V Barceloni (spet) zanimiva zbirka novih mobitelov

Marjan Kodelja 2. marec 2023 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/WMC2023-Kodelja-mar23-hero.jpg

Kljub izrazitemu trendu organizacije lastnih dogodkov so Xiaomi, Honor in Realme na svetovnem mobilnem kongresu (WMC 2023) presenetili z razmeroma zanimivimi novimi mobiteli.

 

Kdor v mobilni industriji nekaj pomeni (izjema je vsekakor Apple, ki ga dogodki v organizaciji drugih nikdar niso zanimali), je na tokratnem dogodku v Barceloni pokazal svoje izdelke. Med njimi celo takšne, kakršnih do zdaj v Evropi nismo prav pogosto srečevali. Mobitele s prepogljivimi zasloni. Honor bo v Evropi, a ne v Sloveniji, ponudil Magic Vs. Dobro izdelana naprava ima v primerjavi s Samsungovim Foldom sprednji zaslon običajne širine in je zložena brez špranje med polovicama. Oppo ima tako kot Samsung celo dva 'prepogljivčka'. Enega dokaj običajnega in podobnega Flipu in drugega z ne najbolj običajnim razmerjem stranic. Find N2 je zložen visok približno dve tretjini običajno velikega mobitela. Potem pa je tu še Xiaomi Mix Fold 2. Ne vem, kako robusten je, vendar se mi je zdel ob izraziti tankosti estetsko najbolj dodelan.

 

Želita si večjo prepoznavnost

Večine od prikazanih prepogljivih mobitelov verjetno še dolgo ne bomo videli, zato so me bolj zanimale novitete, ki jih bomo. To velja predvsem za podjetji Honor in Xiaomi.

Honor je v Barceloni predstavil Magic 5 Lite, ki ga že lahko kupite, medtem ko bosta Magic 5 in Magic 5 Pro na voljo v prihodnjih mesecih. Odlikujeta ju v primerjavi z lanskimi modeli bolj izčiščena oblika in procesor Snapdragon 8 generacije 2. Bistvene razlike, če zanemarimo velikost in razločljivost zaslona, se skrivajo v kamerah. Tipala vseh treh kamer zmogljivejšega modela so 50-milijonska, tipalo glavne je celo le za odtenek manjše od enega palca. Velikost, ki jo nekateri predstavljajo kot naslednjo pomembno stvar v mobilni fotografiji.

 

Xiaomi je ravno tako predstavil tri novosti. Xiaomi 13 Lite je namenjen za ceno občutljivim kupcem, tako da sta prava premijska modela Xiaomi 13 in Xiaomi 13 Pro. Razlike med njima so podobne kot med obema Magicoma, le da ima zmogljivejši mobitel ravno tako 50-milijonska tipala in je tipalo glavne veliko en palec. Opremljena sta s trenutno najzmogljivejšim procesorjem, Snapdragonom.

Pri omenjenih je poleg fotografske vsestranskosti in zmogljivosti velik poudarek še na avtonomiji. Praktično imajo baterije kapaciteto nad 5000 mAh. Toda v tem jih nadvlada Realme GT3. Ne z velikostjo, temveč z 240-vatnim polnjenjem, ki obeta, da bo baterija polna v manj kot desetih minutah. Njegove siceršnje zmogljivosti niso čisto ravno na ravni Magica 5 Pro in Xiaomija 13 Pro, a zadoščajo, da je uvrščen v premijski razred.

 

Poceni mobiteli in satelitski klic v sili

V segmentu poceni naprav sta se najbolj tvorno predstavili podjetji TCL in HMD Global. Prvo je prestavilo TCL 406, ki ga poleg za ta razred nadpovprečne baterije kapacitete 5000 mAh odlikuje nadvse dostopna cena. Medtem pa je kitajsko podjetje HMD Global predstavilo kar tri mobitele, Nokio G22, Nokio C22 in Nokio C32, ki jih podobno odlikujeta cena in do tridnevna avtonomija. Posebnež je G22, saj ga boste zlahka popravili sami. Komplet orodij je za 5 evrov na voljo na spletni strani iFixit.com, kjer so po ugodnih cenah na voljo tudi rezervni deli.

 

Možnost klica v sili prek satelita še ni pogosta funkcija, a po zaslugi Motorole in podjetja Bullit Apple ni več edini, ki se lahko pohvali z novo in za nekatere uporabno storitvijo. Motorola Defy Satellite Link je dodatek bluetooth, ki ga povežete z mobitelom oziroma aplikacijo Bullitt Satellite Messenger za sistema Android in iOS, nakar ta temu omogoči klic v sili, deljenje lokacije in dvosmerno sporočanje prek satelitov Inmarsat v geostacionarni orbiti na višini slabih 36 tisoč kilometrov. Poleg tega sta funkcijo dobila vzdržljiva mobitela Defy 2 in Cat S75. Storitev bo najprej pokrivala površino Severne Amerike in Evrope, nato jo nameravajo še v tem letu širiti na preostale kotičke sveta. In ne bo zastonj. Ljubitelji preživljanje prostega časa v popolni divjini ali posamezniki, ki veliko časa preživijo na morju, bodo morali plačevati najmanj pet dolarjev mesečno.

Kitajci stavijo na vzdržljive

Prejšnja leta smo v Barceloni srečevali cel kup manjših kitajskih izdelovalcev z bolj ali manj zanimivimi oziroma generičnimi izdelki. Ne da jih je bilo letos manj, preusmerili so se v izdelavo velikih, težkih in robustnih mobitelov z bolj ali manj zanimivimi dodatki na zadnji strani: glasnim zvočnikom, zaslonom z digitalno številčnico ure ali čem drugim. Prvak med njimi je mobitel Tank podjetja Uniherz. Ponaša se z baterijo kapacitete 22000 mAh in sijalko z močjo 1200 lumnov. Popoln za obrtnika, saj ga zlahka uporablja brez bojazni in nič kaj nežno ter mu obenem služi še kot reflektor.

 

Huawei tokrat ni predstavljal novih mobitelov, a je dogodek izkoristil za prikaz dveh zasnov pametne ure. Watch Buts ima v ohišju prostor za brezžične slušalke oblike dveh majhnih ušesnih čepkov, medtem ko Watch GT Cyber dovoli zamenjavo ohišja. S tem zanimivosti še ni konec. Vstopamo v svet prototipov in konceptov, ki so ravno tako pomemben del svetovnega kongresa. OnePlus je prikazal prototip modela OnePlus 11 z aktivnim sistemom hlajenja. Bil je pod stekleno vitrino, zato o njegovih dejanskih zmogljivostih težko sodim. Pravijo, da temperaturo zniža za nekaj stopinj in omogoči igranje iger z nekaj sličicami na sekundo več. Ravno tako je pod vitrino skrilo verjetno najzanimivejši potrošniški napravi tudi podjetje Lenovo. Mobitel Motorola Rizr in prenosni računalnik še brez imena imata namesto preklopnega zaslona zaslon, ki se pri prvem zvije (premakne) na hrbet in pri drugem pod tipkovnico. Motor po potrebi zaslon potisne navzgor in ga nato spet premakne nazaj. Zanimiva in uporabna zasnova, nekaj podobnega so pred leti naredili v podjetju LG. Vprašanje pa je, ali je primerna za izdelek za vsakodnevno uporabo.

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
2. marec 2023
6123
2. marec 2023
V Barceloni (spet) zanimiva zbirka novih mobitelov