Virtualni maratoni

Igor Harb in Tamara Harb 21. april 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/virtualni-maratin-harb-apr21-hero.jpg

S pomladjo se je praviloma odprla sezona masovnih tekaških prireditev, na katerih se je tisoče rekreativcev in profesionalcev gnalo proti osebnim rekordom, preverjalo kondicijo, razkazovalo nove copate in se predvsem družilo. Zaradi pandemije je to žal postalo nemogoče, a tekaška tekmovanja ostajajo. Predstavljamo virtualne maratone.

Najprej razčistimo osnovno terminologijo. Virtualni maraton se ne teče v kibersvetu, ampak v povsem resničnem, praviloma zunaj, izjemoma pa tudi na tekalni stezi. Virtualno je le zbiranje podatkov in druženje. Vsak tekač si namreč sam izbere traso in jo preteče ter podvig zajame s pametno uro ali telefonom in eno od uveljavljenih tekaških aplikacij, nato pa organizatorju pošlje dokaz, običajno v obliki zaslonske slike iz Strave ali pa datoteke .gpx. Zaradi virtualne narave je lokacija maratona običajno prepuščena samemu tekaču, določene so le minimalne razdalje, ki so potrebne za osvojitev medalje. Tudi datum ni fiksen, vendar je  omejen na določeno obdobje, od nekaj dni do več kot en teden.

 

Prostovoljno in dobrodelno

Premik ure na letni čas bi moral zaznamovati prvi večji tekaški dogodek, Mali kraški maraton, ki pa je seveda prestavljen in »virtauliziran«. Uradni tek je (ponovno) prestavljen za eno leto, ko bo jubilejni, 20. po vrsti, virtualni pa se bo odvil junija. Virtualni mali kraški maraton je eden bolj preprostih, saj se je treba zgolj prijaviti prek spletnega obrazca in pustiti svoje podatke, prijava pa odpre tudi povezavo do strani za nalaganje dokazne datoteke (gpx ali zaslonska slika). Na pravem kraškem maratonu tekači tekmujejo na progah po 10 km in 21 km, organizirana pa sta tudi pohod in otroški teki, pri virtualnem pa so kategorije odpravili. Tako je dovolj že, če tekmovalec preteče vsaj en kilometer, omejitev navzgor ali v času pa ni. Tudi prijavnina je brezplačna, prvih 500 udeležencev prejme tudi kamnito medaljo, vsak dobi popust za športno trgovino, nekateri srečni izžrebanci pa še dodatne nagrade.

Naslednje preloženo priljubljeno tekmovanje je Maraton treh src, ki bi prav tako moral proslaviti jubilej, a bo namesto tega potekal v virtualni domeni. Tudi tukaj za sodelovanje ni potrebno preteči dejanskih 42 km, saj je organizator zastavil le skupni cilj za vse tekače v dolžini 40.075 km oz. obseg planeta na ekvatorju. Glavni cilj prireditve pa je zbiranje sredstev v dobrodelne namene, za ozelenitev strehe klinike na Golniku. Posledično je potrebno plačati prijavnino, skupna dolžina pa se meri z aplikacijo Google Fit. Tako tek tudi ni omejen na enkraten dogodek, temveč lahko sodelujete pri zbiranju kilometrov v več etapah.

 

Virtualno in tekmovalno

Masovne tekaške prireditve so sicer tekmovalne narave, a so v prvi vrsti namenjene običajnim rekreativcem, bolj zahtevne, kot so teki po brezpotjih (trail) in ultra maratoni, pa imajo strožja merila. Tako je bil na jesen prestavljen Ultra trail Vipavska dolina (UTVV), ki ponuja tudi možnost virtualnih tekmovanj. Organizatorji spodbujajo obisk Vipavske doline in njenih znamenitosti, vendar lahko virtualna tekmovanja opravimo kadarkoli in kjerkoli. Na svojih strežnikih gostijo spletno aplikacijo, v kateri lahko po prijavi izberemo želeno dolžino tekmovanja, nato pa se podamo na tek, ki ga merimo s pametno uro oz. aplikacijo na telefonu. Sistem je neposredno združljiv s Stravo, mogoč pa je tudi ročen prenos datotek .gpx. Prijava na tekmovanje v virtualnem UTVV je sicer plačljiva in vključuje tudi možnost nakupa majice, ki pa jo tekač prejeme šele, ko dokazano zaključi svoj tek. Isti sistem kot virtualni UTVV uporablja tudi tekmovanje virtual Julian Alps trail run, medtem ko je pravi dogodek napovedan za jesen.

Poletna tekmovanja, kot so Podbrdo trail running festival, Soča Outdoor in Pohorje ultra trail, so še zmeraj napovedana za izvedbo v živo, prav tako jesenska, kot je Ljubljanski maraton. Seveda zaradi še zmeraj trajajoče epidemije ni nič gotovega, je pa dokazano, da gibanje v naravi krepi odpornost in ima pozitiven vpliv na počutje, zato si zavežite vezalke in se podajte na tek.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. april 2021
5633
21. april 2021
Virtualni maratoni