V slogu jezne, a okoljsko osveščene deklice Grete Thunberg

Renata Anžič Trtnik 2. marec 2020 Čas branja članka: 9 min
/PublishingImages/v-slogu-jezne-grete-trtnik-mar20-hero.jpg
Le kdo ne pozna prizora deklice z dvema kitkama in jeznih, stisnjenih ustnic, ki žuga tudi največjim svetovnim imenom? Greta Thunberg je 17-letna okoljska aktivistka, ki je bila leta 2019 na naslovnici revije Time, ki jo je razglasila za osebnost leta in jo uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi.

Istega leta je bila nominirana tudi za Nobelovo nagrado za mir. Zanimivo pri vsem pa je, da se je ves pomp okoli nje začel le leto prej z napisom: Šolska stavka za podnebje pred švedskim parlamentom. Mnenja o njej so zelo deljena: nekateri se ji klanjajo, drugi je ne prenesejo in pravijo, da je medijsko orodje v rokah bogatih in vplivnih. Mi se ne opredeljujemo, večina med nami pa vendar deli enotno mnenje: ne glede na to, ali je pristna ali le umetno ustvarjen lik, svoje ime ji je uspelo ponesti po svetu.

Prebudimo ekologa v sebi

Pot se začne s prvim korakom. Zato ni nujno potrebno, da organizirate javni okoljski protest v podporo naravi in pravični družbi. Za vas smo pobrskali za aplikacijami, ki nam bodo pomagale k prvim spremembam na bolje.

eevie ‒ Eco Habit Tracker

Ta simpatična aplikacija, ki je na voljo za iOs,  je dobesedno osebna pomočnica. Ko si jo naložite na pametni telefon, boste vpeti v zeleno miselnost. Kaj to pomeni? Aplikacija vam bo svetovala skozi ves dan z namigi in vas izzivala z motivacijskimi nasveti in opomniki. Dnevno boste lahko spremljali svoj napredek bodisi kot popolni začetniki ali že od prej okoljsko osveščene osebe, ki se bodo v vsakem primeru naučile še kaj novega. Vaš ogljični odtis bo izračunan tudi na letni ravni. Da bi se poučili in izboljšali v odnosu do okolja in narave, je na voljo 20 področij, ki si jih lahko poljubno izberete. Ta so na primer uporaba izdelkov za večkratno uporabo ali vnovično uporabo (vrečke, skodelice, steklenice, kozarci ...), smotrnejša uporaba elektrike (ugašanje luči, energetsko varčnejše elektronske naprave ...), recikliranje, zmanjšanje porabe plastičnih izdelkov, varčnejša poraba vode, sezonska in lokalna hrana, uživanje manj mesa in več rastlinske hrane, ekološka pridelava, zmanjšanje količine zavržene hrane, kompostiranje, pogostejši prevoz s kolesom ... eevie deluje tako, da z GPS-lokacijo prepoznava vaše »eko vedenjske« vzorce in vam na podlagi tega pošilja priporočila.

 

Pridelajmo svojo hrano

Ker že prej omenjena aplikacija zajema tudi »rubriko« o lokalni, sezonski in ekološko pridelani hrani (predvsem sta mišljena sadje in zelenjava), je na mestu, da vas povabimo k obdelavi vrtička. Živite v mestu? Nič hudega, mini vrtovi na balkonih ali v koritih so danes že zelo razširjeni. Prav tako tudi znanje in izkušnje drugih, ki vam bodo pomagale prebroditi začetniške zadrege. Če pa le imate srečo in imate na voljo zaplato zemlje, še toliko bolje. Tu bi radi spodbudili uporabo domačih aplikacij, saj strokovnjaki svetujejo o gojenju rastlin, ki uspevajo v našem področju (saj veste, lokalno ;)). Nekaj smo o tem že pisali.

Posadi.si – vse informacije za vrtnarjenje na enem mestu

To je spletni portal s planerjem vrta, ki ga najdete na spletni strani www.posadi.si. Izdelani sta po vzoru setvenih koledarjev. Le dobro preglejte stran, saj je res bogata s ponudbo vsebin: planer vrta, možnost postati beta tester pri menjavi semen, vrtni senzor (možnost vključitve v testno skupino), vrtni meter (razmaki rastlin v vrtu in zakaj so pomembni), v vrtnem butiku boste spoznali, katero orodje potrebujete za svoj vrtiček in ga imeli tudi možnost kupiti, blog pa je sploh poln koristnih informacij in nasvetov ...

 
Naredi.si – interaktivna brezplačna spletna aplikacija za izris zelenjavnega vrta

Za mobilne naprave je ni, si jo pa lahko naložite na tablico ali računalnik. Strokovnjaki Kluba Gaia in podjetja Unichem so skupaj z agencijo AV Studio zasnovali interaktivno spletno aplikacijo Naredivrt.si za izris in načrtovanje samooskrbnega zelenjavnega vrta. Preprost vodnik popelje od potreb gospodinjstva do najljubše zelenjava, kako osnovati vrt, kdaj ga zasaditi, kdaj je ugoden dan za sajenje (setveni koledar), katere rastline lepo sobivajo (dobri sosedi), dodani so opomniki, razlaga kolobarjenja, sadilne razdalje in tako dalje. Predlagam, da si ogledate video in si prenesete aplikacijo:

 

Kar smo pridelali, še pojejmo

Ta del članka nikakor ni naperjen proti mesojedcem – vsak naj živi in dela po svoji vesti in kot mu zdravje narekuje. Je pa že dolgo znan slab vpliv mesne in mlečne industrije na okolje. Z naraščanjem števila prebivalcev narašča tudi povpraševanju po izdelkih živalskega izvora. Kako lahko sami pripomoremo? Če se ne moremo ali želimo povsem odreči živalskim izdelkom, pa zagotovo lahko zmanjšamo njihovo porabo. Marsikdo med nami ima še kakšne starejše sorodnike z vasi. Kaj pogosto povejo? Da je bilo meso na mizi le ob nedeljah ali celo samo ob praznikih. Pa so takrat res težko fizično delali. Da se, če se hoče.

Če boste v Google Play odtipkali Green Kitchen, boste naleteli na malo morje aplikacij z recepti, za iOs pa si pod tem imenom lahko naložite aplikacijo, primerno za vegetarijance, vegane, presnojedce, bolnike s celiakijo ... Upošteva tudi sicer načela zdravega prehranjevanja (manj sladkorja, polnozrnata moka, zdrave maščobe ...). Pa dober tek!

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
2. marec 2020
5064
2. marec 2020
V slogu jezne, a okoljsko osveščene deklice Grete Thunberg
iOS, Android