Uporabni nasveti za uporabo pametnega mobitela

Tehnik 16. april 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/Uporabni-nasveti-smart-phone-kavcic-feb21-hero.jpg

Pametni mobiteli nam nudijo številne pozitivne stvari. Žal pa nam lahko povzročijo tudi veliko nevšečnosti, če jih uporabljamo nespametno. Ob nespametni uporabi smo zlahka lahka tarča nepridipravov, ki morda ukradejo informacije, ki jih imamo na njih, si ogledujejo naše slike ipd.. Da se boste odslej bolje spopadli s temi nepridipravi, smo spodaj izpostavili nekaj napotkov za uporabo pametnega mobitela. Ob njihovem upoštevanju vaša naprava ne bo več tako lahka tarča.

Uporaba antivirusnih programov

Zlonamerno programsko opremo lahko najdemo tudi na pametnih mobitelih. Da bi zmanjšali možnost, da bi se vaš pametni mobitel okužil z njo, predlagamo, da si nanj namestite katerega izmed antivirusnih programov. Tako kot na osebnih računalnikih je dobro, da si takšen program naložite tudi na mobilno napravo.

 

Nameščanje aplikacij z uradnih tržnic z aplikacijami

Nameščanje aplikacij na pametne mobitele, ki so na nepreverjenih tržnicah z aplikacijami oziroma izven tržnic, je lahko tvegano početje. Priporočamo, da aplikacije na svoj pametni mobitel nalagate prek uradnih tržnic, kakršna je na primer Google Play.

Zaklepanje zaslona

Zelo pomembno je, da si na svojem pametnem mobitelu nastavite zaklepanje zaslona. Za odklepanje si nastavite geslo, PIN, vzorec, prepoznavanje prstnega odtisa, prepoznavanje obraza ali kakšen drug način za odklepanje. Le tako boste v primeru, da bo vašo napravo prijela neka druga oseba, lahko nekoliko mirnejši.

Izogibanje polnjenju baterije na javnih mestih

Marsikdo ne ve, da je lahko polnjenje baterij pametnih mobitelov na javnih mestih nevarno. Napadalci namreč lahko izvedejo poseben kibernetski napad (t. i. »juice jacking«), s katerim pridejo do podatkov na pametnem mobitelu. Torej svoj mobitel raje polnite doma oziroma na mestih, kjer se hekerji ne nahajajo.

Javna WiFi-omrežja

Tudi koriščenje javnih WiFi-omrežij ima lahko svoja tveganja, saj lahko nepridipravi tudi prek teh omrežij izvajajo nečedne posle, če se priklopite vanje. Zato bodite pazljivi, katero WiFi-omrežje uporabljate.

 

Posodabljanje operacijskega sistema in aplikacij

Pomemben korak do večje varnosti pametnega mobitela je tudi, da si na njem redno posodabljate operacijski sistem in aplikacije, ki jih imate naložene. Predvsem na posodabljanje aplikacij uporabniki kaj hitro pozabimo, saj se nam posodobitve zanje hitro nabirajo in jih je veliko.

Razlog, zakaj je dobro, da programsko opremo na svojem pametnem mobitelu posodabljate, je v tem, da so morda v posodobitvah različni varnostni popravki, ki bodo naredili vašo napravo oziroma aplikacijo varnejšo.

Izdelovanje varnostnih kopij

Če vam nepridiprav ukrade pametni mobitel, imate lahko dvojno škodo. Prvič, ostali ste brez pametnega mobitela. Drugič, ostali ste tudi brez podatkov oziroma datotek, ki so bile na pametnem mobitelu. No, ni pa nujno, da ostanete brez slednjih, če si redno delate varnostne kopije. In prav to vam zelo priporočamo.

Izklop bluetootha, NFC-ja, GPS-a, WiFi-ja in mobilnih podatkov

Nepridipravi lahko napadejo vaš pametni mobitel prek različnih funkcionalnostih. Npr. prek bluetootha. Zato je smiselno, da izklopite bluetooth, NFC, GPS, WiFi in mobilne podatke, ko jih ne potrebujete. S tem boste naredili dobro stvar za varnost podatkov. Pa ne samo to. Tudi baterija vam bo zdržala dlje.

Ne nasedajte lažnemu predstavljanju

Bodite pazljivi, s kom komunicirate prek pametnega mobitela in komu dajete prek njega občutljive osebne podatke. Nepridipravi lahko z zavajanjem od vas izvabijo npr. gesla, ki jih uporabljate, in podobno, če niste pazljivi.

Pazljivo s količino občutljivih podatkov in datotek

Dobro je, da imate na svojem pametnem mobitelu čim manj občutljivih podatkov in čim manj občutljivih datotek. Manj občutljivih stvari kot imate, manj jih lahko izgubite

Pazljivo pri odpiranju povezav

Če na pametni mobitel prejmete neko povezavo od nepoznanega pošiljatelja ali od osebe, ki ji ne zaupate, jo raje ne odpirajte. Ob odpiranju takšne povezave lahko svojo napravo izpostavljate nevarnostim.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. april 2021
5625
18. april 2021
Uporabni nasveti za uporabo pametnega mobitela
iOS, Android