Tudi HTC predstavil Windows Phone 8 telefona

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/htcWP8X_S.jpg

New York očitno postaja Windows Phone prestolnica. Potem, ko je Veliko jabolko lansko leto preživelo ogromen, šest nadstropni WP7.5 "telefon" in ga je pred kratkim Nokia izbral za kraj, kjer bosta svet prvič ugledali Lumia 920 in 820, je danes mesto gostilo še HTC.

HTC ima z Microsoftom že dolgo zgodovino. Tajvansko podjetje je med drugim krivo za prvi Microsoftov pametni telefon, njihov je nesmrtni HD2, ki je ob pomoči navdušencev izvirni Windows Mobile zamenjal tako za Windows Phone kot Android (od 2.2 do 4.1), MeeGo ter celo Ubuntu in Windows XP. Za piko na i so izdelali še prvi mobitel z Androidom (HTC Dream), Slovencem pa je verjetno najbolj ostal v spominu HTC Desire.

Kmalu za tem je HTC ubral podobno, čeprav malce manj intenzivno pot kot Nokia. Windows Phone 7 se ni prijel tako kot bi si želela Microsoft in HTC, androidni prestol pa je prevzel Samsung. In podobno kot Nokia je 14 dni za Finci HTC predstavil dva telefona, ki ju bo gnal operacijski sistem Windows Phone 8 in bi lahko predstavljala pot nazaj na vrh. In podobno kot Lumiji sta oba novinca na voljo v pisanih različnih barvah. Déjà vu?

Windows Phone 8X

HTC Windows Phone 8X, kot je uradno ime zmogljivejšega modela, ne pušča nobenih dvomov o operacijskem sistemu. Microsoft o njem ni razkril nič novega in o njem vemo oziroma ne vemo toliko kot prej. Smo pa lahko radovenost potešili na strojnih detajlih.

HTC Windows Phone 8X

Polikarbonatno ohišje iz enega samega kosa očitno postaja standard za najbolj prestižne Windows Phone telefone, in 8X ni nobena izjema. Zunanje dimenzije so 132,35 x 66,2 x 10,12 mm, s 130 grami pa je precej lažji od obeh Lumij. SuperLCD2 zaslon ločljivosti 1280 x 720 po diagonali meri 10,9 centimetra (4,3 palca), kar pomeni gostoto kar 341 pik na palec. Steklo na zaslonu je Gorilla Glass, posebna obdelava pa naj bi istočasno omogočala boljšo ostrino in preprečevala nezaželjene odseve.

Osrednji procesor je 1,5 gigaherčni dvojedrni Qualcomm S4. Podprt je z gigabajtom pomnilnika in 16 GB spomina, ki pa žal ni razširljiv. Poleg vseh standardnih povezljivosti, ki jih danes pričakujemo od telefona, je v 8X tudi NFC. Da bodo vsi gigaherci preživeli dan aktivno in ne kot obtežilnik za papir, pa bo poskrbela baterija s kapaciteto 1800 mAh.

Kameri sta dve. Tista na zadnji strani je ločljivosti 8 MP, senzor z osvetlitvijo z zadnje strani, F/2.0 zaslonka in HTCjev ImageChip namenski procesor pa obljubljajo več kot samo zadovoljive fotografije. Posebnost sicer že tako odlične 2,1 MP, F/2.0 kamere na prednji strani pa je njen 88 stopinjski širokokotni pogled. Oba senzorja snemata posnetke v ločljivosti 1080p.

Prvič pa bomo na Windows Phone telefonih videli HTCjevo tehnologijo Beats Audio, ki smo jo že testirali na HTC Sensation XL.  Na voljo bo v štirih barvah, estoril blau kalifornijsko modri, ogljeno črni,  "žarometno" rumeni in ognjeno rdeči (California Blue, Charcoal Black, Limelight Yellow  in Fire Red, ne vem kaj je narobe s samo rumeno ali modro ...).

Windows Phone 8S

8S je manjši, lažji in manj zmogljiv. Dimenzije so 120,5 x 63 x 10,28 mm, tehta pa iTelefonskih 113 gramov. K temu pripomore manjši, 10,16 centimetra (4,0 palca) SuperLCD2 zaslon ločljivosti 800 x 480 pik.

HTC Windows Phone 8S

Dvojedrni Quallcom S4 procesor teče pri počasnejši frekvenci 1 GHz, počasnejši pa je tudi grafični procesor Aredno 305. Pomnilnika je s 512 MB pol manj, špartanskih 4 GB spomina pa se lahko razširi z microSD spominsko kartico. Podobno jabolčna kot teža je tudi odsotnost NFCja.

Precej slabša je tudi (edina) kamera. Senzor z ločljivosti 5 MP in F/2.8 zaslonko zmore posnetke do ločljivosti 720p. Ne bo pa manjkal Beats Audio, vendar brez ojačevalca, prisotnega v 8X. Tudi Windows Phone 8S bo na voljo v štirih, še malce težje prevedljivih barvah (domino, fiesta red, atlantic blue in high-rise gray).

Kdaj, kje, koliko?

Oba telefona bosta naprodaj od novembra dalje. HTC obljublja, da bosta to njihova najbolj razširjena Windows Phone telefona do sedaj in bosta na voljo pri več kot 150 operaterjih v 50 državah po vsem svetu. Upam, da je med njimi tudi Slovenija. O ceni pa, podobno kot Nokia, nič (no HTC je bil vseeno malce bolj zgovoren, pri ameriškem operaterju AT&T bo za 8X treba odšteti 199$, kar jo postavi ob bok najcenejšem, 16 GB modelu iPhonea 5). Kot da izbira novega telefona to jesen še ni bila zadosti zapletena ...

8S (levi) in 8X. (vir: anandtech.com)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1799
24. september 2013
Tudi HTC predstavil Windows Phone 8 telefona
Windows Phone 8