Triki in nasveti za mobitel Galaxy Note9 (tretjič)

Tehnik 22. februar 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/nasveti-note9-tretji-kavcic-feb19-hero.jpg

V tretjem članku po vrsti bomo zapisali še nekaj trikov oziroma nasvetov za mobitel Galaxy Note9. Tokratni triki oziroma nasveti preverjeno delujejo na operacijskem sistemu Androidu Pie, ki je nedavno prišel na Galaxy Note9. Tisti iz prejšnjih dveh člankov so bili napisani za Android Oreo.

Prejšnja članka si lahko pogledate tukaj in tukaj.

Vklop nočnega načina

V mobitelu Galaxy Note9 lahko vključimo poseben nočni način, ki določene svetle barve na zaslonu zamenja s temnimi. Nočni način je zelo uporaben, ko mobitel uporabljamo ponoči, saj imamo zaradi njega manj obremenjene oči.

 

Ima pa nočni način pri Galaxyju Note9 svoje omejitve. Svetle barve zna namreč zamenjati samo v določenih aplikacijah oziroma orodjih ter na delih operacijskega sistema. Zamenja jih na primer v prednaloženi aplikaciji za klice ali pa v prednaloženi aplikaciji za SMS-e. V aplikacijah tretjih razvijalcev pa jih ne zamenja.

Nočni način lahko v Galaxyju Note9 vključimo takole:

 • 1. Najprej z dvema prstoma podrsamo z zgornjega dela zaslona navzdol, da se nam odpre plošča s hitrimi nastavitvami.
 • 2. Na omenjeni plošči nato vključimo možnost »Nočni način«.
 •  

  Postopek je s tem končan. Preprosto, kajne?

  Hitro do obvestilne plošče

  Ko smo na starejših mobitelih z Androidom želeli priti do obvestilne plošče, smo morali na začetnem zaslonu s prstom podrsati od zgornjega dela zaslona navzdol. Galaxy Note9 nam omogoča, da do obvestilne plošče pridemo tudi tako, da na začetnem zaslonu podrsamo s prstom navzdol z nižjega dela. Npr. s sredine zaslona navzdol.

  Morda se na prvi pogled način priklica obvestilne plošče, ki ga omogoča Galaxy Note9, zdi nepotreben. A ni tako. Galaxy Note9 je precej velik mobitel, tako da bi pri njem omenjeno ploščo zelo težko priklicali na stari način z uporabo samo ene roke. Potrebovali bi obe.

  Če želimo pri Galaxyju Note9 obvestilno ploščo odslej priklicati na omenjeni novi način, moramo prej v nastavitvah vključiti posebno funkcionalnost. To storimo takole:

 • 1. Najprej odpremo nastavitve.
 • 2. Nato v nastavitvah izberemo »Zaslon«.
 • 3. Za tem izberemo »Domači zaslon«.
 • 4. Za konec pa vklopimo gumb pri »Hitro odpir. obvestilne plošče.
 •  

  Uporaba potez namesto navigacijskih gumbov

  Navigacijske gumbe, ki se nahajajo v spodnjem delu Galaxyja Note9 (vidite jih na spodnji fotografiji), lahko odstranimo in namesto njih uporabljamo poteze. Tako pridobimo nekaj več vidnega prostora na zaslonu, saj nam navigacijski gumbi zavzemejo kar nekaj prostora.

   

  Omenjene poteze dejansko samo nadomeščajo navigacijske gumbe in nam ne omogočajo nekih novih funkcionalnosti. Izvaja pa se jih tako, da podrsamo od spodnjega dela zaslona, kjer se je nahajal določen navigacijski gumb, navzgor. Torej če smo imeli prej gumb »nazaj« na desni spodnji strani, lahko ob vklopu potez podrsamo na desni spodnji strani navzgor in izvede se akcija »nazaj«.

  Navigacijske gumbe lahko zamenjamo s potezami takole:

 • 1. Najprej odpremo nastavitve.
 • 2. Nato v nastavitvah izberemo »Zaslon«.
 • 3. Za tem izberemo »Navigacijska vrstica«.
 • 4. Nato pa pri »Vrsta navigacije« izberemo »Poteze v celozaslonskem načinu«. Ko to naredimo, nam spodaj navigacijski gumbi že izginejo.
 •  

  Če želimo, lahko na strani, kjer izberemo »Poteze v celozaslonskem načinu«, izklopimo tudi gumb »Namigi za poteze«, tako da se nam odstranijo tudi tri črte v spodnjem delu, ki kažejo področje, na katerem se lahko izvaja poteze. Z izklopom teh črt dobimo še več prostega prostora na zaslonu.

  Vir: samsungmobilepress.com.


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  22. februar 2019
  4467
  22. februar 2019
  Triki in nasveti za mobitel Galaxy Note9 (tretjič)
  Android