TinkerBots in četa robotov

Alenka Selčan 17. april 2014
/PublishingImages/tinkerbots-hero.jpg

Nedavno smo pisali o igračah, ki osvajajo današnje generacije otrok. A če ste tudi vi med tistimi, ki se radi poigrajo ne glede na svoja leta, vas bo razveselil še en biserček v nizu izobraževalnih igrač tretjega tisočletja. Spoznajte TinkerBots!

 

TinkerBots je z Lego kockami usklajen modularni set, ki otroke spodbuja, da se že od malih nog spoznavajo z robotiko. Že petletnik bo lahko v igri sestavil čisto pravega robota, saj set poleg različnih členov vsebuje tudi rdečega, ki bo konstrukciji vdahnil življenje.

Rdeči člen so namreč možgani, ki novo sestavljeno bitje vodijo in ga napajajo z energijo. Poleg LiPo baterije vsebuje še z Arduinom združljiv mikrokontroler, zvočnik, giroskop in ACC-senzor, vtičnico za USB-polnjenje, vmesnik za Led svetilko, skratka vse, kar bo robot potreboval za svoje zaznavanje in delovanje. Pri tem mu bodo pomagali še vrsta kinetičnih modulov za rotiranje in prijemanje, adapterji, pa tudi pasivni gradniki, ki jih bo mogoče nadgrajevati z osnovnimi Lego ali Lego Technic kockami.

 

TinkerBots kreacije, najsibodi živalice, avtomobilčki ali gradbeni roboti, bodo s pomočjo senzorjev lahko sledili svetlobi, znali pa bodo tudi preceniti razdaljo. Upravljali jih bomo nadvse preprosto. S pritiskom na gumb bomo posneli zaporedje gibov, ki jih bo robot na naš ukaz ponovil, zahtevnejši uporabniki pa bodo lahko ustvarjali tudi bolj domiselne programe. Ker je TinkerBots opremljen tudi z Bluetooth 4.0, bomo robotke kakopak lahko upravljali tudi s pametnimi napravami in ustrezno aplikacijo.

Preden delite svoje navdušenje nad TinkerBotsi z vašimi otroci, vam priporočamo, da obiščete njihovo Indiegogo kampanjo in se najprej prepričate, ali ima vaš Božiček dovolj globok žep za tovrstne radosti. Berlinska ekipa, ki stoji za projektom, namreč računa na nekoliko premožnejše kupce, saj bo za osnovni paket s kolesci treba odšteti 115 €, za osnovni živalski 165 €, za naprednejši gradbeni set 215 €, najdražji med njimi pa bo senzorični mega set, ki bo na voljo za kar 360 €.

A ne glede na ceno kaže, da je doba otroških programerjev in poznavalcev robotike neizogibna, saj TinkerBots ni edini proizvajalec tovrstnih igrač. Na Kickstarterju je ravno te dni uspešno zaključil zbiranje denarja Robotiky, že poleti pa lahko pričakujemo prve robotke Play-i.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. april 2014
2021
22. april 2014
TinkerBots in četa robotov
Android, iOS, Windows Phone 8