Več kot 10 izvrstnih funkcij, ki jih omogoča inteligentni Huawei Mate 10 Pro

Nina Križaj 16. februar 2018
/PublishingImages/mate10pro-gesture-hero.jpg

Spoznali smo ga ob koncu leta 2017 in se z njegovo pomočjo še nekoliko pobliže srečali z umetno inteligenco, ki je trenutno ena najbolj vročih, a hkrati skrivnostnih tem v svetu tehnologije. To je Huawei Mate 10 Pro, žepna inteligentna naprava, ki je brez dvoma začrtala nove smernice v razvoju mobitelov. Prednost njegove »pameti« je, da je ta vedno na voljo in za delovanje ne potrebuje nikakršne povezave. Podrobno smo ga predstavili že v Testu na dlani, zdaj pa si poglejmo še, s katerimi »bombončki« uporabniške izkušnje nam postreže.

#1 Potrkajte za posnetek zaslona

O tem, kako z novim Huaweijem Mate 10 Pro zajamemo posnetek zaslona, smo pisali že v tem članku, a ponovimo še enkrat oziroma bodimo nekoliko temeljitejši. Kar nismo omenili, je to, da na tem mobitelu ne delamo več vsega le s konicami prstov, ampak tudi s členki, naprava pa dobro prepozna razliko. Za posnetek zaslona tako lahko na zaslon samo dvakrat potrkamo z enim členkom in že je zajet ter shranjen v vaši galeriji. Če na zaslon narišemo velik S, pa lahko zajamemo več zaslona, kot ga vidimo v določenem trenutku, kar nam pride na primer zelo prav, če želimo z nekom deliti kak zanimiv članek ali daljši dokument. Še tretja možnost pa je, da zaslon zajamemo le v določeni obliki, na primer svoji boljši polovici v obliki srčka. Torej, vsebino, ki jo želimo deliti, s členkom obkrožimo v obliki srčka (ali kroga, kvadrata …) in jo takšno posredujemo ljubljeni osebi.

#2 Posnamete lahko tudi video zaslona

Včasih pa bi si želeli zajeti naše premikanje po zaslonu in odpiranje več različnih aplikacij in Huawei Mate 10 Pro nam to omogoča. To nam pride prav, ko želimo nekomu na primer pokazati, kako je potekal proces klikanja po mobitelu, da smo prišli na določeno stran ali v aplikacijo. To storite tako, da z dvema členkoma potrkate na zaslon in video se začne snemati. Lahko mu nastavite tudi različno kakovost slike in v levem zgornjem kotu spremljate dolžino videa.

#3 Deljeni zaslon vas podpre pri večopravilnosti

Še ena odlična poteza Huaweija, s katero se je zagotovo še bolj priljubil uporabnikom. Od zdaj imamo namreč možnost hkratnega spremljanja dveh zaslonov naenkrat. In spet za to potrebujemo le svoje členke. Preprosto s členkom podrsamo po sredini zaslona in ta se razdeli na dvoje. Tako lahko na primer medtem, ko beremo novice, spremljamo še e-sporočila. Ali pa med prebiranjem članka odpišemo še na SMS in tako dalje. Praktično, kajne?

 

#4 Lebdeča navigacija

Mi smo jo poimenovali lebdeča navigacija, sicer pa se v izvirniku funkcija imenuje Floating Dock in nad njo smo navdušeni. Omogoča nam, da navigacijske ikone, ki se klasično nahajajo na spodnjem robu zaslona, premaknemo kamorkoli na zaslon želimo. To pomeni, da lahko upravljanje poenostavimo in prilagodimo popolnoma tako, kot nam najbolj ustreza. Uporabniško izkušnjo to še precej pohitri in poenostavi. Ko se tega naveličamo oziroma ne potrebujemo več, funkcijo enostavno izklopimo.

#5 Za lažje upravljanje zaslon preprosto zmanjšajte

Huawei je bil pri Matu 10 Pro zares pozoren do svojih uporabnikov, pomislil je na praktično vse. Če se vam kdaj pri katerem opravilu zdi, da je zaslon prevelik in ga težko obvladujete le z eno roko, to ni več težava. Tega lahko namreč z eno potezo (ko ste na začetnem zaslonu, kliknete na tipko Nazaj med navigacijskimi ikonami) zmanjšate in vse vam je lažje dosegljivo. Zmanjšani zaslon nato lahko umestite na levo ali desno stran, pač glede na to, s katero roko ga lažje in hitreje upravljate.

 

#6 Svetlobo zaslona prilagodite delu dneva

Vas kdaj bolijo oči, ko že pri ugasnjeni luči še zadnjič v tistem dnevu malce pobrskate po mobitelu? Premočna svetloba je takrat lahko moteča, saj ste se že prilagodili na temo, a to lahko omilite. Na svojem Matu 10 Pro lahko prilagodite svetlobo, da ta postane nekoliko temnejša in rumenkasta, kar je bolj prijazno do oči. To lahko storite vsakič znova in enkratno, lahko pa celo nastavite redno dnevno menjavanje glede na uro.

#7 Aplikacije razvrstite po abecednem redu in jih najdite še hitreje

Mate 10 Pro ima aplikacije razvrščene na klasičen androidni sistem, nekaj jih namestite na začetni zaslon, druge najdete ko podrsate levo in desno. A ta pametni mobitel vam omogoča tudi drugačen pogled, ki ga toplo pozdravljajo zlasti tisti, ki si lastijo mnogo aplikacij. Te se vam uredijo po abecednem redu in jih je zato še toliko lažje najti.

#8 Fotoaparat sam prepozna predmet pred seboj in prilagodi nastavitve

To funkcijo gre zagotovo pripisati umetni inteligenci, saj je videti, kot da se mobitel uči in naučeno zapomni. Zadeva gre takole: ko pred objektiv postavite določen predmet, rastlino, žival ali osebo, bo kamera prepoznala, kaj ima pred sabo. Če ga boste usmerili v hrano, bo v kotu spodaj izrisal jedilni pribor, če ga boste usmerili v mačko, se bo izrisala ikona mačke. Seveda to ne služi zgolj temu, da se prikaže ikona, temveč le-ta pomeni, da se bodo temu prilagodile nastavitve kamere. Ko mobitel prepozna določeno sceno, v istem trenutku prilagodi in optimizira nastavitve fotografiranja, rezultat pa je vrhunska fotografija.

 

#9 Gumb za prstni odtis je dobil nove funkcije

Pohvale Huaweiju, saj je gumb za prstni odtis pri Matu 10 Pro zares hiter in odziven. Zdaj pa je njegova vloga še veliko večja, saj mu lahko sami pripisujete še številne druge funkcije. Lahko vam služi kot navigacijska tipka, z njim lahko posnamete fotografijo, se oglasite na klic, ustavite alarm budilke in tako dalje … Vse lahko ročno nastavite v nastavitvah in mobitel še bolj približate lastnih potrebam in navadam.

#10 Vaš žepni prevajalec, ki prevede tudi besedilo s fotografije

Na mobitelu je nameščen prevajalnik, ki omogoča besedilno, govorno in fotografsko prevajanje. Zlasti slednje je zares fascinantno. Z aplikacijo le fotografirate površino, kjer je zapisano besedilo (na primer stran v knjigi), in aplikacija vam ga bo prevedla v želeni jezik. In to ne le ene ali dveh besed, ampak celotne odstavke. Prav tako vam prevede zvočne posnetke. To je zelo priročno, če ste na potovanju v kakšni državi z bolj eksotičnim jezikom. Če želite domačinom nekaj povedati, pa ne govorite skupnega jezika, se zgolj posnamete in mobitel bo samodejno prevedel vaš stavek v njihov jezik. Tako lahko poteka celoten pogovor, saj deluje tudi v obratno smer.

 

#11 Napišite črko in odprite aplikacijo

Na novem Matu 10 Pro lahko aplikacijam določite lastne črke in tako do njih dostopate še lažje in hitreje. Za boljšo predstavo navedimo kar primer: recimo, da pogosto odpirate e-pošto na Gmailu. Zato tej aplikaciji določite črko G (ali katerokoli drugo), kar vam bo omogočalo, da do njega dostopate še hitreje. Ko boste v roke prijeli mobitel, boste še na zaklenjen zaslon narisali črko G, in prva stvar, ki jo boste zagledali, bo že odprta aplikacija Gmail.

#12 Še nikoli tako enostavna povezava s TV-zaslonom ali monitorjem

Seznam odličnih funkcij Mata 10 Pro se kar ne konča. Za izredno uporabno se namreč izkaže tudi možnost uporabe mobitela kot računalnika. To pa nam je všeč zlasti zato, ker je tako enostavno, saj za povezavo lahko uporabite tudi navaden HDMI-kabel. Mobitel povežete na računalniški monitor ali televizor, kjer imate potem možnost klasičnega računalniškega pogleda na namizje, upravljate pa ga lahko z miško in tipkovnico, ki ju povežete na mobitel, prek vmesnika bluetooth ali prek kabla. V tem računalniškem načinu lahko potem brskate po mobitelu in uporabljate aplikacije kot programe na računalniku. Funkcijo pa bodo pozdravili tudi igričarji, saj lahko zdaj mobilne igre igrajo na velikem zaslonu, ali pa tisti, ki v službi pogosto predstavljajo svoje prezentacije.

 

#13 Še več zasebnosti s posebnim zasebnim prostorom

Na Matu 10 Pro imate možnost dveh različnih računov oziroma dodatnega zasebnega računa, ki ga pri Huaweiju imenujejo Private Space (zasebni prostor). Tako lahko uporabljate dodaten »skrivni račun«, do katerega dostopate z drugim geslom oziroma prstnim odtisom drugega prsta. Mobitel porazdeli tudi notranji spomin, določeno količino torej le zasebnemu prostoru, ki ima lastno namizje in aplikacije. Aplikacije in nastavitve, ki jih uporabljate v svojem glavnem računu, pa se ne prenesejo na skrivni račun, in obratno. Zadeva je izredno uporabna za tiste, ki isti mobitel uporabljajo za službo in za prosti čas.

Kako vključite te funkcije?

Našteli smo 13 funkcij, ki so najbolj pritegnile naše zanimanje, a seznam se tu še ne konča. Navdušenci nad tehnologijo na YouTubu pogosto objavljajo trike in nasvete za uporabo mobitelov in mnogi so v svoje roke prijeli tudi Huawei Mate 10 Pro. Za še več uporabnih funkcij in za natančna navodila, kako jih vključiti, si oglejte naslednje posnetke, ki so bili tudi nam v veliko pomoč:

 
 
 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. februar 2018
3880
16. februar 2018
Več kot 10 izvrstnih funkcij, ki jih omogoča inteligentni Huawei Mate 10 Pro
Android