TV-komunikator NEO Smartbox: en daljinec, ki obvlada dva!

Marjan Kodelja 23. junij 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/neo-ir-kodelja-jun20-hero.jpg

Od televizije IP me je najbolj odbijala nujna uporaba dveh daljincev. Še sreča, da zna daljinec TV-komunikatorja NEO Smartbox ukazovati tudi z infrardečo svetlobo, ki jo še vedno razume večina televizorjev. Postopek seznanjanja pa je preprost in hiter.

Možnosti morebiti niti ne boste potrebovali, če televizor podpira funkcijo CEC prek vmesnika HDMI. Če je vključena na obeh napravah, se bo televizor vklopil ali izklopil samodejno, kot boste enako storili na NEO Smartboxu. Na njem jo vklopite v razdelku Nastavitve > Vmesnik, do katerih najlažje pridete z govornim ukazom »nastavitve«.

Nimajo vse naprave omenjene funkcije, morda pa preprosto želite upravljati televizor z daljincem komunikatorja. Poleg radijskega vmesnika, natančneje standarda bluetooth, prek katerega upravlja NEO Smartbox in nanj v primeru glasovnega iskanja prenaša tudi govor, ima daljinec tudi infrardečega (IR). Enakega, kot ga ima večina televizorjev. To pa pomeni, da ga je mogoče programirati in prilagoditi daljincu skoraj vsake naprave z zaslonom. Enako, vendar mnogo preprostejše in zmogljivejše kot v primeru nakupa večine cenenih univerzalnih daljincev.

 

Čarovnik, ki vodi prek postopka seznanjanja (programiranja daljinca) najdete v razdelku Nastavitve > Vizitka, tam pa lahko seznanjanje tudi izbrišete, če se izkaže za manj uporabno. Aktivira se po izbiri zaslonske tipke »IR daljinec«. Najprej potrebuje podatek o modelu televizorja, na katerega je priključen NEO Smartbox, nato pa morate postopku seznanjanja posvetiti malce več časa in izbrati pravo IR-kodo. Koliko jih je na voljo, je odvisno od modela televizorja, vam pa čarovnik prikaže njihovo število. Uganiti morate pravo, kar je lahko časovno tudi potratno. Izbrano kodo potrdite s tipko »OK«, nato pa jo je priporočljivo preizkusiti s spreminjanjem jakosti zvoka. Če je seznanjanje uspešno, koda pa pravilna, se bo raven glasnosti na televizorju spremenila, na TV-komunikatorju pa bo ostala nespremenjena. Ko se prepričate o pravilnosti delovanja, izbor potrdite s tipko »Da, končaj« ali pa seznanjanje prekinete s »Prekliči«. Po uspešnem seznanjanju lahko vklapljate in izklapljate televizor z daljincem NEO in ne potrebujete več originalnega.

 

Funkcija IR-daljinec, ki jo ima po novem TV-komunikator NEO Smartbox, ni nujno potrebna, je pa dobrodošla nadgradnja, ki dvigne njegovo vsestranskost na novo raven. Postopek »programiranja«, če mu sploh lahko tako rečemo, je preprost, da se ga lahko loti čisto vsak, saj vas korak za korakom prek njega vodi prijazen čarovnik. Verjetnosti, da bi šlo karkoli narobe, skoraj ni. Sami pa se boste odločili, ali funkcijo potrebujete ali ne. Sodi namreč med manjkrat uporabljene, vendar je toliko bolj 'boleče, če je ni, vi pa jo resnično potrebujete.

Morda bi vas zanimale še ostale novosti:

 • TV-komunikator NEO Smartbox: (skoraj) vsak gledalec ima lahko svoj profil
 • S TV-komunikatorjem NEO Smartbox do popolnega brezžičnega omrežja
 • Pomembna nadgradnja TV-komunikatorja NEO Smartbox

 • Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  23. junij 2020
  5234
  23. junij 2020
  TV-komunikator NEO Smartbox: en daljinec, ki obvlada dva!