Uporabni triki in nasveti za Microsoft Excel 2016 (sedmič)

Tehnik 11. junij 2018
/PublishingImages/excel-sedmic-naslovna.jpg

Našo serijo člankov, v kateri smo predstavljali trike in nasvete za Excel 2016, s tem člankom zaključujemo. Upamo, da ste v seriji izvedeli kakšno uporabno informacijo in da jo boste s pridom koristili pri nadaljnji uporabi Excela 2016.

Prejšnjih šest člankov lahko vidite tukaj: 1. članek, 2. članek, 3. članek, 4. članek in 5. članek, 6. članek.

Hitra vsota

Excel 2016 podpira kar nekaj bližnjic na tipkovnici in več bližnjic smo vam pokazali že v prejšnjih člankih. V tem pa vam bomo pokazali še eno, ki se nam zdi precej uporabna. Gre za bližnjico za vsoto.

Če želimo v Excelu 2016 izračunati vsoto določenih vnosov, lahko to naredimo prek gumba za vsoto, ki ga najdemo v zavihku »Osnovno«. Vsoto vnosov lahko v Excelu 2016 izračunamo tudi z uporabo bližnjice »alt + shift + 0« (oziroma »alt + =«). S pomočjo te bližnjice lahko vsoto izračunamo preprosto tako:

 • Najprej označimo celico, v katero želimo dobiti izpisano vsoto, in nato pritisnemo na bližnjico.
 • Če se celica, ki smo jo označili, nahaja tik pod vnosi, ki jih želimo sešteti, nam Excel 2016 po uporabi bližnjice sam označi vnose in mi samo še pritisnemo na »Enter«. Če pa se celica, ki smo jo označili, ne nahaja tik pod vnosi, ki jih želimo sešteti, po uporabi bližnjice sami z miško označimo vnose, ki jih želimo sešteti, in nato pritisnemo na »Enter«.
 • Ko navedeno naredimo, se nam v izbrani celici izpiše vsota.

   

  Šifriranje dokumenta

  V prejšnjem članku smo pokazali, kako lahko zaklenemo liste in celice v Excelu 2016. V tem pa bomo pokazali, kako lahko šifriramo celotno datoteko Excela 2016 in jo obenem tudi zaklenemo z geslom. Na ta način informacije še bolj zaščitimo pred drugimi uporabniki našega računalnika, saj ti ne morejo niti videti naših vnosov v Excelovi datoteki, še manj pa lahko vnose spreminjajo.

  Torej, kako lahko šifriramo in z geslom zaklenemo Excelovo datoteko? Takole:

 • Najprej odpremo želeno Excelovo datoteko.
 • Nato v levem zgornjem kotu Excela 2016 kliknemo na zavihek »Datoteka«.
 • Za tem na prikazani strani kliknemo na napis »Zaščiti zvezek« in v prikazanem meniju izberemo možnost »Šifriraj z geslom«.
 •  

 • Prikaže se novo okno, v katerem določimo geslo. Tega gesla ne smemo pozabiti, saj bomo z njim pozneje lahko odpirali Excelovo datoteko. Ko geslo določimo, kliknemo na gumb »V redu«. Za tem še enkrat vnesemo enako geslo in kliknemo na gumb »V redu«.
 • Za konec samo še shranimo odprto Excelovo datoteko.
 • Postopek je s tem končan. Ko želi sedaj nekdo odpreti našo Excelovo datoteko, mora vanjo ob zagonu vnesti geslo, ki smo ga predhodno določili. Tega pa seveda ne pozna.

  Če želimo datoteko odšifrirati in odstraniti njeno geslo, vnovič ponovimo korake iz prvih treh alinej, tako da se nam prikaže okno z vnesenim geslom. Iz okna pobrišemo geslo in kliknemo na gumb »V redu«. Za konec Excelovo datoteko shranimo.

   

  Zamrznitev celic

  Včasih se nam zgodi, da želimo v Excelu med pomikanjem zaslonske slike (t. i. scrollanjem) določene celice, ki so pri vrhu, še vedno videti na zaslonu. To nam Excel 2016omogoča, saj nam lahko določene celice enostavno zamrzne.

  Če želimo, da nam Excel 2016 med pomikanjem zaslonske slike določene celice pri vrhu obdrži na zaslonu (jih zamrzne), naredimo naslednje:

 • Najprej označimo celico, ki je tik pod celicami, ki jih želimo imeti vidne med pomikanjem zaslonske slike.
 • Nato zgoraj kliknemo na zavihek »Ogled«.
 • Za tem pa zgoraj kliknemo na ikono z napisom »Zamrzni podokna« in za tem v prikazanem meniju izberemo možnost »Zamrzni podokna«.
 •  

  S tem je postopek končan, celice pa zamrznjene na vrhu. Prek menija, ki smo ga omenili v zadnji alineji, sicer lahko tudi zamrznemo samo zgornjo vrstico ali prvi stolpec ali pa zamrznjene celice odmrznemo.

  Vir: Excel 2016 (tekst in print screen slike)


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  11. junij 2018
  4051
  13. junij 2018
  Uporabni triki in nasveti za Microsoft Excel 2016 (sedmič)
  Windows