Triki in nasveti za brskalnik Firefox (drugič)

Tehnik 2. november 2017
/PublishingImages/mozilla-hero.jpg

Spodaj smo za vas pripravili še nekaj trikov oziroma nasvetov za brskalnik Firefox (za različico za Windows). Vsekakor predlagamo, da si pogledate tudi naš prvi članek, v katerem boste izvedeli nekaj uporabnih informacij.

Hitro odpiranje spletnih strani

V Firefoxu lahko spletne strani zelo hitro odpremo. Ena od možnosti hitrega odpiranja strani je na primer uporaba zaznamkov. To verjetno že veste. Lahko pa v Firefoxu spletne strani hitro odpremo tudi prek kratkih ključnih besed oziroma črk, ki jih vnesemo v okno za vnašanje internetnih naslovov. Konkretneje, spletno stran telekom.si lahko (če tako nastavimo) odpremo z vnosom ključne besede oziroma črke »t« v vrstico za pisanje internetnih naslovov.

Poglejmo si, kaj moramo storiti, če želimo po novem neko spletno stran odpirati z vnosom ključne besede oziroma črke. Najprej želeno spletno stran shranimo med zaznamke, nato pa kliknemo z desno na zaznamek te spletne strani in v prikazanem meniju izberemo »Lastnosti«. Nato pa v prikazanem oknu pri »Ključna beseda« vnesemo ključno besedo oziroma črko, prek katere želimo odpirati spletno stran, in pritisnemo na gumb »Shrani«. Če kasneje v polje za vnašanje internetnih naslovov vnesemo nastavljeno ključno besedo oziroma črko in pritisnemo Enter, se nam izbrana spletna stran odpre.

 

Preurejanje brskalnika

Brskalnik Firefox nam lahko brez težav prikaže tudi naše slike ali videe. Če to želimo, moramo to sliko ali video z levim gumbom na miški zagrabiti in spustiti vanj. Kot vidite, zna Firefox več kot samo odpirati spletne strani. Služi nam lahko tudi kot kalkulator ali kot prikazovalnik oziroma predvajalnik slik oziroma videov.

Pisanje zapiskov

Videz brskalnika Firefox lahko do neke mere prilagodimo svojim željam oziroma potrebam. Če v desnem zgornjem delu brskalnika kliknemo na gumb s tremi ravnimi črtami in nato izberemo v prikazanem meniju »Prilagodi«, se nam odpre nekakšen urejevalnik, prek katerega lahko spreminjamo Firefoxov izgled. V tem urejevalniku lahko nastavimo, kateri gumbi naj se nam prikažejo na osnovni strani brskalnika in na katerem mestu. Nastavimo lahko tudi, ali naj se nam v brskalniku prikazujeta naslovna vrstica in vrstica z zaznamki ter kakšno temo naj ima brskalnik. Vsekakor priporočamo, da si ta Firefoxov urejevalnik pogledate.

Pripenjanje zavihkov

V Firefoxu lahko zavihke tudi pripenjamo. S tem, ko zavihke pripnemo, Firefoxu ukažemo, naj nam jih odpre ob vsakem svojem zagonu. Pripeti zavihki se sicer odprejo v nekoliko pomanjšani obliki. Posamezni zavihek si lahko pripnemo enostavno, tako da nanj kliknemo z desnim gumbom na miški in nato v prikazanem meniju izberemo »Pripni zavihek«. Če zavihek želimo odpeti, pa ponovno kliknemo nanj z desnim gumbom na miški in nato v prikazanem meniju izberemo »Odpni zavihek«.

 

Utišanje zavihkov

Če želimo, lahko posamezne zavihke tudi utišamo, tako da ne predvajajo več zvoka s spletnih strani. Če želimo nek zavihek utišati, kliknemo nanj z desnim gumbom na miški in nato v prikazanem meniju izberemo »Utišaj zavihek«. Če želimo, da utišani zavihek ponovno oddaja zvok, z desnim gumbom na miški kliknemo na ta zavihek in nato v prikazanem meniju izberemo možnost »Povrni glasnost zavihka«.

Povezave do prejšnjih člankov

Triki in nasveti za brskalnik Firefox

Vir: blog.mozilla.org.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. november 2017
3718
2. november 2017
Triki in nasveti za brskalnik Firefox (drugič)