Večina Android telefonov še vedno nima Gingerbread nadgradnje

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/android-updates-by-manufacturer.jpg

V maju je bil na razvijalski konferenci Google I/O predstavljen Android Update Alliance, ki naj bi zagotovil hitrejše posodobitve Android naprav. Žal pa se od takrat ni veliko spremenilo, saj dobra polovica Android naprav še vedno poganja Android 2.2 Froyo. Te zanima, kateri izmed proizvajalcev najbolje skrbijo za nadgradnje svojih Android telefonov?

HTC in Samsung z največ nadgradnjami

Android Update Alliance naj bi s pomočjo partnerstva med Googlom ter številnimi proizvajalci in operaterji zagotovil redno posodabljanje Android naprav vsaj za osemnajst mesecev. Poročilo, ki so ga pripravili na strani Android and Me, pa kaže na to, da je redno posodabljanje še vedno velik problem.

V poročilu so bili sicer zajeti podatki o Android napravah na ameriškem trgu, a vendar kažejo zanimivo sliko, ki jo lahko prenesemo tudi na druga tržišča. Med proizvajalci, ki so del Android Update Alliance, ima HTC trenutno največ telefonov z zadnjo različico Androida 2.3 Ginngerbread, sledi mu Samsung.

Android telefoni glede na različico po proizvajalcih

Android telefoni glede na različico po proizvajalcih (vir: Android and Me)

Zanimivi so tudi podatki o tem, koliko telefonov posameznih proizvajalcev Android telefonov je prejelo nadgradnjo. Zopet sta v ospredju HTC in Samsung. Zanimivo je, da je Motorola, ki jo kupuje sam Google, šele na tretjem mestu; po številu telefonov, nadgrajenih na Gingerbread, pa celo na zadnjem (upoštevani so seveda samo proizvajalci, ki so del Android Update Alliance).

Število nadgradenj glede na proizvajalce

Število nadgrajenih telefonov glede na proizvajalce (vir: Android and Me)

Froyo še vedno prevladuje, Gingerbread na slabi tretjini naprav

Glede na to raziskavo, tudi zadnji uradni Googlovi podatki o deležih Android različic niso presenečenje. Google podatke zbira na podlagi naprav, ki v obdobju zadnjih 14-ih dni dostopajo do Android Marketa. To pomeni, da podatki kar dobro odražajo deleže Android različic na aktivnih Android napravah.

Deleži Android različic, 2. september 2011

Deleži Android različic, 2. september 2011 (vir: Google)

Dobro polovico (51,2 %) Android naprav namreč še vedno poganja Android 2.2 Froyo, najnovejša različica Android 2.3 Gingerbread pa ima šele slabo tretjino deleža (dobrih 31 %). Zanimivo je tudi, da imajo vse različice Android 3.0 Honeycomba skupaj le 1,4 % delež, kar kaže na to, da Android tablice res še niso tako razširjene.

Kot kaže, je torej fragmentacija za Android še vedno velik problem, Android Update Alliance pa stanja zaenkrat še ni uspela spremeniti. Morda pa bo Googlu s nakupom Motorole v prihodnje uspelo ustvariti večji pritisk na proizvajalce. Slednji si v zadnjem času prizadevajo predvsem razširiti nabor Android naprav, ponujanje nadgradenj obstoječim uporabnikom pa je očitno daleč za zastavljenimi cilji Android Update Alliance.

Pa tvoj telefon? Ima že Gingerbread?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
277
24. september 2013
Večina Android telefonov še vedno nima Gingerbread nadgradnje
Android