Uporabni triki in nasveti za Microsoft Excel 2016 (četrtič)

Tehnik 10. maj 2018
/PublishingImages/excel4-maj18-hero.jpg

Novi triki in nasveti za Microsoft Excel 2016. Upamo, da boste tudi v tem članku našli kakšno informacijo, ki vam bo koristila pri uporabi Excela 2016.

Na tem, tem in tem naslovu si lahko pogledate naše prve tri članke s triki in nasveti za Excel 2016.

Premikanje zapolnjenih celic

Zapolnjene celice (celice, ki imajo vnos) lahko preprosto prestavimo na kakšno drugo mesto. Prestavimo jih takole:

 • Najprej jih označimo z levim gumbom na miški oziroma jih označimo na kakšen drug način.
 • Nato pa kliknemo z levim gumbom na miški na njihov rob, tako da se pojavijo puščice, in klik zadržimo ter jih povlečemo na želeno novo mesto.
 •  

  Gre za precej osnoven trik, ki ga začetni uporabniki Excela 2016 morda še ne poznate.

  Hitro vnašanje imen glav

  Pri uporabi Excela se nam pogosto dogaja, da moramo vnesti več imen za glave, tj. imen na vrhu razpredelnice. Ta imena lahko v Excelu 2016 vnašamo na več načinov. Eden od načinov je, da kliknemo na celico v posameznem stolpcu, ki predstavlja glavo, in zapišemo ime glave. Pri tem načinu pri vsakem vnosu kliknemo na celico in vanjo zapišemo ime glave. Obstaja pa še hitrejši način za vnašanje imen glav, ki vam ga bomo predstavili.

  Ta hitrejši način je naslednji:

 • Najprej z levim gumbom na miški označimo vse celice, ki predstavljajo glavo. Najbolje, da jih označimo od leve proti desni.
 • Nato pa začnemo pisati ime za prvo glavo. Ko ga napišemo, pritisnemo Enter. Po kliku na Enter začnemo pisati ime za drugo glavo in ko ga napišemo, spet pritisnemo na Enter. Postopek ponavljamo vse do vnosa imena za zadnjo glavo.
 •  

  Na zgornji način lahko pri vnašanju imen za glave prihranimo nekaj časa. Tipko Enter lahko uporabimo tudi pri vnašanju besed in števil v več zaporednih vrstic. V tem primeru predhodno označevanje celic ni potrebno.

  Urejanje brez uporabe miške

  Marsikaj lahko v Excelu 2016 naredimo tudi brez uporabe miške. Med drugim lahko brez uporabe miške preurejamo vnose v celicah.

  Večina uporabnikov popravlja vnose v celicah tako, da dvakrat klikne na celico in nato popravi vnos oziroma klikne enkrat na celico in nato v zgornjem delu Excela v vnosni vrstici popravi vnos. Lahko pa vnose popravljamo tudi brez miške. To naredimo takole:

 • S smerniki na tipkovnici se najprej postavimo na celico, katere vnos želimo popraviti.
 • Nato pritisnemo na tipko F2, tako da se nam v celici pojavi kurzor.
 • Za tem popravimo vnos.
 • Če pri programih radi uporabljate bližnjice na tipkovnici, boste tipko F2 vsekakor dodali na seznam svojih bližnjic za Excel 2016.

  Prilagoditev orodne vrstice za hitri dostop

  Orodna vrstica za hitri dostop, ki se nahaja čisto zgoraj v Excelu 2016, je še kako uporabna, saj lahko prek nje v Excelu 2016 zelo hitro izvedemo kakšno stvar oziroma poženemo neko funkcionalnost programa. Marsikateri uporabnik pozabi ali pa sploh ne ve, da si lahko to vrstico prilagodi in posledično močno pospeši delo v Excelu 2016.

  Orodno vrstico za hitri dostop si lahko preuredimo takole:

 • V orodni vrstici kliknemo na mini ikono v obliki nekakšne puščice navzdol (glejte spodnjo sliko).
 •  

 • Nato v prikazanem meniju kliknemo na Več ukazov ….
 • Za tem se nam pokaže okno, v katerem dobimo prikazani dve okni. V levem so izpisani številni ukazi oziroma funkcionalnosti, ki jih Excel 2016 ponuja. Vse te ukaze oziroma funkcionalnosti si lahko dodamo v orodno vrstico za hitri dostop, in sicer tako, da jih označimo in nato kliknemo na gumb Dodaj >>, da se prestavijo v desno okno in obenem tudi v orodno vrstico za hitri dostop.
 • P. S.: V desnem oknu moramo imeti v drsnem meniju izbrano Za vse dokumente (privzeto).

 • Ko si želene ukaze oziroma funkcionalnosti dodamo v desno okno in posledično tudi v orodno vrstico za hitri dostop, kliknemo še na gumb V redu. Ko to naredimo, nas funkcionalnosti oziroma ukazi že pričakajo v omenjeni vrstici in so pripravljeni na uporabo.
 •  

  Zakaj bi ukaze oziroma funkcionalnosti, ki jih v Excelu 2016 pogosto uporabljamo, nenehno iskali po programu, če pa jih imamo lahko vedno na dosegu roke?


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  10. maj 2018
  4011
  11. maj 2018
  Uporabni triki in nasveti za Microsoft Excel 2016 (četrtič)