Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome (četrtič)

Tehnik 9. oktober 2017
/PublishingImages/2google-priporocila3-hero.jpg

V prvih treh člankih ste lahko spoznali že kar nekaj trikov in nasvetov za brskalnik Chrome (različica za Windows). Spodaj jih sledi še nekaj.

Igranje skrite igre

Če ostanemo brez internetne povezave, lahko v brskalniku Chrome igramo skrito videoigro, v kateri upravljamo dinozavra. Bistvo igre je, da se z dinozavrom, ki nenehno teče, umikamo oviram, ki nam pridejo nasproti. Gre torej za zelo preprosto igro, ki pa nam lahko krajša čas, ko smo brez interneta. In kako jo lahko poženemo? Enostavno. Ko nimamo interneta in v Chromu odpremo neko spletno stran, se nam pokaže prazna stran, na kateri je narisan dinozaver, pod njim pa je med drugim napisano »Ni internetne povezave«. Ko na tej prazni spletni strani na tipkovnici pritisnemo tipko »Gor«, se nam zažene omenjena igra. Ta sicer obstaja tudi v brskalniku Chrome za Android.

 

Brskanje v zasebnem načinu

V Chromu lahko brskamo tudi v posebnem zasebnem načinu (oziroma kot gost). V tem načinu se strani, ki si jih ogledujemo, ne prikažejo v zgodovini brskalnika in tudi ne puščajo drugih sledi. Je pa res, da se datoteke, ki jih prenašamo s spletnih strani v zasebnem načinu, še vedno ohranijo na našem osebnem računalniku tudi po zaprtju zasebnega načina brskanja.

Če želimo v Chromu brskati v zasebnem načinu, moramo Chrome normalno odpreti, nato pa v njegovem desnem zgornjem delu klikniti na ime našega profila (če imamo samo en profil v brskalniku, kliknemo na »Vi«) in nato v ponujenem meniju izbrati možnost »Gost«. Nato se nam odpre novo okno, v katerem lahko brskamo v zasebnem načinu. Preprosto, kajne?

 

Uporaba tipke Tab za hitro iskanje po spletnih straneh/iskalnikih

Brskalnik Chrome skriva še eno zelo zanimivo funkcijo, ki jo marsikateri uporabnik ne pozna. Gre za to, da lahko ob uporabi tipke Tab zelo hitro iščemo po določenih spletnih straneh/iskalnikih. Če želimo poiskati določeno stvar, lahko v zgornjo vrstico brskalnika zapišemo internetni naslov želene spletne strani/iskalnika, nato pritisnemo tipko Tab in zapišemo iskalni niz ter pritisnemo Enter, nato pa dobimo izpisane rezultate na izbrani spletni strani/iskalniku. Torej, če želimo dobiti na primer nekatere informacije v zvezi s Telekomom Slovenije na iskalniku Bing, lahko v Chromu zgoraj v vrstico za internetne naslove zapišemo bing.com, nato pritisnemo tipko Tab ter za konec zapišemo še iskalni niz in pritisnemo tipko Enter. Ko to storimo, se nam odpre spletna stran Bing z rezultati našega iskalnega niza. Na opisan način lahko poiščemo kakšno stvar na neki spletni strani/iskalniku hitreje, kot bi jo sicer, saj nam ni treba najprej odpreti spletne strani/iskalnika in nato na njej/njem poiskati, kar želimo. Je pa res, da opisano iskanje s pomočjo tipke Tab ne deluje pri vseh spletnih straneh/iskalnikih.

 

V prihodnjih dneh bomo pripravili še en članek s triki in nasveti za Chrome, ki pa bo najverjetneje zadnji v seriji.

Povezave do prejšnjih člankov

Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome - prvič

Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome - drugič

Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome - tretjič

Vir: blog.google.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. oktober 2017
3683
9. oktober 2017
Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome (četrtič)