Vicarious - ko programska oprema razmišlja kot človek

Alenka Selčan 11. april 2014
/PublishingImages/vicarious-android-hero.jpg

Ob omembi umetne inteligence marsikdo zamahne z roko, češ, da smo še daleč od tega, da bi nam ta lahko krojila življenje. Pa vendar se tudi tu dogajajo spremembe, ki so morda videti kot le kapljice v morje informacij o novodobnih tehnologijah, a bodo zagotovo povzročile valove, ki nas bodo pripeljali bližje k mislečim napravam.

Ena takih, ki so te dni vzvalovile medmrežje, je nedavno šelestenje zelencev okoli Vicariousa. Kar nekaj razvpitih milijarderjev silicijeve doline, med katerimi so ustanovitelji Facebooka, Amazona, Paypala in njim podobnih velikani, se je namreč odločilo podpreti to mlado podjetje, ki mu je v dokaj kratkem času uspelo nabrati preko 50 milijonov ameriških dolarjev za razvoj programske Mellon opreme, »ki razmišlja in se uči kot človek«. To sicer ni kaj dosti v primerjavi s petstotimi milijoni, ki jih je Google v začetku leta odštel za londonsko AI podjetje DeepMind, pa vendar je omembe vredno.

 

Vicarious se že od lanske jeseni lahko pohvalil s tehnologijo, ki ji je uspelo pretentati standardni test CAPTCHA - Completely Avtomated Public Turning test to tell Computer and Humans. Ta marsikomu malce nadležni spletni vprašalnik, ki od nas zahteva, da razberemo popačen napis ali zvok in tako dokažemo svojo človeško naravo, že od koncev prejšnjega tisočletja ločuje ljudi od računalnikov. Čeprav ta varnostni mehanizem, ki ga je leta 1998 razvila ekipa strokovnjakov univerze Carnegie University, še vedno velja za zanesljivega, bo morda zavoljo Vicariousa kmalu nastopil čas za njegovo upokojitev.

S svojo programsko opremo Recrusice Cortial Network je Vicariousu namreč uspelo rešiti kar 90 odstotkov testov Captha, ki jih za zaščito svojih uporabnikov uporabljajo malodane vsi spletni velikani.

Luis von Ahn, en od prvotnih razvijalcev testov Captcha pravi, da se bodo Vicariousovi uspehi dokazali šele takrat, ko bodo dostopni javnosti, a pravi namen RCN ni rušenje sistema, ki nas je dolga leta ščitil pred zloveščim napadom.

Vicarious zatrjuje, da je reševanje testov Captcha le en od korakov, ki vodijo k mislečim strojem, ki bodo uporabni predvsem v robotiki, v spletnih iskalnikih in nenazadnje v medicini, kjer bodo prispevali h hitrejši analizi slik.

Scott Phoenix, en od soustanoviteljev tega uspešnega podjetja zagotavlja, da so njihovi algoritmi že dosegli podobno učinkovitost, kot jo zmorejo človeški možgani. Prihodnost bo pokazala, kako inteligenten je zares ta Vicariousov otrok, a skoraj zagotovo se bo tudi RCN vpisal v zgodovino mejnikov v razvoju umetne inteligence.

Vir fotografij: istockphoto.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. april 2014
2014
17. april 2014
Vicarious - ko programska oprema razmišlja kot človek
Android, iOS, Windows Phone 8