Novosti s katerimi namerava Apple pretresti svet

Marjan Kodelja 7. junij 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/apple-wwdc-kodelja-jun22-hero.jpg

Na svojem drugem letošnjem dogodku WWDC 2022 je Apple razkril celo vrsto nadgradenj v operacijskih sistemih za mobilne naprave, prikazal težko pričakovana macOS Ventura in novi procesor M2 ter napovedal popolno prenovo sistema CarPlay.

Uporabniki pametnih mobitelov iPhone boste navdušeni nad napovedanimi možnostmi poosebljanja zaklenjenega zaslona, vključno z dodajanjem lastnega ozadja in spreminjanjem pisav. Morda še pomembnejši pa je spremenjen prikaz obvestil. Namesto seznama, ki lahko zapolni celoten zaslon, bodo prikazana v obliki vrtiljaka na spodnjem delu. Pomembnejšo nadgradnjo je doživel tudi sistem takojšnega sporočanja (Messages). Dovoljeno bo popravljanje že poslanih sporočil v izogib zadregam zaradi slovničnih napak, preklic poslanih in označevanje sporočil kot neprebranih za lažji pregled, na katera moramo še odgovoriti.

kupi

Apple je napovedal še celo vrsto zanimivih nadgradenj sistema iOS 16, od katerih (žal) ne bomo imeli veliko. Bodisi ker pri nas ne bodo delovale bodisi zaradi preprostega dejstva, da sistem ni preveden v slovenščino. Med takšnimi sta na primer narek sporočil ob sočasno aktivni tipkovnici na zaslonu in popolnejši dostop do športnih novic. Dokajšne nadgradnje je bil deležen plačilni sistem Apple Pay. V Združenih državah bo možno plačevanje neposredno z enega iPhona na drugega. Na ta način bodo mala podjetja sprejemala plačila brez potrebe po dodatnih napravah (terminali POS). Večina predstavljenega bo na voljo že letošnjo jesen, dlje v prihodnost pa je premaknjeno preoblikovanje sistema CarPlay – podobno imajo nekateri sodobni avtomobili že globoko integriran Googlov sistem, zdaj pa bodo dobili še Applovega. Pogovori z izdelovalci menda že potekajo, tako da so prve modele napovedali za prihodnje leto. Slovenija žal tudi ni med tistimi redkimi državami, v katerih bo na voljo zadnja generacija Applove kartografske storitve. Ta namreč izjemno počasi prodira v države sveta.

Aplikacija Fitness za vse

Ravno tako je bil manjše nadgradnje deležen operacijski sistem pametnih ur watchOS 9. Dobile so nove številčnice, izboljšan prikaz obvestil in nove aplikacije. Med športnimi načini sta nadgrajena natančnost spremljanja in analiza teka, način za beleženje triatlona pa je sposoben zaznati prehode med športi. Kot vsako leto do zdaj so bile nadgradenj deležne zdravstvene funkcije. Applova ura je po novem sposobna prepoznati faze spanja – mimogrede, glavni tekmeci imajo tovrstne sposobnosti že vrsto let – in spremljati atrijsko fibrilacijo (funkcija še nima dovoljenja ameriških oblasti). Dodana je še aplikacija za spremljanje jemanja zdravil. Vnos bo preprost, saj bo dovolj fotografirati škatlico s kamero mobitela iPhone, nakar bodo na voljo obvestila, opozorila in zgodovina jemanja zdravil. Novost je še, da bo aplikacija Fitness, ki je bila do zdaj na voljo izključno imetnikom ur, delovala na vsakem iPhonu.

kupi

Nekoliko manj nadgradenj je bil deležen operacijski sistem iPadOS 16 za tablične računalnike, ki jih Apple želi ravno prav približati prenosnim, da ne bi ogrozil prodaje slednjih. Letošnji poudarek je na funkcijah sodelovanja, na primer med pisarniškimi aplikacijami, izboljšani večopravilnosti in možnosti, da uporabnik prilagaja veliko oken na zaslonu. Končno bodo iPadi dobili tudi aplikacijo Weather.

Nova generacija procesorja in nova prenosnika

Apple je močno pretresel industrijo osebnih računalnikov s predstavitvijo procesorjev M1, zgrajenih na arhitekturi ARM, kajti tekmeci jim ne morejo slediti v razmerju med zmogljivostjo in porabljeno energijo. Pri enakih zmogljivostih Applovi čipi porabijo neprimerno manj, zato prenosniki ne potrebujejo ventilatorjev, medtem ko zmogljivejši procesorji Intel ali AMD porabijo občutno več energije, kar se kakopak kaže pri krajši življenjski dobi baterije. Procesorju M1 se je zdaj pridružil še M2. Ima podobno zasnovo kot A15 v mobitelih iPhone, vendar še več tranzistorjev (na večji površini) in drugih dodatkov, ki jih mobilni čip nima, kot je na primer delo z videom v namenskih pogonih. Osnovna izvedba ima po osem računskih in osem grafičnih jeder, pri prvih so štiri učinkovita in štiri zmogljiva. Naslednja stopnja prinaša deset grafičnih jeder namesto osmih. V Applu trdijo, da je procesorsko nova generacija za 18 odstotkov zmogljivejša (»hitrejša«) od prve, glede grafike naj bi bila pohitritev kar 35-odstotna. Dokaj pomembna novost je možnost 24 GB delovnega pomnilnika namesto prejšnje omejitve na 16 GB.

kupi

Apple je novi procesor uporabil za popolno prenovo prenosnega računalnika MacBook Air. Ta je zdaj na pogled precej bolj podoben drugim v Applovi ponudbi. Zaprt meri v višino le 11,3 mm, torej skoraj pet mm manj od predhodnika, in je nekoliko lažji. Zdaj tehta 1,24 kg. Ravno tako so bolje izkoristili površino zaslona, ki ima po novem diagonalo 13,6 palca (34,5 cm) namesto prejšnjih 13,3 (33,8 cm), in tako precej manj robov. Zgornjega sicer malce kazi zareza za kamero, ki končno ponuja polno visoko ločljivost. Zanimivo je sicer, da za biometrično prijavo še naprej skrbi čitalnik prstnih odtisov, ne denimo prepoznavanje obraza. Zaslon ni zgolj večji, temveč tudi svetlejši, saj gre do 500 kandel/m2, tisti pri predhodniku je zmogel največ 400. Ločljivost je ostala skorajda enaka (2500 x 1664), a je zato gostota pik rahlo padla z 227 na 224 na palec. Poleg omenjenega je novi procesor pot našel še do modela MacBook Pro 13.

Večji poudarek na sodelovanju med napravami

Apple je ravno tako predstavil novo različico sistema za prenosne računalnike macOS 13 Ventura. Nadgradenj je seveda preveč, da bi jih vse navedli, glavne pa so izboljšanje večopravilnosti s pomočjo orodja Stage Manager, nadgradnja večine Applovih aplikacij, višja varnost in več možnosti povezovanja med Applovimi napravami. Ilustracija tega je v sistem vgrajena funkcija, ki iPhone spremeni v izredno zmogljivo spletno kamero prenosnega računalnika. V ta namen Apple celo nudi priročno držalo.

kupi

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
7. junij 2022
5934
8. junij 2022
Novosti s katerimi namerava Apple pretresti svet
iOS