tshirtOS: majica, ki jo lahko programiraš s telefonom

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/tshirtOS-iPhone_app.jpg

Majice so od nekdaj enostaven način, da izrazimo svoje interese, počutje, smisel za humor. A včasih je težko najti majico, ki bi povedala točno to, kar v določenem trenutku čutimo ali mislimo. Projekt thirtOS ima ambiciozen cilj ponuditi majico z LED zaslonom, na katerem bi lahko prikazovali slike, sporočila in druge vsebine s telefona. Bi nosil/a tako majico?

Pametna majica tshirtOS

Ne, tshirtOS za spremembo ni najnovejša modna muha strani Kickstarter, za sabo ima namreč presenetljivega sponzorja. Kot kaže je trenutno moderno, da poskušajo podjetja pozornost uporabnikov privabiti s produkti, ki niso ravno povezani z njihovo glavno dejavnostjo. Nokia nas snubi z laki za nohte, "pametna" majica tshirtOS pa je plod sodelovanja podjetja Ballantine's, ki je bolj kot po naprednih modnih dodatkih znan po opojnih pijačah ter podjetjem CuteCircuit, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo nosljivih tehnoloških oblačil.

Kljub nenavadnemu izvoru projekta se bodo vsakemu pravemu tehnološkemu navdušencu ob majici thsirtOS gotovo pocedile sline. Bombažna majica ima namreč na sprednji strani velik barvni 32 x 32 LED zaslon (skupno torej 1024 pikslov), mikrofon in kamero, priključek za slušalke in akcelerometer. Glavna skrivnost majice pa je v zmožnosti povezovanja z aplikacijo na telefonu.

Aplikacija tshirtOS se lahko poveže z vsemi trenutno aktualnimi družabnimi omrežji in tako prikazuje tvite, Instagram slike ali poljubna sporočila, prikazuje trenutno poslušano glasbo in še marsikaj. Trenuten prototip deluje z iOS aplikacijo, če bo majica prešla v množično proizvodnjo, pa bo na voljo vsaj še Android različica.

iPhone aplikacija za majico tshirtOS

Trenutno namreč še ni zagotovljeno, da bomo lahko majico oblekli tudi navadni smrtniki. Zaradi množice tehnoloških elementov je zaenkrat izdelava tovrstne majice še pregrešno draga, a Ballantine's na svoji Facebook strani, do katere lahko enostavno pridemo preko naslova tshirtos.com, zbira glasove podpore za majico. Če bo dovolj glasov, tvitov in vsesplošnega  zanimanja za projekt, se bo razvoj pametne majice premaknil naprej.

Tudi zato, te vabim, da si kar sam/a ogledaš spodnji video in ga deliš s prijatelji, če se ti ideja zdi dobra. Meni se vsekakor zdi, da bi lahko takšna majica nadomestila kopico obstoječih majic v garderobi in mi pomagala pri edinstvenem videzu v različnih situacijah. Zaenkrat sicer še ni na voljo informacij o tem, kako se tshirtOS obnese pri pranju, a predvidevam, da bo tudi za to poskrbljeno.

No, ne glede na to, ali bo majici tshirtOS uspelo preiti v množično proizvodnjo ali ne, je očitno, da obstaja vedno večje zanimanje za nosljive tehnološke igračke. Google bo poskrbel za futuristična pametna očala, na Tehniku smo se že poigrali s kopico pametnih ur, počasi nastajajo tudi pametna oblačila. Kaj od tega se tebi zdi najbolj uporabno?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
388
24. september 2013
tshirtOS: majica, ki jo lahko programiraš s telefonom