V prihodnosti se boš lahko pogovarjal preko banane

Jan Ferme 24. september 2013

Raziskovalna skupina iz Tokia je ustvarila nov način interakcije z računalnikom. Imenuje se "invoked computing", žal je ta izraz še tako svež, da ti ne morem ponuditi prevoda. Osnovna ideja je, da lahko s tem sistemom običajne predmete iz vsakdanjega življenja spremeniš v računalniški vmesnik. Njihov računalnik je sestavljen iz veliko majhnih kamer s hitrim gibanjem in projektorja, ki ti nenehno sledi po prostoru in opazuje kaj počneš s predmeti.

Npr. če želiš telefonirati, samo uporabiš gesto za telefoniranje ali npr. predmet kot je banana in ti bo na ta predmet projeciral zvok. Za uporabo računalnika lahko npr. uporabiš kar škatlo od pice in ti bo tja projeciral sliko in tipkovnico. Ideja je, da ti v prihodnosti ne bo treba več nositi s sabo nobene naprave in se ti ne bo treba učiti ravnanja z vsako novo napravo.

Sistem, ki so ga predstavili, je navidezna resničnost v okolju v katerem živimo in ne samo navidezna resničnost skozi kamero telefona. Postavili so si cilj, da bo sistem v prihodnosti lahko prepoznal še več predmetov s katerimi bo možna interakcija, prav tako pa se bo sistem sproti učil, s katerimi predmeti bi rad/a upravljal in kakšno funkcijo naj imajo. Zelo zanimiv koncept, ki nam znanstveno fantastiko pripelje še korak bližje. Predlagam, da si ogledaš spodnji video.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
938
24. september 2013
V prihodnosti se boš lahko pogovarjal preko banane