Triki in nasveti za brskalnik Firefox

Tehnik 23. oktober 2017
/PublishingImages/mozilla-hero.jpg

V zadnjih tednih smo pri Tehniku objavili več člankov, v katerih smo govorili o trikih in nasvetih za brskalnik Chrome. Zdaj smo se odločili, da napišemo podobno serijo člankov tudi za Firefox. Torej v tem in še nekaterih prihodnjih člankih bomo delili nekaj uporabnih trikov in nasvetov za Firefox za operacijski sistem Windows.

Računanje

Firefoxovo vrstico za vnašanje internetnih naslovov lahko uporabimo tudi za matematično računanje. Če v to vrstico vnesemo nek matematični račun, nam Firefox pod njo samodejno pokaže rezultat. Firefoxov »skriti« kalkulator nam sicer ne nudi toliko funkcionalnosti kot kakšni pravi kalkulatorji, vseeno pa je za osnovno računanje več kot dovolj. Tu in tam nam zagotovo lahko pride zelo prav.

 

Prikazovanje videov in slik

Brskalnik Firefox nam lahko brez težav prikaže tudi naše slike ali videe. Če to želimo, moramo to sliko ali video z levim gumbom na miški zagrabiti in spustiti vanj. Kot vidite, zna Firefox več kot samo odpirati spletne strani. Služi nam lahko tudi kot kalkulator ali kot prikazovalnik oziroma predvajalnik slik oziroma videov.

Pisanje zapiskov

V Firefox lahko vnašamo tudi zapiske. Če v njegovo vrstico za pisanje internetnih naslovov zapišemo »data:text/html, « (brez narekovajev) in pritisnemo »Enter«, se nam odpre prazna stran, v katero lahko vnašamo zapiske oziroma besedila. Žal pa ti zapiski na strani ne ostanejo. Ko brskalnik zapremo in ponovno odpremo ter odpremo omenjeno stran za pisanje zapiskov, starih zapiskov ni več. Torej lahko stran za pisanje zapiskov uporabljamo samo za kratkotrajne zapiske. Če imamo namen do strani za vnašanje zapiskov dostopati večkrat, je najbolje, da si jo shranimo med zaznamke.

 

Manjša poraba RAM-pomnilnika

Če imamo računalnik z malo RAM-pomnilnika, lahko Firefoxu ukažemo, da ga ob svojem delovanju porabi karseda malo. To storimo tako, da ga odpremo in nato v njegovo vrstico za pisanje internetnih naslovov vtipkamo »about:memory« (brez narekovajev) in pritisnemo »Enter« ter nato kliknemo na gumb »Minimize memory usage«. Sicer na ta način ne bomo naredili kakšnega čudežnega izboljšanja, kar zadeva porabo RAM-pomnilnika, a do neke mere vseeno pomaga.

Napredne nastavitve

V Firefoxu se nahajajo tudi posebne skrite napredne nastavitve, do katerih lahko pridemo, če v vrstico za pisanje internetnih naslovov vtipkamo »about:config« (brez narekovajev) in pritisnemo »Enter« ter nato kliknemo na gumb »Sprejmem tveganje!«. Kot že gumb »Sprejmem tveganje!« nakazuje, so te nastavitve tvegane, saj lahko vplivajo na zanesljivost, varnost in učinkovitost brskalnika. Vsekakor teh nastavitev ni dobro spreminjati, če ne vemo, kaj počnemo. Zato jih spreminjate na lastno odgovornost. Pri Tehniku za morebitno škodo ne odgovarjamo.

 

Spremljajte nas. V kratkem sledi nov članek s triki in nasveti za Firefox.

Vir: blog.mozilla.org.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. oktober 2017
3702
23. oktober 2017
Triki in nasveti za brskalnik Firefox