TViN Shramba: oblačna storitev, v kateri vam težko zmanjka prostora

Nina Križaj 15. november 2017
/PublishingImages/tvin-shramba-hero.jpg

Že nekaj časa nazaj je postalo jasno, da bomo za zasebno in poslovno rabo v prihodnosti še bolj krčili uporabo fizičnih »shramb«, kot sta trdi disk ali USB-ključek. Trend se je premaknil v drugo smer, in sicer k storitvam v oblaku, ki so veliko bolj praktične in jih danes uporablja že večina. S priljubljenostjo uporabe pa se je povečala tudi ponudba oblačnih storitev. A katero izbrati, da bo varna in bo hkrati nudila tudi dovolj prostora? Priporočamo TViN Shrambo, ki bi jo lahko poimenovali kar »slovenski Dropbox«. Ta vam ponuja varnost, veliko prostora in uporabne dodatne funkcije.

Kaj je TViN Shramba?

Gre za shrambo v oblaku, ki deluje na slovenskih strežnikih, kar zagotavlja Telekom Slovenije. Podatke lahko shranimo in do njih dostopamo prek spletne strani (tukajwww.tvin.si/shramba), mobilne aplikacije na iOS-u ali Androidu in namizne aplikacije na računalniku z Windows ali Mac OS X. Vsi naročniki storitev Telekoma Slovenije imajo na voljo kar 5 GB prostora v sklopu osnovnega in brezplačnega paketa Shramba S, kar je dvakrat toliko kot v osnovnem paketu znane konkurenčne storitve. Tisti, ki želijo več, pa lahko izberejo paket Shramba M (20 GB za 2 EUR na mesec) ali Shramba L (50 GB za 3 EUR na mesec), pri čemer se tej količini prišteje še 5 GB iz osnovnega paketa.

 

Ključne prednosti TViN Shrambe

#1 Vedno dostopne datoteke in mape, tudi ko ostanete brez internetne povezave

Do svojih dokumentov lahko prek TViN Shrambe dostopate vedno in povsod, ko jih potrebujete, na svojem računalniku, tablici, mobitelu ali BOX-u, tudi ko niste doma. Če ostanete brez internetne povezave, sploh ni čas za paniko, saj vam bodo datoteke in mape kljub temu na voljo. Ko mapo ali datoteko v mobilni aplikaciji označite z zvezdico, se bo ta prenesla na vse vaše mobilne naprave. Vsaka sprememba na tako označenih mapah ali datotekah se ob vzpostavitvi internetne povezave samodejno sinhronizira v oblak oz. ponovno prenese na vse mobilne naprave.

 

#2 Ne samo dokumenti, temveč tudi filmi, glasba in fotografije

Morda še pogosteje kot same dokumente shranjujemo in delimo fotografije, videoposnetke ter glasbo. Svoje spomine in priljubljene multimedijske vsebine tako lahko gledate oziroma predvajate v TViN Shrambi ali pa jih prenesete na svoj računalnik, tako kot vse preostale datoteke. To pomeni, da so vam poleg dokumentov kadarkoli in kjerkoli na voljo tudi druge vsebine, ki ste jih dali v svojo zbirko. Kaj ni super, da niste več omejeni s časom in prostorom? Seveda so tudi te na voljo brez internetne povezave, če ste si jih le prej naložili in sinhronizirali s preostalimi napravami.

#3 Brezhibno na katerikoli napravi

TViN Shramba deluje na slovenskem uporabniškem vmesniku, ki omogoča t. i. transcoding, kar pomeni, da se pri prenosu datotek različnih formatov predvajanje datoteke prilagodi napravi. Pri tem ni pomembno, ali vaša mobilna naprava podpira določen videozapis (npr. .avi), saj se video pretvori v Telekomovih strežnikih, s čimer je zagotovljena možnost ogleda, kakovost pa se prilagodi hitrosti vaše internetne povezave. Tako ne boste nikoli v zadregi, da bi se vam dokument spremenil ravno takrat, ko bi ga nujno potrebovali ali želeli nekomu pokazati, saj vam bo kjerkoli dostopen v vam znani obliki.

 

#4 Vse je boljše, če lahko delimo s prijatelji

Ena bolj priljubljenih funkcij TViN Shrambe je deljenje s prijatelji. Delite lahko na primer celotne mape, to pomeni, da se izbrana mapa pojavi v Shrambi teh uporabnikov in dobi vsak izmed njih dostop do vsega, kar se prekopira v to mapo. Svoje mape v TViN Shrambi lahko dodelite v skupno rabo prijateljem, ki so prav tako uporabniki TViN Shrambe. Datoteke v deljeni mapi bodo lahko pregledovali, urejali in tudi izbrisali. Seznam deljenih map lahko spremljate v sklopu Za prijatelje. Deljene mape pa seveda lahko kadarkoli prekinete.

Enako gre v obratno smer: ko bo prijatelj z vami delil mapo, boste prejeli e-sporočilo s povezavo za potrditev sprejema, hkrati pa vas bo povabilo čakalo v sklopu Čakalnica. Po potrditvi povabila boste lahko dostopali do njegovih datotek v deljeni mapi. Vsebina tako deljene mape se ne bo prištevala v vašo količino prostora, ki jo imate na voljo v svoji TViN Shrambi.

#5 Ustvarite javno povezavo do mape, ki jo želite deliti

Svoje datoteke v TViN Shrambi lahko delite tudi s prijateljem, za katerega želite, da vsebino deljene mape ali datoteke le gleda, ali pa z večjo skupini ljudi, pa naj bo to v zasebne ali poslovne namene. V tem primeru te osebe datoteke ne morejo spreminjati. Do nje pa bodo lahko dostopali vsi, ki bodo na kakršenkoli način prejeli to povezavo (niti ni nujno, da so sami tudi uporabniki TViN Shrambe). Pri tem se ustvari spletni naslov datoteke, ki ga lahko posredujemo drugim prek e-pošte ali družabnih omrežij.

 

#6 Brez skrbi, da bi izgubili starejše dokumente

Določene datoteke (dokumenti xls, ppt, doc …) se v TViN Shrambi arhivirajo. V orodni vrstici Zgodovina sprememb lahko vidite do deset prejšnjih različic datotek in količino prostora, ki ga zasedajo. Vsako starejšo različico datoteke lahko povrnete v zadnjo različico ali pa si jo prenesete na računalnik, lahko pa vse starejše različice datotek trajno izbrišete in s tem pridobite nekaj prostora.

Datoteke in mape, ki jih zbrišete, se premaknejo v koš, od koder jih lahko povrnete ali trajno izbrišete. Datoteke v košu ne zasedajo vašega prostora. Datoteke, ki so v košu več kot trideset dni, pa se samodejno izbrišejo.

 

#7 Samodejna sinhronizacija z računalnikom

Svojo TViN Shrambo lahko povežete s poljubnim številom računalnikov (Windows ali OS X). Ko namestite namizno aplikacijo TViN Shramba na svoj računalnik, se vse datoteke in mape vaše TViN Shrambe samodejno sinhronizirajo in namestijo na vaš računalnik, do njih pa lahko dostopate kar prek namizja v okviru mape TViN Shramba. Če želite dodati datoteke v TViN Shrambo, jih preprosto kopirate ali prenesete v mapo TViN Shramba, od koder se bodo prenesle oziroma sinhronizirale v oblak (pogoj za sinhronizacijo je aktivna internetna povezava).

 

#8 Uporaba na BOX-u

Svoje fotografije, videoposnetke ter pesmi lahko gledate oz. poslušate tudi na televiziji. Pogoj je, da se prek daljinskega upravljalnika registrirate z uporabniškim imenom in geslom vašega uporabniškega računa za Moj Telekom ter določite štirimestno osebno številko. Po registraciji bo vaša naprava oz. BOX povezan v vašo TViN Shrambo. V nadaljevanju bo za prijavo v TViN Shrambo zadostovala štirimestna osebna številka.

Želite vedeti več?

Oglejte si vodič po TViN Shrambi s slikami, ki vas vodijo korak za korakom, najdete ga na tej povezavi. Če vas zanima še več, si preberite pogosta vprašanja in odgovore, ki vam bodo pomagala pri uporabi.

Več člankov o storitvah TViN in Moj Telekom:

TViN: obvezna »oprema« za vse ljubitelje filmov in serij

TViN: spletna televizija na vašem mobilnem zaslonu

Moj Telekom: aplikacija, s katero sami urejate nastavitve TV-programov, interneta in telefonije

Moj Telekom: nadzirajte stroške naročnine in paket prilagodite svojim željam

Moj Telekom: upravljajte, nadzirajte, pregledujte in pridobite ugodnosti – vse na enem mestu

Moj Telekom: Kje preveriti, koliko interneta imate na voljo v tujini

Moj Telekom: Ups, doma pozabili mobitel? Nič hudega, imamo zelo praktično rešitev

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. november 2017
3742
15. november 2017
TViN Shramba: oblačna storitev, v kateri vam težko zmanjka prostora
iOS, Android, Windows