Uporabni triki in nasveti za Microsoft Word 2016 (četrtič)

Tehnik 1. april 2018
/PublishingImages/word-cetrtic-mar18-hero.jpg

Za vas smo pripravili še nekaj trikov in nasvetov za Microsoft Word 2016. Vsi se, tako kot tisti iz prejšnjih treh člankov, nanašajo na različico Microsoft Worda 2016 za operacijski sistem Windows.

Prevajanje

Word 2016 ima vgrajenih cel kup uporabnih funkcionalnosti, ki nam občasno lahko pridejo prav. Med drugim ima tudi prevajalnik, s katerim lahko v svoj ali pa kakšen drug jezik hitro prevedemo kakšno besedo iz Wordovega besedila ali kar celoten Wordov dokument.

Poglejmo, kaj moramo narediti, če želimo neko besedo, ki jo imamo v Wordovem dokumentu, prevesti v drug jezik:

 • Najprej moramo besedo označiti z miško.
 • Nato moramo klikniti z desno na označeno besedo.
 • Za konec moramo v ponujenem meniju izbrati možnost »Prevedi«.
 • Ko to storimo, se nam na desni strani Worda odpre prevajalnik, v katerem dobimo prevod označene besede. Če ne dobimo prevoda v pravi jezik, lahko v prikazanem uporabniškem vmesniku naknadno nastavimo želen jezik prevoda besede. V prikazanem uporabniškem vmesniku lahko vnesemo tudi ročno kakšno drugo besedo in dobimo zanjo prevod.

   

  Na enak način kot posamezno besedo lahko prevedemo tudi celoten odstavek oziroma več stavkov.

  Če želimo prevesti celoten Wordov dokument, pa je najbolje, da naredimo sledeče:

 • Kliknemo na zavihek »Pregled«.
 • Nato kliknemo na gumb »Prevedi«.
 • Za konec pa v prikazanem meniju izberemo »Prevedi dokument« in v naslednjem oknu, v katerem nam Word 2016 pove, da bo besedilo prek spleta v zavarovani obliki zapisa poslano Microsoftu ali neodvisnemu ponudniku prevajalskih storitev«, kliknemo še na »Da« (seveda, če se strinjamo).
 • Ko naredimo zgornje korake, se nam celoten Wordov dokument v prevedeni obliki prikaže v brskalniku. Če se dokument ne prevede v pravi jezik, lahko v brskalniku naknadno nastavimo drug jezik prevoda.

  Alternativni »izreži-prilepi«

  Številni uporabniki Worda besedilo izrezujejo in lepijo tako, da uporabijo bližnjici »ctrl+x« (izreži) in »ctrl+v« (prilepi). Obstaja pa še en manj poznan način izrezovanja in lepljenja besedila, ki ne vključuje omenjenih bližnjic. Ta preverjeno deluje v Wordu 2016.

  Ta alternativen način gre takole. Najprej želeno besedilo označimo z miško, nato držimo tipko »ctrl« in za tem z desnim gumbom na miški kliknemo v prostor, kamor želimo označeno besedilo prilepiti.

  Zamenjava besed

  Včasih se v kakšnem Wordovem dokumentu ena in ista beseda pogosto pojavlja in jo želimo nadomestiti s kakšno drugo. Npr. ime Peter želimo nadomestiti z imenom Matej. V Wordu 2016 lahko zelo hitro naredimo zamenjave ponavljajočih se besed z drugimi. Poglejmo, kako:

 • Klikniti moramo na zavihek »Osnovno« (seveda moramo imeti dokument, v katerem želimo zamenjati neke besede z drugimi, odprt).
 • Nato moramo klikniti v desnem zgornjem delu na »Zamenjaj«.
 • Za tem se nam odpre okno, v katerem moramo imeti odprt zavihek »Zamenjaj«. V vnosnem oknu »Najdi:« v zavihku »Zamenjaj« moramo nato zapisati besedo, ki jo želimo zamenjati (v zgornjem primeru bi torej zapisali »Peter«), v vnosnem oknu »Zamenjaj z:« pa moramo zapisati besedo, ki bo zamenjala prvotne besede (V zgornjem primeru bi torej zapisali »Matej«).
 • Nato moramo le še klikniti na gumb »Zamenjaj vse« in že se nam besede zamenjajo. Lahko klikamo tudi na gumb »Zamenjaj«, če želimo zamenjati po eno besedo.
 •  

  To zamenjavo besed izkušeni uporabniki Worda sicer zagotovo že poznate.

  Uporaba odložišča

  Word 2016 vsa naša kopiranja besedila shranjuje v odložišče. Torej ko skopiramo besedi »Telekom Slovenije«, kopijo shrani v odložišče, ko skopiramo besedo »mobitel«, tudi to kopijo shrani v odložišče. To odložišče pa lahko kadarkoli odpremo in prek njega pridemo do naših prejšnjih kopiranj.

  Odložišče lahko v Wordu 2016 odpremo takole:

 • Najprej moramo klikniti na zavihek »Osnovno«.
 • Nato pa moramo v desnem spodnjem delu področja »Odložišče« (»Odložišče« se nahaja v zgornjem delu Worda 2016) klikniti še na ikono s puščico.
 •  

  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  1. april 2018
  3946
  1. april 2018
  Uporabni triki in nasveti za Microsoft Word 2016 (četrtič)