Slika, ki dejansko pove več kot 1000 besed

Tehnik 4. maj 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/qr-koda-tehnik-maj22-hero.jpg

Črnobele diagrame imenovane QR kode imamo povsod, na oglasih, položnicah in menujih restavracij, saj so uporabno orodje za hitro izmenjavo informacij. Če vas zanima, kako deluje QR koda in kakšna je njena uporaba, si v nadaljevanju preberite podrobnosti.

Kaj je QR koda?

QR koda (QR je angleška kratica za quick response, oziroma hiter odziv) je na prvi pogled abstrakten črnobeli diagram, a ta slika lahko skriva množico podatkov in omogoča precej kreativnosti.

Kakšni podatki so lahko skriti v QR kodi?

Omejitev prav zares ni, saj je ena izmed najpogosteje shranjenih podatkov spletna povezava, kjer pa lahko objavimo kar koli. Sicer pa tiste na položnicah vsebujejo vse podatke o plačniku, prejemniku, sklicu, namenih in računu, tiste na računih omogočajo njihovo preverjanje, v hotelih najdemo takšne za prijavo v brezžično omrežje WiFi, v nagradnih igrah jih moramo poiskati na posebnih lokacijah, da odklenemo nagrado, pa še se najde.

Kako preberem QR kodo?

Za branje QR kode z mobitelom smo včasih potrebovali bralnik, posebno aplikacijo za QR kode, a že več let vsi operacijski sistemi ponujajo branje QR kod kar iz aplikacije za fotografiranje. Vse, kar moramo storiti, je, da fotoaparat mobitela usmerimo v QR kodo, ta jo prebere, nato pa prikaže informacije na zaslonu. V kolikor je to le par besed, jih bo mobitel prikazal kar takoj, če so to denimo geografske koordinate, bo pred tem odprl privzeti zemljevid (Google Zemljevid/Maps ali Apple Maps) in prikazal lokacijo, če gre za spletni video, se bo odprl denimo YouTube in tako naprej.

 

Ali so QR kode varne?

Kot omenjeno, QR kode lahko vsebujejo različne informacije, vključno s spletnimi povezavami. In čeprav ne morejo vsebovati dejanskega virusa ali druge zlonamerne programske opreme, lahko povezava uporabnika pripelje do takšne lokacije, če skenira QR kodo s takšnimi navodili. A brez skrbi, mobiteli ne omogočajo samodejne namestitve tovrstnih programov, če pa želite biti povsem brez skrbi, pa priporočamo storitev Varen splet , ki aktivno preprečuje vzpostavitev takšne povezave v omrežju Telekoma Slovenije. Ena izmed bolj razširjenih prevar s QR kodami je vsebovala lažne QR kode na parkirnih avtomatih v Teksasu, kjer so uporabniki namesto parkirnine plačevali prevarantom, a so jih kmalu ujeli in od takrat mesta bolj skrbijo, da se na avtomate ne prikrade kakšna lažna nalepka.

Kako ustvariti svojo QR kodo?

QR kode lahko ustvarimo oziroma jih generiramo kar na svojem mobitelu. Android omogoča hitro generiranje QR kod za povezave do spletnih strani iz spletnega brskalnika Chrome. Preprosto kliknemo ikono s tremi pikami v zgornjem desnem kotu, iz menuja izberemo Deli/Share in nato QR koda/QR Code. iPhone sicer nima vgrajene podpore za ustvarjanje, zato priporočamo uporabo aplikacije QRbot, ki omogoča preprosto ustvarjanje QR kod za cele vrste namembnosti, od povezav do spletnih strani, do prijave v omrežje WiFi, deljenje stikov in podobno. QRbot je na voljo tudi za Android.

Kaj so 3D QR kode?

Večinoma v kavarnah, na položnicah in oglasih vidimo klasične 2D QR kode, a mogoče je ustvariti tudi 3D različice. Te sicer ne vključujejo dodatnih informacij, gre zgolj za fizično predstavitev informacij. Ustvarimo jih s posebnimi aplikacijami, nato pa natisnemo s 3D tiskalnikom. Kar seveda ni tako preprosto, kot pripraviti običajno 2D QR kodo, tako da bo ta bržkone še naprej ostala standard.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
4. maj 2022
5910
4. maj 2022
Slika, ki dejansko pove več kot 1000 besed