Vizualni mikrofon - ko oči zaslišijo

Alenka Selčan 23. april 2015
/PublishingImages/ko-oci-zaslisijo-hero.jpg

Imajo stene res ušesa? Kaj pa, če imajo namesto tega oči? Raje vidite, da vas opazujejo, kot da poslušajo vaše pogovore? No, stvari niso več tako preproste. Vsaj od lanskega avgusta, ko je skupina raziskovalcev iz MIT-a, Microsofta in Adobe-a najavila, da jim je s posebno, zelo hitro video kamero uspelo posneti nekaj ne(za)slišanega.

Podali so se na sled za mikroskopskimi vibracijami, ki jih povzroči zvok, ko se zaletava ob raznorazne, povsem vsakdanje predmete. Za svoj poskus so v prostoru zavrteli Mary Had a Little Lamb, prav isto pesmico, ki jo je pred 130-timi leti zapel v svoj fonograf Thomas Edison in tako prvič v zgodovini zabeležil človeški glas.

 

Iz povečanega videa, ki so ga zajeli z zelo hitro kamero, so izluščili mikro vibracije ter jih obdelali tako, da so delno lahko poustvarili zvok, ki jih je povzročil.

Podvig je omogočal odprtokodni program Eulerian Video Magnification (EVM) za sledenje nevidnega gibanja, ki ga je MIT objavil že leto poprej.

Algoritem zelo natančno ugotavlja razliko v barvi slikovnih točk in med njimi zazna manjša odstopanja, ki naznanjajo očem sicer nevidno gibanje. Kot so dokazali na primeru novorojenčka, bi s takšnim programom lahko zgolj na pogled izmerili srčni utrip, presenetljivo pa je to, da z isto metodo lahko preverimo pulz celo filmskim igralcem v poljubnem filmu, ki so ga mojstri fotografije pred tem že temeljito obdelali.

 

Kot kaže pa tak algoritem ne bo koristil le medicini, temveč tudi drugje. Zavoljo programa in zelo hitre kamere lahko malodane vsi predmeti postanejo vizualni mikrofoni. Prej navidez povsem miren in brezbrižen predmet - bodisi rastlina ali odprta vrečka čipsa – zdaj postane izdajalec pogovora, ki se je zapisal zgolj ob snemanju slike.

 

Svet ni prav nič drugega, kot splet neštetih informacij. Z novim MIT podvigom smo se naučili, kako zvočno informacijo izluščiti tudi iz navidezno mirne slike.

A če mačke z brki sledijo vibracijam zato, da zaznajo prostor okoli sebe in nemara izsledijo gibanje kake miške, bo človeštvo s tehnologijo še naprej sledilo le lastnemu repu in se grizlo do onemoglosti z vprašanjem, kje so meje zasebnosti.

Takšna tehnologija resda omogoča razkrivanje zločinov iz novega zornega kota, a dokler ne bomo poskrbeli za varovanje osnovnih človekovih pravic do zasebnosti in javnega izrekanja, je njen pojav omadeževan s senco grozljivega panoptikuma, v katerem zmanjkuje prostora za dostojanstven obstoj.

Vir: people.csail.mit.edu

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. april 2015
2482
28. april 2015
Vizualni mikrofon - ko oči zaslišijo
Android, iOS, Windows Phone 8