To je Windows 11

Tehnik 13. julij 2021 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/windows-11-kavcic-jul21-hero.jpg

Microsoft je pokazal operacijski sistem Windows 11, ki bo nasledil Windows 10. Sodeč po videnem, Windows 11 prinaša nekaj zanimivih in uporabnih izboljšav. Ni sicer povsem gotovo, da bo ob izidu videti točno tako kot na posnetkih, ki jih je pokazal Microsoft. Do izida se lahko še pojavi kakšna sprememba. Ne verjamemo pa, da bodo te velike.

Kot lahko vidimo na posnetkih, ki jih je objavil Microsoft, je Windows 11 vizualno precej drugačen od Windows 10. Kaže, da ima osvežen videz oken, ikon in opravilne vrstice. Ikone so v opravilni vrstici postavljene v sredini, vključno z gumbom »Start«, ki je bil prav tako osvežen. Ob kliku na osveženi gumb »Start« se med drugim pokažejo datoteke aplikacij in ikone aplikacij za hiter dostop. V opravilni vrstici pri Windows 11 najdemo tudi orodje Microsoft Teams. Nova orodna vrstica ima po našem mnenju dober videz in verjamemo, da se bomo uporabniki hitro navadili nanjo.

Windows 11 omogoča dobro večopravilnost in preglednost. V njem si bomo na primer lahko ustvarili več namizij. Eno za igranje iger, drugo za delo, tretje pa za kaj tretjega. Ta operacijski sistem prinaša tudi posebno novo ikono, ki je dodana v zgornjem delu oken. Prek nje je mogoče hitro in pametno razvrščati okna na zaslonu.

 

Windows 10 je odličen operacijski sistem za igranje video iger in enako lahko pričakujemo od Windows 11. Ta podpira DirectX 12, Direct Storage in Auto HDR, tako da mora biti igranje video iger na njem odlična izkušnja.

Windows 11 prinaša tudi posebno okno, v katerem se prikazujejo novice in informacije, ki zanimajo uporabnika. Uporabna novost, ki jo bodo številni uporabniki verjetno s pridom koristili. Microsoft je osvežil tudi svojo trgovino Microsoft Store, ki ima novo podobo. Windows 11 je na tablicah nekoliko prilagojen. Prilagojen je tako, da ga uporabnik lažje upravlja – na primer ikone v opravilni vrstici so na tablicah postavljene bolj narazen.

Windows 11 prihaja ob koncu letošnjega leta. Za določene uporabnike Windows 10 bo nadgradnja brezplačna. Ali vam bo omogočena, lahko preverite v aplikaciji PC Health Check, ki je na voljo na tej strani.

Spodaj si lahko ogledate predstavitveni video Microsoftovega novega operacijskega sistema, v katerem lahko izveste še kakšno dodatno informacijo.

 

Viri: Blogs.windows.com (tekst), Youtube.com, (tekst), Microsoft.com (tekst)


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. julij 2021
5713
13. julij 2021
To je Windows 11