TV-komunikator NEO Smartbox: (skoraj) vsak gledalec ima lahko svoj profil

Marjan Kodelja 11. junij 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/neo-profil-kodelja-jun20-hero.jpg

Okusi družinskih članov so različni in televizijskih programov ne gledajo ves čas skupaj. Zato je smiselno oblikovati več uporabniških profilov. Za vsakega družinskega člana svojega oziroma do pet, kolikor jih je največ možno ustvariti.

Osredotočenost na vsebine namesto na televizijske programe, ki je ena od značilnosti TV-komunikatorja NEO Smartbox Telekoma Slovenije, z možnostjo oblikovanja več uporabniških profilov postaja vse bolj zaželena. Smisel profilov je lažji dostop do vsebin in programov, ki so ljube uporabniku, in v primeru otrok tudi varovanje pred neprimernimi. Preprosto je namreč vklopiti televizor, zagnati otrokov profil in ga pustiti, da sam in v miru raziskuje na primer vsebino otroškega parka, ko veste, da od tam brez vaše pomoči ne bo mogel odtavati in ne bo našel vsebin, ki so njegovim letom neprimerne. Niti v primerih, ko sam brska med televizijskimi programi. Profili pa so smiselni tudi sicer. Omogočajo namreč oblikovanje seznama priljubljenih televizijskih programov, do katerih imate hitrejši dostop. Morda bodo moški v svoj profil prestavili športne programe, otroci otroške, boljše polovice pa tiste, ki se jim dobrikajo z romantičnimi vsebinami in telenovelami.

Preprosta uporaba

S profili je Telekom Slovenije uporabniško vrednost TV-komunikatorja NEO Smartbox dvignil na novo raven, hkrati pa je preprosta tudi uporaba. Med njimi najlažje preklapljate z glasovnim ukazom »profil 'ime profila'« ali pa s pomočjo daljinca in premikanjem po menijih uporabniškega vmesnika. V zaslonu »Moj TV« je v zgornji vrstici ikona »profili« z avatarjem (stilizirano sliko) trenutnega in s potrditvijo se na desni strani odpre meni s seznamom vseh profilov, med katerimi lahko izbirate.

Profili pa niso pomembni le za uporabo NEO Smartboxa, saj so na voljo na vseh »zaslonih«. Tudi v aplikaciji NEO za mobilne naprave in spletni aplikaciji neo.si. Dostop do vsebin iz različnih naprav in enako okolje povsod pa sta možnosti, ki v nobeni sodobni televizijski ali storitvi pretočnega videa ne smeta izostati. Iz preprostega razloga. Ena od pomembnih funkcij je tudi priporočanje vsebin glede na uporabnikove navade, ki postane zaradi možnosti oblikovanja profilov pisana na kožo enega uporabnika in ne več družine.

V vlogi varovanja otrok pred neprimernimi vsebinami pa profili niso vsemogočni. Otroški profil lahko ustrezno zaščitite, težave pa se pojavijo, ko televizor izklopite z aktivnim nezaščitenim profilom, saj bo aktiven tudi, ko ga boste znova vklopili. To pa lahko stori tudi otrok in se elegantno izogne naporom po omejevanju. Drugače ne gre oziroma bi pomenilo manj udobno uporabo za druge, zato se morate prilagoditi. Bodisi pred izklopom za vsak primer aktivirajte enega od otroških profilov ali pa otroka prepričajte, da televizorja ne vklaplja sam.

 

Profile lahko oblikujete na zaslonu televizorja

Profile lahko urejate ali oblikujete nove v meniju s seznamom vseh ali pa v razdelku nastavitev »profili«, do katerega najhitreje pridete z govornim ukazom »nastavitve«. V primeru oblikovanja novega se odpre okno, v katerega morate vnesti nekaj podatkov. Če ne izpolnite zahtevanih polj, profila ne boste mogli shraniti. Zahtevani podatki so avatar, ime profila in zasebnost podatkov, neobvezni pa datum rojstva, spol, nivo starševske zaščite in zahtevana koda ob izhoda iz otroškega parka.

Stiliziranih sličic oziroma avatarjev je pet, ti pa so oblikovani v slogu vmesnika NEO Smartboxa. Nič drugega vam ni treba storiti, kot izbrati ustrezno sličico in nato v naslednjem polju vpisati še ime profila. Svetujem vam enega »družinskega«, druge štiri pa razdelite med člane družine in jih poimenujte z njihovimi imeni. Med obveznimi podatki ostane še polje »zasebnost podatkov«, kjer lahko ali pa tudi ne potrdite »priporočila«, medtem ko so »varnostni ukrepi« obvezni.

Druga polja niso obvezna, torej jih lahko izpolnite ali pa tudi ne. Ko oblikujete profil za otroka, je pomembno, da določite nivo starševske zaščite. S tem bo omejeno predvajanje vsebin glede na oznako primernosti oziroma bo NEO Smartbox zahteval vnos gesla PIN. To je, mimogrede, eno samo in velja za vse profile. Možnosti starostnih omejitev so: vodstvo staršev, do 12 let, do 15 let in do 18 let, podatke o primernosti pa posreduje elektronski programski vodič. Če izberete »vodstvo staršev«, potem bodo v tem profilu dosegljive samo tiste vsebine, ki nimajo nobenega nivoja starševske zaščite in so primerne vsem starostim. Po želji lahko izberete tudi, da je v profilu izhod iz otroškega parka mogoč le z vnosom kode PIN. Ker je v tem vsebinskem sklopu preverjeno otroku primerna vsebina, je to še dodatna raven zaščite.

Ko je profil ustvarjen, se lahko lotite urejanja vrstnega reda televizijskih programov. Ta pa je lahko različen za vsakega od petih profilov, poteka pa tako, da na seznamu vseh premikate programe na mesta, kjer jih želite imeti. Za vsak profil pa lahko oblikujete tudi lasten seznam priljubljenih.

 

Uporaba in urejanje v spletni aplikaciji

Profili so pomemben del storitev, ki nudijo poosebljene vsebine in priporočila, zato so del vseh pojavnih oblik in na vseh napravah, kjer je storitev na voljo. V primeru TV-komunikatorja NEO Smartbox to pomeni tudi v mobilni in spletni aplikaciji, Neo.io. Čeprav v aplikaciji ni možnosti glasovnih ukazov, pa je spreminjanje profila preprosto zaradi uporabe miške oziroma zaslona, občutljivega na dotik. Dotaknete se ikone trenutno aktivnega profila v zgornji vrstici, nato pa v meniju izberete drugega. V spletni aplikaciji pa jih lahko tudi urejate in oblikujete nove, kajti to je zaradi miške in tipkovnice lažje kot na zaslonu televizorja z daljincem. Postopek pa je enak.

Pošlji povpraševanje

Uvedba profilov je dobrodošla izboljšava NEO Smartboxa, čeprav ne vpliva na prikaz vsebin v videoteki, otroškem parku ali razdelku pametnega doma. Prav tako je še prezgodaj sklepati, kako bo delovala funkcija priporočil vsebin, kajti tovrstne zahtevajo nekaj več časa. A to tudi pomeni, da bo imel Telekom Slovenije tudi v prihodnje še veliko možnosti, kako profile izboljšati, kar je natanko to, kar si od sodobnega digitalnega sprejemnika televizijskih vsebin želimo – občasnih nadgradenj in izboljšav.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. junij 2020
5221
11. junij 2020
TV-komunikator NEO Smartbox: (skoraj) vsak gledalec ima lahko svoj profil