deležna tudi osrednja strojna oprema. Evropske modele bo tako poganjal najnovejši procesor Exynos (ameriške Snapdragon 845), vsi pa bodo opremljeni s štirimi (S9) oziroma šestimi (S9+) gigabajti delovnega pomnilnika in 64 gigabajti shrambe. Če se vam to zdi nekoliko malo, ne skrbite, saj bosta imela mobitela tudi režo za spominsko kartico microSD. Na splošno pri Samsungu niso “škrtarili” z opremo, saj so v mobitela implementirali vse, kar se je dalo. Ne skrbite, tudi vodoodpornost in brezžično polnjenje sta še vedno tu. Slednje je tokrat postalo celo hitro (bomo videli, ali tako hitro kot žično). Boljši pa so tudi varnostni mehanizmi za prepoznavo očesne šarenice in obraza uporabnika. Na papirju bi tako zelo težko našli kakšno pomanjkljivost, se pa že veselimo vse to preizkusiti tudi v praksi.

 

Na predstavitvi, na kateri sicer ni manjkalo zbadljivk na Applov račun (glede zaslona brez zareze, priključka za slušalke, čitalnika prstnih odtisov, ki ga iPhone X nima, in animiranih emodžijev, ki jih z Galaxyja lahko pošljete na katerikoli androidni mobitel), so pokazali tudi naslednjo generacijo naprave DeX, s katero lahko mobitel pretvorite v računalnik. Če Galaxy priključite na DeX in ga povežete z monitorjem ali televizorjem ter miško in tipkovnico, ga lahko uporabljate kot običajen namizni računalnik, kjer Android dobi podobo Windowsov oziroma kateregakoli namiznega operacijskega sistema. Z novim DeX Padom, kakor se naprava imenuje, pa sploh ne boste potrebovali tipkovnice in miške. Mobitel namreč nanj priklopite v vodoravnem položaju in ga uporabljate kot sledilno ploščico oziroma virtualno tipkovnico.

Kdaj bosta mobitela na voljo?

Galaxy S9 in S9+ bo mogoče prednaročiti že 2. marca, na trgovske police mobilnih operaterjev pa naj bi prispela dva tedna pozneje, to je 16. marca. Cena Galaxyja S9 naj bi brez vezave znašala 849 evrov, cena večjega Galaxyja S9+ pa 949 evrov. Kakšna bo cena v paketih z vezavo, še ni znano, oba mobitela pa bosta na voljo v štirih barvah: vijoličasti (ki jo pri Samsungu močno izpostavljajo), črni, sivi in modri.

 

Glavne (nove) funkcionalnosti mobitelov Samsung Galaxy S9 in S9+:

 • Kamera oziroma fotoaparat z dvojno zaslonko, ki skrbi za boljšo dnevno in nočno fotografijo.
 • Super počasni posnetki z 960 sličicami na sekundo, ki jih lahko shranite tudi v GIF.
 • Dvojna kamera pri Galaxyju S9+ z dvakratno optično povečavo in boljšo portretno fotografijo.
 • Bixby zna zaznati besedilo v okolici in ga instantno prevesti.
 • Prepoznava hrane in njene kalorične vrednosti.
 • Emodžiji, ki so animirani po vaši podobi, in emodžiji Disneyjevih junakov.
 • Izboljšana strojna oprema.
 • Posnetek včerajšnje predstavitve si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:

   

  Tule pa je še kratek predstavitveni video obeh Samsungovih novincev:

   

  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  26. februar 2018
  3896
  26. februar 2018
  Težko pričakovani Samsung Galaxy S9 je tukaj: bistvo se skriva v detajlih
  Android