Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome (petič)

Tehnik 16. oktober 2017
/PublishingImages/2google-priporocila3-hero.jpg

Bi želeli prebrati še kakšen trik oziroma nasvet za brskalnik Chrome? Spodaj smo jih zapisali še nekaj in vsi se nanašajo na Chrome za Windows. To pa je tudi naš zadnji članek na to temo.

Bližnjice na namizju

Uporabniki si lahko na namizje operacijskega sistema Windows dodajamo tudi bližnjice do poljubnih spletnih strani. Tako lahko določene spletne strani hitro odpiramo tudi prek teh bližnjic in ne samo prek zaznamkov, ki jih lahko dodajamo v Chrome. Da je mogoče v Chrome dodajati zaznamke, verjetno že veste, morda pa niste vedeli za omenjene bližnjice.

Če želimo na namizje operacijskega sistema Windows dodati bližnjico do neke spletne strani, moramo narediti sledeče. Najprej moramo v brskalniku Chrome odpreti spletno stran, za katero želimo stvariti bližnjico. Nato moramo v desnem zgornjem kotu brskalnika klikniti na ikono s tremi pikami, se nato postaviti v prikazanem meniju na »Več orodij«, za tem izbrati možnost »Dodaj na namizje …« in v prikazanem oknu klikniti na gumb »Dodaj« in že se na namizju ustvari bližnjica. Pri tem velja omeniti, da če v prikazanem oknu obkljukamo možnost »Odpri kot okno«, se bo po kliku na narejeno bližnjico spletna stran odprla v nekoliko drugačnem (okrnjenem) Chromovem oknu in ne v klasičnem Chromovem oknu.

 

Premikanje zavihkov

Zavihke, ki jih imamo v brskalniku Chrome odprte, lahko premikamo na različne načine. Če na posamezen zavihek kliknemo z levim gumbom na miški in klik zadržimo, ga lahko premikamo levo in desno in ga tako postavimo na drugo pozicijo. Lahko pa ob zadržanem levem kliku zavihek tudi povlečemo izven odprtega okna. Tako imamo izbrani zavihek v popolnoma svojem oknu. Ta ločeni zavihek pa lahko nato kadarkoli postavimo nazaj v prvotno okno. To naredimo tako, da kliknemo nanj z levim gumbom na miški in klik zadržimo ter ga nato povlečemo nazaj k zavihkom iz prvega okna.

Pisanje zapiskov

Včasih se nam med brskanjem po spletu porodi kakšna zamisel, ki jo želimo nekam zapisati. In to lahko storimo kar v Chromu. Če v Chromovo vrstico za pisanje internetnih naslovov vtipkamo »data:text/html, « (brez narekovajev) in pritisnemo Enter, se nam odpre prazna stran in na to stran lahko vnašamo poljubne zamisli oziroma besedila.

Je pa treba omeniti, da ko omenjeno stran za pisanje zapiskov zapremo in jo pozneje ponovno odpremo, našega prej vnesenega besedila na njej ni več. Lahko pa besedilo, če želimo, preden zapremo stran shranimo v datoteko html in nato pozneje prek te datoteke dostopamo do njega. V datoteko html lahko besedilo shranimo prek bližnjice Ctrl + S, ki jo moramo pritisniti na strani za pisanje zapiskov.

Ukaza »data:text/html, «​ nam ni treba vedno pisati v brskalnik, da bi prišli do strani za pisanje zapiskov. To stran si lahko enostavno shranimo kot zaznamek in nato do nje dostopamo prek tega zaznamka.

 

Povezave do prejšnjih člankov

Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome - prvič

Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome - drugič

Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome - tretjič

Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome - četrtič

Vir: blog.google.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. oktober 2017
3691
16. oktober 2017
Triki in nasveti za priljubljeni brskalnik Chrome (petič)