Tri naprave za Predatorjev pogled

Alenka Selčan 9. oktober 2014
/PublishingImages/predator_pogled_cover.jpg

V obilju aplikacij, ki jih že zdaj nudijo pametne naprave, le redko pomislimo na dodatke, ki bi našemu mobitelu omogočili še kakšno funkcijo več. Pa vendar, čemu bi se zapirali v štiri robove svojega mobitela, če lahko nanj nataknemo pripomočke, ki zmorejo fantastične reči.

Ali veste, da lahko na primer že danes gledate z očmi Predatorja? Da, to je tisti vesoljec z dredi, za katerim se je daljnega leta 1987 podil sam Arnold Schwarzenegger v znanstvenofantastičnem filmu z istim imenom. Nemara se še spomnite, da obiskovalec z vesolja ni zgolj postal neviden, kadarkoli mu je ustrezalo, temveč je tudi v najgostejši džungli svoje žrtve nadvse uspešno lovil s termalnim pogledom.

 

Flir One

Že v začetku letošnjega leta so na CES-u predstavili Flir One, ki obeta prav to. Lastniki iPhona 5 ali 5s lahko nanj nataknejo ta posebni okvir, ki ima na svojem hrbtišču dve dodatni kameri. Prva je namenjena zajemu navadnih fotografij, druga pa presega zmogljivosti človeškega očesa in zna poleg tega, da zajema toplotno sliko v različnih tonih, snemati tudi v temi.

Flir One pa ni namenjen le temu, da očara čudake, ki sanjarijo o prihodu predatorskih vesoljcev. Čeprav nedvomno razveseljuje vse ljubitelje drugačne fotografije, njegova namembnost presega zgolj zabavno odčitavanje okolice. Njegovi ustvarjalci verjamejo, da lahko preprost zajem toplotne slike koristi mnogim poklicem. S Flir One bodo gradbeniki lahko preverili, kje v steni se nahajajo cevi, biologi pa bodo z njim neopaženo oprezali za divjimi živalmi, a le, če bodo zanj odšteli dobrih 300 €.

Therm-App

Že marca je podjetje Opgal Optronic Industries poskrbelo, da lahko tudi lastniki Androidov pokukajo onkraj vidnega.

 

Therm-App se prilagaja različnim modelom pametnih mobitelov. Leči 19 mm in 6,8 mm omogočata širok zajem in zaznavanje oddaljenih objektov. Tudi Therm-App nagovarja predvsem strokovnjake različnih poklicev, o tem pa priča tudi njegova visoka cena, saj je zanj treba odšteti kar 1600 ameriških dolarjev. A očitno so njegovi proizvajalci že zaslutili pojav konkurence, zato je Therm-App trenutno v akciji in si ga lahko privoščite že za jurja zelencev.

Seek Thermal

 

In končno je tu izdelek, namenjen zabavi širše množice. Seek Thermal lahko priklopimo na iPhonov konektor Lightning ali na micro USB. Za razliko od svojih predhodnikov je nekoliko cenejši, saj stane le slabih dvesto ameriških dolarjev, kar si bodo lahko privoščili tudi povsem običajni smrtniki, ki bi se radi igrali Predatorja, preverili, katero pivo v hladilniku je najhladnejše, ali zgolj pogledali, za katerim grmom tiči njihova mačka.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. oktober 2014
2230
16. oktober 2014
Tri naprave za Predatorjev pogled
Android, iOS