Večbarvna Nokia 500 - test na dlani

Jan Omahen 24. september 2013
/PublishingImages/DSCF0217.jpg

Pametni mobiteli imajo ponavadi visoko ceno, a v primeru Nokie 500 to ne velja. Ta ponuja praktično vse "pametne" funkcije, zavite v svežo obliko. Nokia 500 v širokem naboru novih mobitelov iz finskega podjetja vseeno ni med najbolj zmogljivimi in s tem cilja predvsem na tiste, ki prehajajo iz starejših Nokia mobitelov na novejše. Oglej si specifikacije, splošni pregled in razlaga o večbarvnosti pa malo nižje.

 • Deluje v omrežjih: 2G, 3G
 • Mere: 111,3 x 53,8 x 14,1 mm
 • Masa: 93 g
 • Procesor: 1GHz ARM 11
 • Delovni pomnilnik: 256MB
 • Pomnilnik: 2 GB (možnost razširitve do 32 GB, microSD)
 • Zaslon: 8,1 cm (16:9 nHD, 640 x 360 pikslov)
 • Fotoaparat: 5MP (tehnologija Full Focus)
 • Snemanje videa: VGA, 15 slik na sekundo
 • OS: Symbian Anna
 • Baterija: 1110 mAh
 • Čas pripravljenosti: do 500 ur

Podatek, da ima Nokia 500 vgrajen 1GHz procesor, me je presenetil, saj gre za mobitel nižjega cenovnega razreda. To je bilo tudi moje prvo srečanje z operacijskim sistemom Symbian Anna, ki je bila ves čas igranja z mobitelom odzivna, aplikacije se zaženejo hitro, nekoliko dlje za zagon potrebuje aplikacija kamera. Kljub hitrosti in odzivnosti bo Nokia 500 naprednega uporabnika pustila hladnega. Namenjena je namreč tistim, ki se na pametne mobitele šele navajajo, a ne želijo narediti večjega preskoka iz svojega starejšega mobitela s fizično tipkovnico. Meni v spremenjenem operacijskem sistemu Symbian Anna je praktično identičen vsem različicam na Nokia mobitelih zadnjih nekaj let. Kar se tiče tega, Symbian Anna še vedno ni tisto, kar pričakujem od Nokie.

Izberi svojo barvo!

V prodajnem kompletu so priloženi trije pokrovčki, z uporabo katerih svoji Nokii 500 popolnoma spremeniš osebnost in jo prilagodiš svojim željam. Priročno, predvsem, če se kateri izmed pokrovčkov popraska ali obrabi, kar pa se ne zdi verjetno, saj je ohišje v celoti zelo trpežno in niti ob močnem stisku ne poka. V roki se zdi Nokia 500 majhna, tisti z večjimi prsti boste težje tipkali in pošiljali SMS-sporočila z zaslonom na dotik, sicer pa so ikone dovolj velike za hitro uporabo mobitela.

Sprednja stran mobitela je precej standardna, vsebuje zeleno in rdečo tipko, ki jasno kažeta, čemu služita ter menijsko tipko v sredini. Na zgornji strani mobitela so vtiči za polnilec, microUSB kabel in slušalke. Desna stran postreže z tipkama za glasnost in posebno tipko za zaklep (kot sem sam ugotovil, je ni mogoče sprogramirati za zajem fotografij, škoda, leva stran pa popolnoma sameva. Na zadnji strani sta še fotoaparat in zvočnik ter nepogrešljivi napis Nokia.

Zaslon v diagonalo meri 8,1 cm, črna barva je zares črna, tudi ostale barve se lepo prikazujejo. Za tako majhen zaslon je 640 x 360 pikslov še kako dobrodošlih, saj razločimo vsako podrobnost, predvsem se to pozna pri pisanju besedil in seveda igrah.

Fotoaparat zajema zadovoljive fotografije in ima vgrajeno tehnologijo Full Focus. To pomeni, da predmeti, ki so mobitelu bližje kot 50cm, ne bodo izostreni. Dobra stran tehnologije je hiter zajem fotografij, saj izostritev ni potrebna, ker je seveda prednastavljena. Nokia 500 zmore tudi zajem videa, a kvaliteta tega ni nekaj, o čemer bi bilo vredno pisati domov.

Programska oprema vsebuje že prednaložene aplikacije, kratek sprehod v Ovi trgovino pa seveda ponudi prenose tako brezplačnih kot plačljivih iger in aplikacij. Tudi prenos tem je enostaven, s tem je mobitel še nekoliko bolj prilagodi osebnim željam. Dostopnost tem sem pri pametnih mobitelih kar nekoliko pogrešal, zato hvala, Nokia.

Najbolj pri mobitelu Nokia 500 navduši razmerje med kvaliteto in ceno. Izmenljivi pokrovčki, nasploh zmogljiv pameten mobitel, priložene slušalke in dostop do Ovi trgovine z nekaj tisoč aplikacijami. Če uporabljaš katerega izmed starejših mobitelov in si želiš miren prehod na pametni mobitel z zaslonom na dotik, ti lahko predlagam Nokio 500.

Ko/če bo Nokia 500 dodana v Mobitelovo ponudbo, kasneje v članek dodam podrobnosti o ceni.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1098
24. september 2013
Večbarvna Nokia 500 - test na dlani
Symbian