Uporabni triki in nasveti za Microsoft Word 2016 (tretjič)

Tehnik 1. april 2018
/PublishingImages/ms-word3-mar18-hero.jpg

Spodaj smo za vas pripravili še nekaj trikov in nasvetov za Word 2016 (različica za Windows). Predlagamo, da si pogledate tudi naša prva dva članka na to temo (prvi in drugi), kjer boste prav tako izvedeli kakšno uporabno informacijo.

Pa kar začnimo z bistvom …

Brisanje besed​

Besede lahko v Wordu 2016 brišemo tako, da se s kurzorjem miške postavimo za njih in nato večkrat pritisnemo na tipko »backspace« ali jo držimo. Brišemo jih lahko tudi tako, da jih z miško označimo in pritisnemo tipko »backspace«. Ta dva načina vsi poznate.

Besede pa lahko brišemo tudi tako, da se postavimo s kurzorjem za njih in nato na tipkovnici pritisnemo bližnjico »ctrl+backspace« enkrat ali večkrat. Ob enem pritisku te bližnjice se nam v celoti pobriše ena beseda, ob večkratnem pritisku pa se pobriše več besed. Ta način brisanja je lahko zelo priročen, a ga veliko ljudi ne pozna.

Shranjevanje dokumentov v PDF in druge formate

Word 2016 nam vse dokumente v osnovi shrani v formatu DOCX. Lahko pa nam jih shrani tudi v drugih formatih, če mu tako ukažemo. Med drugim v priljubljeni PDF. Marsikdo tega ne ve in misli, da je mogoče nek dokument, ki ga izdela v Wordu, dobiti v PDF-formatu samo tako, da se ga najprej izvozi v formatu DOCX iz Worda, nato pa se ga prek dodatnega programskega orodja pretvori v PDF.

Poglejmo, kako lahko v Wordu 2016 nek dokument shranimo na osebni računalnik v PDF ali kakšnem drugem formatu (in ne v DOCX):

 • Najprej moramo imeti dokument, ki ga želimo shraniti v drug format, v Wordu 2016 odprt.
 • Za tem moramo klikniti levo zgoraj na zavihek »Datoteka«.
 • Na novi strani moramo nato v levem delu klikniti na »Shrani kot«.
 • Na prikazani strani moramo nato klikniti na »Prebrskaj«.
 • V prikazanem oknu moramo nato pri »Vrsta datoteke« določiti format, v katerem želimo dokument shraniti. Določiti pa moramo tudi, kam naj se nam dokument shrani ter pod kakšnim imenom. Nato samo še kliknemo na gumb »Shrani« in dokument nas v želenem formatu že pričaka na izbrani lokaciji.
 •  

  Ustvarjanje tabel

  Verjetno veste, da lahko v Wordove dokumente dodajamo tudi tabele. Slednje lahko v Wordu 2016 dodajamo na primer tako, da:

 • Kliknemo na zavihek »Vstavljanje«.
 • Nato kliknemo na gumb »Tabela«.
 • In za tem prek prikazanega vmesnika določimo velikost tabele.
 • Obstaja pa še en nekoliko bolj skrit način vnašanja tabel v dokumente v Wordu 2016, ki pa ga mnogi ne poznajo. Neko tabelo lahko v Wordu 2016 naredimo tudi tako, da na strani vnesemo znake »+« in »-« in pritisnemo tipko »Enter«. Če želimo vnesti neko tabelo, ki naj ima tri stolpce, lahko zapišemo takšen ukaz »+---+---+---+«.

   

  S številom znakov »-» Wordu 2016 povemo, kako široki naj bodo stolpci. Ni nujno, da v ukaz vnesemo po tri znake »-« med dva znaka »+«, kot smo to storili v zgornjem primeru. Vnesemo lahko samo po en »-», a bodo stolpci zato ožji (spodnja slika).

   

  Z znakoma »+« in »-« lahko delamo samo enovrstične tabele. Lahko pa iz slednjih nato naredimo tudi večvrstične, in sicer tako, da kliknemo v njih v zadnji stolpec in nato pritiskamo tipko »tab«, da dodajamo nove vrstice.

  Čiščenje oblikovanja

  Če v Word 2016 prilepimo kakšno besedilo iz neke spletne strani ali pa kakšnega drugega vira, ostane to besedilo v Wordu 2016 v takšni obliki, kot je na primarnem viru. Primer: če iz naše spletne strani skopiramo neko besedilo (naslove izpustimo) v Word 2016, bo to besedilo v Wordu 2016 prikazano v pisavi TSFont velikosti 14,5 in v sivi barvi, četudi imamo v Wordu 2016 na primer kot privzeto nastavljeno pisavo Trebuchet MS velikosti 8 in v črni barvi. Če želimo, lahko v takih primerih prekopirano besedilo v hipu spremenimo v takšno obliko, kot imamo v Wordu prednastavljeno, torej v omenjenem primeru v Trebuchet MS velikosti 8 in v črni barvi.

  Kako to storimo? Izjemno preprosto. Potrebni so samo tile koraki:

 • Najprej moramo prekopirano besedilo v Wordu 2016 označiti.
 • Nato zgoraj klikniti na zavihek »Osnovno«.
 • Za konec pa v področju »Pisava« klikniti še na ikono s črko A in radirko.
 •  

 • Ko našteto storimo, se nam besedilo preoblikuje v obliko, kakršno imamo sami v Wordu prednastavljeno.
 • Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  1. april 2018
  3932
  1. april 2018
  Uporabni triki in nasveti za Microsoft Word 2016 (tretjič)