Varen splet: Manj napadov, a več groženj

Tehnik 3. maj 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/varen_splet_apr22_tehnik_hero.jpg

Analiza stanja varnosti interneta, ki jo na podlagi zaščite uporabnikov izvaja storitev Varni splet, je za prejšnji mesec razkrila nekaj dobrih novic – dejanskih poskusov napadov je bilo manj –, a hkrati je bilo skupno število groženj, ki uporabnikom pretijo na internetu, več kot kadarkoli doslej. A z Varnim spletom so bili zaščiteni pred vsemi.

Ponovno je največje tveganje za varnost predstavljala zlonamerna programska oprema (malware), to so programi, ki se namestijo na uporabnikovo napravo, nato pa poskušajo vplivati na delovanje, odpreti varnostne luknje ali omogočiti nepooblaščen dostop do nje. Najpogosteje gre za računalnike ali pametne telefone, čeprav so v nevarnosti tudi druge pametne naprave, kot so usmerjevalniki ali pametni televizorji, a uporabniki Varnega spleta so lahko brez skrbi, saj jih storitev zaščiti na ravni omrežja, tako da prepreči prenos zlonamerne programske opreme, hkrati pa napravam, ki so bile okužene pred aktivacijo storitve oziroma na nezaščitenih lokacijah preprečuje vzpostavitev povezave z morebitnimi napadalci.

Varen splet prav tako preprečuje uporabnikom obisk škodljivih spletnih strani, do katerih jih poskušajo odpeljati sumljive povezave, prejete prek družabnih omrežij ali e-pošte. Tovrstne strani poskušajo škodovati uporabnikom in jih pretentati v prenos zlonamerne programske opreme ali pa izvesti napade lažnega predstavljanja (phishing), da bi pridobili osebne podatke. Varen splet je samo v aprilu dodal kar 280.939 novih škodljivih spletnih strani na seznam za blokiranje. Med škodljivimi spletnimi stranmi ponovno izstopajo lažne strani z zdravstvenimi nasveti, ki so dvojno nevarne, saj poleg poskusa namestitve zlonamerne programske opreme podajajo tudi napačne zdravstvene informacije. Tudi ta mesec so nepridipravi ubrali to taktiko, med izstopajočimi novimi stranmi z lažnimi zdravstvenimi nasveti pa so bili takšni za zamašene žile. Poleg tega so se pojavile tudi podobne škodljive strani s športnimi novicami, ki so ponujale obveščanje o najnovejših rezultatih, dejansko pa bi uporabnik s tem omogočil namestitev zlonamerne programske opreme in prejemanje neželene e-pošte.

 

Po marčevski neverjetni rasti primerov napadov prevzema in nadzora (command & control oz. C&C) je storitev Varen splet zabeležila ponovno rast, a precej bolj umirjeno. V teh napadih napadalec prek strežnika usmerja skupine okuženih računalnikov in drugih naprav v napade na druge tarče. Storitev Varen splet je preprečila kar 22.267 tovrstnih napadov, kar je 8 % več kot v marcu. Sicer se je varnostna situacija nekoliko umirila; čeprav je bilo targetiranih 50 % fiksnih naprav, ki jih ščiti storitev Varen splet, je to najmanj v zadnjih dveh mesecih, medtem ko je pri mobilnih napravah ta odstotek nekoliko zrasel, in sicer iz 10 na 15 odstotkov.

Varen splet

Varen splet je storitev Telekoma Slovenije, ki prepreči vse tovrstne napade brez potrebe po nameščanju kakršnekoli dodatne opreme ali učenja uporabe novih postopkov. Storitev namreč deluje na mobilnem in fiksnem omrežju Telekoma Slovenije, kar pomeni da so zaščiteni vsi vaši računalniki doma in mobilne naprave, ko ste na poti, tudi med uporabo mobilne povezave med gostovanjem v tujini. Za delovanje in preprečevanje napadov skrbijo strokovnjaki Telekoma Slovenije, ki so zaznali – in preprečili – poskuse napadov na kar 60 odstotkov naprav v fiksnem omrežju in 20 odstotkov naprav v mobilnem.

kupi

Storitev Varen splet za domače uporabnike je na voljo za 1,49 EUR/mesec za fiksno povezavo in za 0,99 EUR/mesec za mobilno, ob tem pa je prva dva meseca na voljo brezplačno. Vse podrobnosti o ponudbi so na voljo tukaj. Poslovni uporabniki lahko izberejo podobno storitev ali pa pakete 360 Varni, ki imajo te storitve že vključene. Podrobnosti o ponudbi najdete tukaj. Poleg zaščite pred napadi omogoča storitev Varen splet tudi filtriranje vsebin, kar je primerno za zaščito otrok pred škodljivimi vsebinami in za dodatno zaščito varnosti službenih naprav.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
3. maj 2022
5908
3. maj 2022
Varen splet: Manj napadov, a več groženj