Vert: enostavno, natančno in pametno pretvarjanje enot za iPhone

Alja Isakovič 23. oktober 2013
/PublishingImages/vert_hero.jpg

Koliko centimetrov je 5 palcev? Koliko litrov je ena galona? Kakšna je moja ameriška številka čevljev? In koliko je 99 angleških funtov v evrih? Na vsa ta in podobna vprašanja hitro, natančno in elegantno odgovori iPhone aplikacija Vert. Če bi Apple za iOS 7 izdelal lasten pretvornik enot, bi verjetno izgledal zelo podobno. Slovenska ekipa, ki stoji za aplikacijo, se je več kot očitno zelo temeljito posvetila problemu pretvarjanja enot za različne skupine uporabnikov.

Pretvornikov enot je v aplikacijski trgovini App Store res že kar nekaj. Pa vendar me noben še ni prepričal s svojim videzom ali enostavnostjo uporabe. Ponavadi je veliko preveč klikanja in vnašanja podatkov, premalo prilagodljivosti. Zato sem do sedaj za pretvarjanje enot uporabljala kar iskalnik Google. A po testiranju aplikacije Vert, bom v prihodnje veliko raje posegla po svojem iPhonu.

Vert uporabniški vmesnik 

Aplikacija Vert že na prvi pogled izstopa s svojim videzom. Popolnoma se sklada z novimi smernicami operacijskega sistema iOS 7, poleg tega pa v nastavitvah ponuja še vrsto barvitih tem, ki se prilegajo tudi barvam novega iPhona 5c. Poleg tega me je Vert navdušil z res bogatim naborom enot, ki jih lahko pretvarjamo. Od tistih najbolj očitnih (npr. dolžina, temperatura, masa, hitrost, valute), do bolj specializiranih fizikalnih enot (npr. navor, moč, energija) ali enot, ki so uporabne pri drugih poklicih (npr. velikost digitalnih in tiskanih tipografij), ali življenjsko uporabnih (npr. pretvornik za velikosti oblačil, čevljev).

Vert lahko zato uporabimo v šolah pri reševanju računskih nalog, pri nakupovanju oblačil, pri potovanjih v tujini, kjer uporabljajo druge valute in merske enote, pri delu v pisarni, pri kuhanju in celo pri plezanju. Zaenkrat še nisem našla enote, ki je Vert ne bi znal pretvoriti. Vert se namreč ne ustavi le pri širokem naboru kategorij, ampak ponuja tudi izjemno širok spekter enot. Od bolj znanih, do manj uporabljenih. Skupaj nam je na voljo preko 700 enot in 30 kategorij.

Pri tem se ponavadi pojavi nevarnost problem prevelike izbire, vendar Vert to odlično rešuje s pametnim sortiranjem seznamov ter možnostjo dodajanja enot in kategorij med priljubljene. Če recimo uporabljaš le manjši nabor enot, ki jih ponuja Vert, jih lahko dvo-tapneš in označiš z zvezdico za hiter dostop. To velja tako za seznam kategorij, kot za posamezne enote v kategoriji.

Samo pretvarjanje je izjemno enostavno. Na levi in desni strani lahko izbiramo enote, puščica na sredini pa kaže smer pretvorbe. Z dotikom puščice smer zamenjamo. Ob vnosu številke se sproti prikazuje pretvorba v vseh enotah v drugem stolpcu, za lažji pregled lahko skrijemo tipkovnico za vnos številk. V nastavitvah lahko nastavimo, da aplikacija prikazuje pretvorbe do kar sedem decimalk natančno.

Dodatna možnost, ki jo imamo pri pretvorbah, je ta, da lahko npr. pri pretvarjanju valute tapnemo na ikono za lokacijo. S tem Vert na podlagi lokacije ponudi pravo valuto, ki jo potrebujemo.

Zanimiv je tudi način navigacije med zasloni. Če se želimo iz seznama s pretvorbami vrniti na seznam kategorij ali na nastavitve aplikacije, s prstom podrsamo v desno stran zaslona. Na zaslonu s seznamom kategorij na vrhu najdemo še pregled zgodovine pretvorb. Vsaj meni se pogosto dogaja, da znova in znova pretvarjam podobne številke, zato bom to možnost z veseljem uporabljala.

Vert - piškoti 

Skratka, Vert je neverjetno zmogljiv pretvornik enot, ki je hkrati preprost za uporabo in se pametno prilagaja našim potrebam. Čestitke Andrej, Matevž in Katarina iz ekipe Calumaa za izjemno uporabno aplikacijo! Če tudi ti redno potrebuješ pretvorbe med enotami, ti vsekakor priporočam, da na svoj iPhone ali iPod Touch namestiš aplikacijo Vert, ki je v App Store na voljo le za 0,89 €.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. oktober 2013
1900
8. september 2014
Vert: enostavno, natančno in pametno pretvarjanje enot za iPhone
iOS