Tožarjenje med Applom in Samsungom razkrilo vrsto zanimivih prototipov telefonov

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Samsung_Phone_Designs-before_after_iphone.jpg

Te dni se trenutno največja proizvajalca mobilnih telefonov na sodišču trudita dokazati, da se pri obliki svojih telefonov in tablic nista zgledovala pri konkurentih. Bolj kot samo tožarjenje pa so zanimivi sodni dokumenti, ki razkrivajo zgodnje prototipe Applovih iNaprav in Samsungovih telefonov okoli leta 2006.

Apple: iNaprave so vidno vplivale na oblike Samsungovih naprav

Za ozadje tožbe si verjetno že slišal/a. Apple toži Samsung zaradi pretiranega zgledovanja po oblikah, ki jih najdemo na telefonih iPhone in tablicah iPad. V podporo temu argumentu je Apple vloženi tožbi dodal spodnji sliki.

Apple: Samsungovi telefoni pred in po iPhone-u

Apple: Samsungovi telefoni pred in po iPhone-u

Apple: Samsungove tablice pred in po iPad-u

Apple: Samsungove tablice pred in po iPad-u

Samsung je za obrambo pripravil še bolj podroben graf oblik lastnih naprav, ki naj bi dokazoval, da so telefone z "iPhone obliko" delali že pred prvo predstavitvijo iTelefona. Kot kaže se je Samsung s podobnimi oblikami res igral že pred preden je Steve Jobs januarja 2007 predstavil izvirni iPhone, čeprav vseh podobnosti (npr. pri oblikah in barvah ikon) to ne razloži. A kljub tem se je predstavnik Samsunga v nedavnem intervjuju za Wired potožil, da se jim zdi nerazumljivo, da se morajo tožariti glede pravokotnikov.

Samsung: iPhone ni bistveno vplival na oblike naših telefonov

Samsung: iPhone ni bistveno vplival na oblike naših telefonov

Samsung: Apple je kopiral Sony

Za protiudarec je nato Samsung Apple obtožil tudi kopiranja oblik Sony naprav, saj se je na enem izmed prototipov za iPhone pojavil napis Sony. Apple je to zavrnil kot oblikovalski eksperiment, svoje izvirnost pa je dodatno podkrepil s slikami prototipa s kodnim imenom "purple", ki sega v avgust leta 2005 in je že presenetljivo podoben obliki trenutno aktualnega iPhone 4/S.

Apple: iPhone prototip

Apple: iPhone prototip "purple" iz leta 2005

In ravno iz prototipa "purple" naj bi se postopoma rodil izvirni iPhone, za katerega je bila oblika že več ali manj določena aprila 2006. Pot do izida skoraj leto kasneje pa ni bila lahka, kot je v nedavnem govoru razkril Jonathan Ive, Applov vodilni oblikovalec. Izvirni iPhone so namreč nekajkrat skoraj opustili zaradi osnovnih težav, ki so se takrat zdele nerešljive. Ena izmed tovrstnih težav naj bi bili nezaželeni dotiki obraza ob klicih. To je seveda Apple ob izidu telefona uspešno rešil s senzorjem bližine, ki ga sedaj uporabljajo praktično vsi telefoni z zaslonom na dotik.

Apple: razvoj prvega iPhone prototipa

Apple: razvoj prvega iPhone prototipa

Apple prisiljen razkriti številne iPhone prototipe

Za podporo svojim obtožbam o Samsungovem kopiranju in Applovi izvirnosti, je bil tako Apple prisiljen razkriti številne prototipe za iPhone in iPad, ki so nastali pred izidom obeh naprav. Poleg prototipa "purple", se je Apple okoli leta 2006 poigraval z zelo raznolikimi oblikami, ki so na dan prikapljali preko bloga The Verge.

Med temi na primer izstopa spodaj prikazan osmero kotni iPhone, ki je vsaj na videz tudi precej višji od običajnih iPhone-ov.

Za Apple dokaj neobičajen je tudi naslednji prototip, ki je spodaj na zadnji strani nekoliko odrezan za lažje držanje v roki.

Potem imamo tu prototip, ki spominja na velikanski iPod Nano, lahko pa bi bil tudi manj barviti prednik Nokiine družine Lumia.

Podobno zanimiv je tudi spodnji prototip, ki prav tako nima zaobljenih robov, ima pa kar precej napihnjeni zadnjo stran.

Še več variacij na to temo si lahko ogledaš na strani Cult of Mac.

Pred desetimi leti je iPad imel zložljivo stojalo

Razkriti pa niso bili le iPhone prototipi, ampak tudi prototipi za tablico iPad, ki segajo že skoraj 10 let v preteklost. Večina le-teh predvideva podobno preprosto (le nekoliko debelejšo) obliko, kot jo ima trenuten iPad, presenečenje pa so slike, ki razkrivajo, da se je Apple na začetku precej poigraval z idejo tablice, ki ima vgrajeno zložljivo stojalo.

No, ne glede na to, kako bo sodišče razsodilo v primeru "kraje pravokotnikov", je tožba prinesla vsaj pravo poslastico za vse tiste, ki spremljamo razvoj mobilnih naprav. Navadni smrtniki imamo namreč redko vpogled v postopek razvoja naših najljubših igračk, tako da imamo tokrat edinstveno priložnost videti, kako se je rojeval eden največjih mobilnih hitov zadnjih let in kakšne so bile možne alternative.

Sicer pa od obeh proizvajalce kmalu pričakujemo, da nam bosta prikazala tudi prihodnost svojih naprav. Samsung bo namreč že 15. avgusta domnevno predstavil naslednika megatelefona Galaxy Note, težko pričakovani Applov iPhone 5 pa naj bi spoznali 12. septembra.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
385
24. september 2013
Tožarjenje med Applom in Samsungom razkrilo vrsto zanimivih prototipov telefonov