Tukaj je iPhone X, Applov pametni telefon prihodnosti

Andrej Pirnat 13. september 2017
/PublishingImages/iphone-x-hero.jpg

12. september 2017. Eden najpomembnejših, če ne celo najpomembnejši “tehnološki” dan v letošnjem letu. Morda celo desetletju. Zakaj? Apple je v središču svojega novega kampusa, natančneje v dvorani Steva Jobsa, svetu predstavil svoj najnovejši iPhone, iPhone X (izgovori se iPhone deset, ne iPhone iks).

Da, Apple že vrsto let septembra predstavlja nove modele iPhonov. To je postala že tradicija. Ampak letos je drugače. Letos iPhone, verjetno najbolj znan mobitel vseh časov in sinonim za besedno zvezo “pametni telefon”, praznuje okroglo desetletnico. In temu jubileju primerno je iPhone X nekaj posebnega. Prvi mož Appla Tim Cook ga je na včerajšnji dramatično-čustveni predstavitvi, ki je potekala v duhu zapuščine in genialnosti velikega Steva Jobsa in na kateri je bilo med obiskovalci mogoče zaslediti tudi razvpitega soustanovitelja podjetja, Steva Wozniaka, primerjal celo z revolucionarnim prvim iPhonom, ki je ob svojem izidu leta 2007 popolnoma spremenil način uporabnikove interakcije z mobilnim telefonom in začrtal nove smernice tehnološkega razvoja.

Nov prelomni trenutek v tehnološki zgodovini?

Ali njegove velike besede držijo in se bomo čez deset let ozirali na včerajšnji dan, kot na nov prelomni trenutek v zgodovini mobilne telefonije, bo pokazal čas, vsekakor pa ima iPhone X v rokavu kar nekaj adutov, ki bi mu lahko zagotovili status nesmrtnosti in večne slave.

 

Skoraj vsak iPhone je prinesel kakšno pomembno novost, ki je vplivala na nadaljnji razvoj pametnih telefonov. Pri prvem iPhonu uporabnik mobitela ni več upravljal prek tipk, ampak se je neposredno dotikal programske opreme. Potem je prišla digitalna trgovina App Store, ki je mobitel spremenila v pravi mali računalnik in razvila novo vejo industrije – aplikacije. Zaslon Retina je dvignil kakovost slike na raven, za katero si marsikdo ni predstavljal, da je na žepni napravi sploh mogoča. Potem je prišel fotoaparat, ki je bil bolj zmogljiv od marsikaterega namenskega. Virtualna asistentka Siri je interakcijo z mobitelom ponesla na novo raven, saj se je uporabnik kar naenkrat lahko pogovarjal s svojim telefonom, s platformo Apple Pay pa so postale fizične denarnice nepotreben balast (v Sloveniji na žalost še ne). Inovacija za inovacijo, torej. Kaj pa iPhone X? Poglejmo, na kakšen način namerava Applova “desetica” orati ledino …

“Vse je zaslon”

Apple svojega novega paradnega konja predstavlja pod sloganom “Vse je zaslon”. S tem ne bi mogli bolj zadeti bistva. Apple na tem področju sledi trendu, ki ga je letos začel Samsung z Galaxyjem S8 in mu je sledilo že kar nekaj proizvajalcev. Zaslon novega iPhona, ki meri kar 5,8 palca oziroma 14,7 centimetra, se namreč razprostira prek celotne sprednje ploskve mobitela. Da, povsem od roba do roba. No, skoraj povsem. Manjša “špranja” je le ob vrhnjem robu, kjer je vgrajen sprednji fotoaparat. Vse drugo pa je zaslon.

 

In to ne kakršenkoli zaslon. Super Retina, kot ga je poimenoval Apple, sloni na matriki OLED in se lahko pohvali z ločljivostjo 2436 x 1125 slikovnih pik ter s tehnologijami Dolby Vision, HDR10 in TrueTone. Te zagotavljajo ostro in podrobno sliko z bogato barvno paleto in dobrim kontrastom, kjer so detajli jasno izraženi tudi v najsvetlejših in najtemnejših delih slike. Pri tem pa so se pri Applu pohvalili tudi, da jim je uspelo odpraviti težave s svetilnostjo in natančnim prikazovanjem barv, ki so se do zdaj včasih pojavljale pri zaslonih OLED. Skrivnost, kako so to storili, so seveda zadržali zase.

Odklenete ga s pogledom

Čeprav zaslon predstavlja najbolj opazno novost mobitela, še zdaleč ne pove celotne zgodbe. Ker je zaslon tako velik oziroma ker prekriva celotno sprednjo ploskev, je iPhone X prvi iPhone brez značilnega osrednjega gumba Domov. Pred uradno predstavitvijo mobitela so po spletu krožile govorice, da ga bo Apple morda vgradil pod zaslon in da bo posledično čitalnik prstnih odtisov za odklepanje mobitela morda prestavil na hrbtno stran. Nič od tega se ni zgodilo. Gumb se je poslovil, z njim pa tudi čitalnik prstnih odtisov. To pomeni povsem nov način interakcije z mobitelom, vsaj kar zadeva odklepanje in vračanje na osrednji zaslon.

 

Do domačega zaslona zdaj uporabnik pride s potegom prsta od spodnjega roba navzgor, kar minimizira oziroma zapre odprto aplikacijo, mobitel pa lahko namesto s prstom odklene s pogledom. iPhone X zna namreč prepoznati vaš obraz. Tehnologija, ki jo je Apple poimenoval Face ID, deluje prek sprednje kamere, sistema različnih senzorjev, nevronske mreže in umetne inteligence. Zlasti slednja je v tej enačbi zelo pomembna, saj si zapomni uporabnikov obraz in se prilagaja spremembam na njem. Tako ga sistem prepozna tudi, če ima na primer uporabnik na glavi kapo, če zamenja pričesko, če si pusti rasti brado in ko se z leti na njem nabere vedno več gub. Enako deluje tako podnevi kot tudi ponoči. Podatki o uporabnikovem obrazu se shranjujejo in obdelujejo na posebnem čipu v napravi, pri Applu pa trdijo, da ga ni enostavno prinesti okoli (na primer z masko ali sliko obraza). Njihov podatek navaja, da je možnost, da bi nekdo drug odklenil vaš mobitel prek sistema Face ID, kar 1:1.000.000 (za čitalnik prstnih odtisov Touch ID naj bi bil ta podatek 1:50.000).

Na nov biometričen sistem so pri Applu celo tako zelo ponosni, da so mobitel opremili s posebnimi smeškoti oziroma emotikoni, ki so jih poimenovali Animojiji in delujejo prek Applovih aplikacij za sporočanje. Gre za zbirko klasičnih emotikonov, le da so ti animirani in znajo posnemati uporabnikovo mimiko. Če se na primer uporabnik nasmehne, se nasmehne tudi emotikon, če se namršči, se namršči tudi emotikon in podobno. Prek animiranih emotikonov pa lahko uporabnik pošlje tudi govorno sporočilo, kjer posname svoj govor, emotikon pa ga nato z enako mimiko in glasom prebere prejemniku.

Kamera, ki posnema fotografski studio

 

iPhone X pa ima tudi odlično (navpično) dvojno kamero. Oba objektiva se ponašata z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih točk in optično stabilizacijo slike. Eden je širokokotni z zaslonko f/1.8, drugi telefoto z zaslonko f/2.4, skupaj pa poskrbita za odlične fotografije podnevi in ponoči. Glavna novost kamere pa je t. i. portretni način, kjer svojo zmogljivost v kombinaciji z novimi tehnologijami ponovno pokaže umetna inteligenca. V tem načinu namreč kamera simulira osvetlitev profesionalnega fotografskega studia. Torej nekako tako, kot bi ves čas s sabo nosili tiste velike luči, ki jih srečate pri fotografih, in jih usmerjali po svojih željah, da bi na fotografiji dobili želeni učinek osvetlitve. V resnici seveda teh luči ni nikjer, ampak gre le za programsko analizo v realnem času, ki simulira padec svetlobe na obraz. Učinek lahko dodajate pred zajemom fotografije ali po tem, ko je bila ta že zajeta.

Zanimiva in zabavna novost kamere (ter novega iOS-a) pa je tudi način obogatene resničnosti, kjer resnični svet na malem zaslonu dobi nove razsežnosti. Apple je tehnologijo predstavil na primeru iger, kjer je prazna miza na zaslonu postala bojišče, in na primeru športa, kjer lahko gledalec dobi več statističnih podatkov in informacij o tekmi, če na igrišče usmeri mobitel.

Končno polnjenje brez kabla

 

Kar zadeva preostale pomembne karakteristike, pa velja izpostaviti še brezžično polnjenje. Končno ga je dobil tudi iPhone, deluje pa prek standarda Qi. To pomeni, da bo mogoče iPhone X napolniti z vsakim brezžičnim polnilcem, ki deluje prek tega standarda. Ko smo že pri polnjenju, pa velja omeniti še, da se je izboljšala tudi kapaciteta baterije, ki naj bi zdaj zdržala dve uri dlje kot pri obstoječem modelu, torej iPhonu 7.

Kdaj in za koliko?

Kdaj točno prihaja v Slovenijo, še ni znano, pri Applu pa bo mogoče prednaročilo od 27. oktobra, v njihove prodajalne pa pride 3. novembra. Apple je ceno za 64-gigabajtni model postavil na 999 ameriških dolarjev (834 evrov), na voljo pa bo tudi različica z 256 gigabajti, ki bo nekoliko dražja.

Glavne karakteristike

  • Zaslon 14,7 cm (5,8 palcev), 1125 x 2436 slikovnih pik, 458 ppi, Super AMOLED, HDR10, Dolby Vision
  • Procesor: 6-jedrni A11 Bionic
  • Delovni pomnilnik: 3 GB
  • Vgrajeni spomin: 64/256 GB
  • Kamera: dvojna 12 MP (zaslonka f/1.8 in f/2.4), optična stabilizacija slike, 2x optična povečava, 4K-video
  • Senzorji: Face ID, merilnik pospeška, giroskop, barometer, kompas
  • Povezljivost: WiFi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, USB-C
  • Operacijski sistem: iOS 11
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. september 2017
3647
13. september 2017
Tukaj je iPhone X, Applov pametni telefon prihodnosti
iOS