Varen splet za domače pisarne

Tehnik 5. november 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/varen-splet-soho-nov21-hero.jpg

Internet je omrežje, na katerem dandanes temelji večina poslovanja. Pravzaprav je nujna dobrina brez katere si življenja ne znamo predstavljati. Ampak hkrati je tudi poln pasti in področij, kjer prežijo nevarnosti. Če je bilo včasih preprosto ločiti, t.i. nigerijske prince od pravih poslovnih partnerjev, pa so sodobni zlikovci pogosto zakrinkani kot tehnična podpora katere od storitev, ki jih uporabljamo, dostavne službe ali banke. In v dinamičnem delovnem okolju, kjer nas nenehno lovijo roki, je včasih težko preveriti verodostojnost prav vsakega sporočila in še težje poskrbeti, da to storijo vsi naši sodelavci. V večjih podjetjih lahko skrbniki za varnost poskrbijo za zaščito celotnega poslovnega omrežja in vseh naprav, ki se vanj povezujejo, v manjših podjetjih in domačih pisarnah pa je ta skrb običajno prepuščena vsakemu posamezniku.

Zadnje čase varnostni strokovnjaki beležijo celo serijo novih vrst napadov, med drugim denimo t.i. oglase »Betshucklean«, ki se uporabniku namestijo prek pozivov na obvestila spletnih strani, nato pa prejema oglase, pogosto tudi za škodljive spletne strani. Poleg računalnikov in mobilnih telefonov so vse bolj ranljive tudi druge naprave, denimo v internet povezane kamere, alarmi, termostati in druge naprave interneta stvari (IoT), ki pogosto nimajo visoke stopnje varnostne zaščite, kar omogoča napadalcem, da jih prevzamejo in uporabijo v koordiniranih napadih, ali pa prek njih pridobijo dostop do omrežja; v zadnjem času sta aktivni denimo omrežje Mirai botnet in trojanec Glupteba. Nevarnosti pa prežijo tudi v svetu kriptovalut, saj obstaja več lažnih platform za trgovanje, ki uporabnikom preprosto poberejo denar.

Odlična rešitev za miren spanec je Varen poslovni splet, ki je na voljo poslovnim naročnikom Telekoma Slovenije, saj odpravi prav vse zgoraj naštete težave, ker zaščita poteka na ravni omrežja. V zgolj prvem mesecu delovanja je storitev Varen splet in Varen poslovni splet zablokirala kar 714.792 groženj, strokovnjaki Telekoma Slovenije pa so ugotovili, da je bilo kar 27 odstotkov uporabnikov storitve vpletenih v vsaj en varnostni incident, ki ga je Varni splet preprečil. Pri tem pa je ena najbolj privlačnih lastnosti, da za uporabo ni potrebno namestiti nobene programske opreme ali se udeležiti izobraževanja, saj je varnost zagotovljena na ravni omrežja Telekoma Slovenije. Na voljo so tri različice glede na potrebe podjetja.

 

Varna pisarna

Storitev Varen poslovni splet — fiksni postavi varnostno zaščito med brezžičnim omrežjem WiFi vašega podjetja in internetom. Tako je zaščitena vsaka naprava, ki se povezuje v internet prek tega omrežja, kar vključuje namizne računalnike, prenosnike, tablice, pametne telefone in naprave interneta stvari, denimo varnostne kamere, alarmi in termostati. Če uporabnik denimo prejme zlonamerno e-poštno sporočilo v sklopu napada phishing, ki skuša od njega pridobiti osebne ali prijavne podatke (denimo zlikovci, ki se pretvarjajo, da so tehnična podpora spletne banke in vljudno prosijo za uporabniško ime in geslo) in klikne nanj, storitev Varen poslovni splet takšno povezavo zablokira in obvesti uporabnika o razlogu za to. Sistem deluje na samodejnem prepoznavanju tovrstnih groženj in vodenju evidence Cisco Umbrella, ki ga razvija Cisco, vodilno podjetje na področju omrežij in varnosti in uporabniku preprosto prepreči, da bi lahko storil kakšno napako. Hkrati ta zaščita na ravni omrežja tudi onemogoči že okuženim napravam (npr. računalniku z virusom, varnostni kameri ali usmerjevalniku s trojancem), da bi še naprej pošiljale podatke v internet in naročnika opozori na težavo.

Varno na poti

Pametni telefoni in druge mobilne naprave so dandanes dovolj zmogljivi, da lahko z njimi opravimo veliko nujnega dela. A vse te zmogljivosti so seveda tudi odprle vrata nevarnostim in možnostim raznih napadov. Čeprav se lahko zanesemo, da znane aplikacije, ki jih prenesemo iz uradnih trgovin (npr. Apple App Store, Google Play in Huawei AppGallery), ne bodo vsebovale škodljive kode, pa seveda noben sistem ni zares varen. Lahko pa je varno omrežje. Storitev Varen poslovni splet — mobilni namreč preverja varnost vsake povezave iz mobilne naprave prek mobilnega omrežja Telekoma Slovenije. Podobno kot pri fiksni različici je tukaj zaščita med napravo in internetom, ki ob kliku na nevarno domeno te ne odpre in uporabnika obvesti, kaj se je zgodilo. Storitev je vezana na posamezno kartico SIM, kar pomeni, da so zaščitene tudi druge naprave, ki se povežejo prek te povezave, denimo prenosnik, ki ga povežemo prek telefona, ali pa celo več uporabnikov, ki se poveže prek mobilnega modema v omrežje 4G/LTE ali 5G. Ta raven varnosti je zagotovljena tudi med gostovanjem v tujih mobilnih omrežjih, ne pa med povezavo prek brezžičnega omrežja WiFi (razen, seveda, če to uporablja storitev Varen poslovni splet — fiksni).

Napredna varnost

Storitev Varen poslovni splet deloma temelji na uveljavljeni rešitvi Cisco Umbrella, a pri osnovnih paketih za fiksno ali mobilno omrežje uporabnik tega niti ne opazi, saj vse zgolj deluje. Pri naprednem paketu pa uporabnik pridobi možnost dostopa do storitvenega portala Cisco Umbrella, kjer lahko prilagaja nastavitve in določi lastno varnostno politiko, ki je bodisi manj bodisi bolj stroga od privzetih nastavitev. Možna je tudi namestitev strežnika DNS, s katerim lahko administrator ugotavlja, katere delovne postaje so težavne, z odjemalcem DNS na posameznih računalnikih pa lahko poskrbimo za zaščito računalnikov tudi, ko so ti povezani prek drugih omrežij, kar je še posebej primerno za uporabnike, ki veliko delajo od doma, in tiste, ki veliko potujejo, saj se večkrat povezujejo v druga, pogosto tudi nezaščitena brezžična omrežja.

Dodatne možnosti zaščite

Storitev Varen poslovni splet zaščiti uporabnika pred grožnjami, ki prihajajo iz interneta in čeprav ublaži nekatere nevarnosti, ki jih predstavljajo virusi, je še zmeraj priporočljivo na računalnik namestiti tudi protivirusno programsko opremo. Telekom Slovenije svojim poslovnim uporabnikom ponuja enega najbolj uveljavljenih protivirusnih programov, Kaspersky. Ta je na voljo v različnih paketih, ki poleg protivirusne zaščite ponujajo tudi dodatno internetno varnost, preprečevanje neželene pošte, požarni zid in zaščito pred krajo identitete. Vse različice preverjajo vsak vnos datoteke na napravo, prek USB ključev ali diskov, spleta ali lokalnega omrežja, kar ob rednem samodejnem posodabljanju praktično onemogoči možnost okužbe z virusom ali drugo škodljivo programsko opremo.

kupi


Znanje je najboljša obramba

Zagotavljanje visoke stopnje varnosti na računalnikih in mobilnih napravah je ključnega pomena za vse večje število podjetij, ne glede na njihovo velikost ali vrsto dejavnosti. Dandanes ne gre zgolj za to, da bi vam zlikovci hoteli ukrasti patente ali druge poslovne skrivnosti, lahko vam denimo ukradejo identiteto in nakupujejo ali sklepajo pogodbe z vašimi podatki, ali pa vam z virusom zaklenejo sistem in zahtevajo odkupnino za povrnitev prejšnjega stanja. To lahko povzroči izjemne stroške, pri manjših podjetjih pa lahko pomeni tudi stečaj. Zato je zares pomembno, da vi in vaši zaposleni zares poznate vsaj osnove varnega vedenja v sodobnem informacijskem svetu. Telekom Slovenije ponuja digitalni tečaj Informacijska varnost, ki končnim uporabnikom, neveščim kibernetskih nevarnosti predstavi osnovne ukrepe za zaščito podatkov in identitete v spletu ter jih nauči, kako preprečiti najpogostejše vrste napadov.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
5. november 2021
5799
5. november 2021
Varen splet za domače pisarne