Tudi živali obožujejo mobilne naprave z zasloni na dotik

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/orangutan-ipad-miami.jpg

Ob nedavni predstavitvi telefona Galaxy S III je Samsung izpostavljal dejstvo, da je bil telefon oblikovan za ljudi. A to naše domače živali verjetno ne bo odvrnilo od tega, da bi nam posodili tačko pri uporabi aplikacij. Iz živalskih vrtov poročajo celo o tem, da so tablice odlično sredstvo za komunikacijo z živalskim svetom!

Verjetno si na spletu že zasledil/a kakšen posnetek mačke ali plazilca, ki vneto lovi objekte na zaslonu pametnega telefona ali tablice. V aplikacijskih trgovinah najdemo celo aplikacije, ki so narejene prav za naše kosmatince! Nekaj najboljših utrinkov tega, kako tudi naši ljubljenčki obvladajo različne aplikacije, si lahko pogledaš v spodnjem video posnetku:

Čisto sveža novica pa prihaja iz živalskega vrsta Jungle Island v Miamiju. Skrbniki so namreč ugotovili, da lahko pri komunikaciji z orangutani klasične kartice z znakovnim jezikom nadomestijo kar s tablicami iPad. Idejo so menda dobili od nekoga, ki je iPad-e uporabljal z delfini!

Nad sodobno tehnologijo so zanimivo najbolj navdušeni mlajši orangutani, medtem ko starešine še vedno prisegajo na analogne načine komuniciranja preko gest. Zveni znano, a ne? Skrbniki v Miamiju na iPad-ih za orangutane najraje uporabljajo aplikacijo, ki je bila razvita za človeške avtiste in prikazuje slike različnih objektov. Tablice naj bi jim pomagale tudi pri spremljanju zdravja in počutja primatov.

iPad tudi za lažjo komunikacijo s primati (vir: Associated Press)

iPad tudi za lažjo komunikacijo s primati (vir: Associated Press)

A to naj bi bil še začetek. Vzpostavljajo se namreč tudi programi za video konferenčno povezovanje orangutanov s prijatelji in sorodniki, ki so bili preseljeni v druge živalske vrtove. Živalski vrt v Miamiju je namreč le eden izmed vrtov, kjer že nekaj časa uspešno uporabljajo tablice za aktivno preživljanje prostega časa primatov. V ta namen že nekaj časa deluje tudi program "Apps For Apes", v okviru katerega se zbirajo donacije in stari iPad-i za uporabo le-teh v živalskih vrtovih; zaenkrat so sicer tega privilegija deležni le primati čez lužo.

Glavna omejitev je trenutno velikost zaslona na iPad-u, ki ni prilagojen velikim prstom orangutanov; morda bodo bolj navdušeni nad Toshibino 13 palčno tablico ;) Problem pa je tudi v krhkosti naprav, saj tablice niso prilagojene možnosti konstantnih padcev iz dreves. Zato skrbniki še vedno aktivno sodelujejo pri uporabi iPad-ov.

Kot kaže, sodobna mobilna tehnologija ne spreminja le človeškega vsakdana, ampak se prebija tudi v živalski svet. Če bom to pomagalo k boljšem odnosom med ljudmi in živalmi, sem vsekakor za.

Kaj pa tvoj domači ljubljenček pravi na zaslone na dotik? Ti pomaga pri igranju igric, ima morda že svojo najljubšo aplikacijo? :)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
351
24. september 2013
Tudi živali obožujejo mobilne naprave z zasloni na dotik