VIVOplay: pametna ura za spremljanje otrok

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/1stfone.jpg

Proizvajalci mobitelov radi tekmujejo, kdo bo naredil največji in najpametnejši telefon vseh časov ali takega, ki bo ustrezal žepu in potrebam širši množici uporabnikov. Podjetje Evado Filip pa želi z uro VIVOplay ponuditi sledilno in komunikacijsko napravo, ki jo bodo nosili otroci med 5. in 12. letom starosti.

Ali mlajši otroci sploh potrebujejo svoj mobitel? Staršem je po eni strani všeč stalni stik in nadzor, ki ga mobiteli omogočajo. Po drugi strani pa pri najmlajših naletimo na veliko verjetnost izgube, poškodbe ali zlorabe mobitela, kar izjemno težko preprečimo. Da ne govorimo o tem, da pri majhnih otrocih nismo ravno navdušeni nad sevanjem naprav tik ob glavi. Izkoriščanje prednosti mobitelov brez omenjenih pasti želi ponuditi ura VIVOplay. Uro otrok nosi na zapestju, omogoča pa glasovne klice z vnaprej določenimi osebami ter natančno lokacijsko sledenje.

 

Naprava je izjemno preprosta za uporabo, saj ima ob strani le dva gumba in preprost, črno-beli zaslon. Starši nastavitve ure urejajo preko aplikacije za pametne telefone, v kateri lahko izberejo 5 številk. Teh 5 številk lahko otrok kadarkoli pokliče kar iz ure. Hkrati mu lahko pooblaščene številke na zaslon ure pošiljajo SMS-sporočila ("Ne pozabi na domačo nalogo!").

S pametnim telefon ali računalnikom lahko starši kadarkoli preverijo otrokovo lokacijo in nastavijo varna območja, npr. v okolici šole ali doma. Če otrok zapusti varno območje, VIVOplay o tem takoj obvesti skrbnika, ki lahko otroka takoj pokliče in preveri, kaj se dogaja. Starejši otroci nad takim nadzorom gotovo ne bodo navdušeni, si pa predstavljam, da zna priti prav pri mlajših nadebudnežih. No, vsaj dokler se ne bo možnost klica v sili izkoriščala pri pomoči v šoli.

V primeru, da se otrok znajde v nevarnosti, lahko tudi sam s pritiskom na gumb pošlje lokacijo vsem nastavljenim številka in začne snemati zvoke v okolici. Ker ima ura VIVOplay vgrajen mikrofon, jo lahko s posebno aplikacijo uporabimo tudi kot baby monitor. Dodatna prednost je še ta, da je ura vodoodporna. Zaenkrat sicer še ni znano, koliko bo potrebno za uro odšteti, bo pa predvidoma na voljo od začetka poletja preko spleta, najprej za ameriški trg. Pri nas bo torej potrebno še malce počakati na to napredno sledilno napravo, ki bo morda sčasoma na voljo tudi za starejše občane.

Podrobno predstavitev ure VIVOplay in ozadje ideje, ki se je porodila po izgubljenem otroku v nakupovalnem centru, si lahko ogledaš v spodnjem videu.

 

Zanimivo je, da postajajo mobiteli in aplikacije za otroško uporabo mobitela vse bolj aktualne. V Angliji in Irskem je npr. že na voljo preprost mobitel 1stFone, ki omogoča le klicanje izbranega nabora številk in nič več. Nekateri proizvajalci kot je npr. Firefly Mobile pa že ponujajo preproste modele mobitelov, ki so prilagojeni za otroško uporabo. In seveda so tu še aplikacije kot je Kytephone, ki nam omogoča, da na obstoječem Android mobitelu omejimo uporabo izbranih aplikacij. Windows Phone 8 pa takšen način uporabe kar sam omogoča s funkcijo Otroški kotiček.

Ni kaj, tudi naši najmlajši postajajo vse bolj zanimiva ciljna skupina za razne mobilne igračke. Izbire je vse več, na koncu pa se morate seveda starši sami odločiti, ali prednosti odtehtajo nevarnosti in ali otrok res potrebuje takšen dodaten nivo zaščite ter stalno vezo s starši. Sploh če se bo to začelo izkoriščati za vsesplošno tožarjenje med sovrstniki.

Kaj pa tisti, ki imate majhne otroke, menite o vseh teh iznajdbah?

Vir: Springwise

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
522
4. oktober 2013
VIVOplay: pametna ura za spremljanje otrok