The Dash - končno popolne slušalke

Alenka Selčan 6. marec 2014
/PublishingImages/The_Dash_hero.jpg

Zakaj bi vedno le vi poslušali slušalke, namesto, da bi kdaj slušalke poslušale vas?

Neumno vprašanje? Tudi na neumno vprašanje se da odgovoriti s pametnim odgovorom. A ne le z odgovorom. Nikolaj Hviid iz münchenske ekipe Bragi na tako vprašanje odgovarja kar s svojim izumom - s pametnimi slušalkami The Dash, ki jih te dni predstavljajo na Kickstarterju in za katere so v začetku kampanje poželi že preko 2,5 milijona ameriških dolarjev.

 

Gre za prve pametne slušalke za v uho, ki z vgrajenim senzorjem poslušajo naše telo. Merijo srčni utrip, stopnjo kisika v krvi, porabljene kalorije, a to še ni vse, kar bo razveselilo predvsem športnike. Poleg vitalnih funkcij spremljajo tudi hitrost gibanja, razdaljo in kadenco, o čemer nas med treningom obvešča prijazen glas.

Brezžični predvajalnik glasbe

Slušalke The Dash nas bodo končno odrešile vseh spon in končno bomo lahko pozabili na tisti večni preplet žičk po naših žepih in torbah, saj delujejo brezžično. Delujejo celo brez pametnega mobitela, saj premorejo svoj predvajalnik glasbe, na katerega lahko shranimo 4 GB glasbe. Omogočajo svobodo gibanja v ritmu glasbe in ker so vodoodporne, jih bomo lahko uporabljali tudi med plavanjem, surfanjem ali potapljanjem. Še tuširanje bo z njimi dobilo novo dimenzijo.

 

Z njimi se bomo v hrupnem okolju lahko zvočno popolnoma izolirali, če pa jih bomo na primer uporabljali med vožnjo s kolesom, si bomo nastavili zvočno jakost tako, da bomo poleg glasbe še vedno slišali, kaj se dogaja okoli nas.

Z obliko do kakovosti zvoka

Poleg svobode gibanja, ki ga omogočajo slušalke, je oblikovalec Arne Loermann z obliko težil k udobju in nenazadnje h kakovosti zvoka. Po 3D-skeniranju več sto različnih ušes je za različne tipe zasnoval tri osnovne oblike ušesnih čepkov, ki so oblikovani tako, da se popolnoma prilagajajo ušesnemu kanalu in tako dajejo bogat zvok z močnimi basi.

Preprosta uporaba

Slušalke upravljamo kar z dotikom na levo ali desno slušalko. Z levo upravljamo sledilne funkcije, z desno pa glasbo. Glasbo za predvajanje lahko naložimo z USB 2.0 ali prek Bluetootha. Bragi obljublja, da bodo poleg osnovne na voljo tudi raznovrstne brezplačne iOS in Android aplikacije, saj k sodelovanju vabijo tudi razvijalce, ki imajo svojo vizijo, kako razširiti uporabnost že tako nadvse uporabnih slušalk.

 

Tehnikalije

Ergonomični ušesni čepki so široki od 21 do 26 mm in visoki 25 mm. Uporabnik lahko izbira med tremi velikostmi (S/M/L), posamična slušalka pa tehta manj kot 13,8 gramov. Slušalke so opremljene z mikrofonom, 4 GB Flash pomnilnikom, 100 mAh baterijo, 32-bitnim ARM procesorjem, senzorji pa imajo poleg ambientnega mikrofona še triosni akcelerometer, rdeči in infrardeči LED in optični senzor, termometer ter 5-poljni kapacitivni senzor za sledenje vitalnih funkcij in gibanja.

Kupim! Za koliko?

Ker je prepozno, da bi postali ena od tistih tisoč zgodnjih ptičk, ki so bile dovolj hitre, da so si na Kickstarterju zagotovile The Dash po 130 €, lahko še vedno podprete projekt in si zagotovite vsaj nekaj popusta na okvirno tržno ceno, ki naj bi se oktobra, ko bodo te odlične slušalke prišle na trg, gibala okoli 220 €.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. marec 2014
1982
24. marec 2014
The Dash - končno popolne slušalke
iOS, Android