Uporabni triki in nasveti za Microsoft Word 2016

Tehnik 6. marec 2018
/PublishingImages/word-triki-mar18-hero.jpg

Ali uporabljate Microsoftovo aplikacijo Word? Potem ste pristali na pravem mestu. V tem in še nekaterih prihodnjih člankih bomo namreč zapisali nekaj uporabnih trikov in nasvetov za Word 2016 za Windows.

Nekateri od nasvetov vam bodo sicer zveneli znano. Verjamemo pa, da boste številni v tem in prihodnjih člankih izvedeli tudi kakšne nove uporabne informacije, zahvaljujoč katerim boste postali še naprednejši uporabnik Worda.

Vnos črt na stran

Včasih želimo v Wordov dokument dodati vodoravno črto, kar lahko storimo zelo hitro. S kurzorjem se moramo postaviti v vrstico, kjer želimo črto, nato pritisniti trikrat »-» (torej »---») in nato še »Enter«. Ko to storimo, se nam pokaže ravna črta.

Namesto znaka »-» lahko uporabimo tudi znake »_«, »*« in »#«. Če uporabimo »_«, dobimo nekoliko debelejšo črto. Če uporabimo »*«, dobimo pikčasto črto. Če uporabimo »#«, pa dobimo tri ravne črte.

 

Spreminjanje barve strani

Vsi smo nekako navajeni, da imajo strani v Wordu belo ozadje. No, če želimo, lahko to belo barvo v ozadju tudi zamenjamo s kakšno drugo barvo. Kako? Zelo preprosto. Narediti moramo sledeče:

 • Najprej moramo v zgornjem delu Worda 2016 klikniti na zavihek »Načrt«.
 • Za tem moramo na seznamu orodij klikniti na gumb z napisom »Barva strani«.
 • Za konec moramo v prikazani paleti barv izbrati želeno novo barvo strani.
 •  

  Nastavljanje privzete pisave

  Če s privzeto pisavo, ki nam jo Word 2016 ob zagonu ponudi, nismo zadovoljni, mu lahko ukažemo, naj nam odslej ponuja neko drugo pisavo.

  Poglejmo, kaj moramo storiti, da nam Word 2016 po novem ob zagonu ponuja drugo pisavo. Postopek je sledeč:

 • V zgornjem delu Worda 2016 moramo klikniti na zavihek »Osnovno«.
 • Nato moramo v desno spodnjem delu področja »Pisava« klikniti na ikono s puščico.
 • Odpre se nam novo okno, v katerem moramo izbrati pisavo, ki jo želimo odslej imeti ponujeno ob zagonu. Izberemo lahko tudi velikost pisave in določimo lahko tudi še kakšno drugo lastnost pisave.
 •  

 • Ko smo z izborom pisave zadovoljni, moramo klikniti na gumb »Nastavi kot privzeto« ter v novem oknu označiti »Vsi dokumenti, ki temeljijo na predlogi Normal?« in za tem klikniti še na gumb »V redu«.
 • Postopek je s tem končan. Vsakič, ko zdaj odpremo Word 2016, nam ta ponudi novo pisavo, ki smo jo določili.

  Iskanje spletnih strani

  Word 2016 nam zna poiskati spletne strani, ki zadevajo neko besedo ali več besed, ki jih imamo v besedilu. Če imamo v besedilu v Wordu 2016 besedo »Slovenija«, lahko to besedo označimo, nato kliknemo z desno na besedo in v meniju izberemo možnost »Pametno iskanje«. Ko to storimo, nam Word 2016 izpiše spletne strani, ki se navezujejo na Slovenijo.

  Označevanje besed, stavkov in odstavkov

  V Wordu 2016 lahko besede, stavke in odstavke označujemo na več načinov. To, da jih lahko označimo tako, da kliknemo z levim miškinim gumbom pred njih in klik zadržimo in nato povlečemo miško do njihovega konca, verjetno že veste. Prav tako verjetno tudi veste, da če dvakrat kliknemo z levim gumbom na neko besedo, da se ta označi, ali pa da če trikrat kliknemo na neko besedo v odstavku, da se označi celoten odstavek.

   

  Morda pa niste vedeli, da lahko besede, ki so v enem ali več odstavkih, označujemo tudi v kvadratnih oblikah. Če držimo tipko »alt« in obenem kliknemo z levim gumbom na miški na nek del odstavka in klik zadržimo ter miško povlečemo v eno smer, se nam označi vmesno besedilo. Za boljšo predstavo, kako je takšno »kvadratno« označevanje videti, poglejte spodnjo sliko.

   

  Marsikdo pa tudi ne ve, da lahko nek stavek hitro označimo tako, da držimo tipko »ctrl« in nato z levim gumbom na miški kliknemo na eno od besed tega stavka, ki ga želimo označiti.

  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  6. marec 2018
  3912
  6. marec 2018
  Uporabni triki in nasveti za Microsoft Word 2016