Vodič za nakup kuhinjskega robota

Marjan Kodelja 22. december 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/vodic-kuhinjski-robot-dec22-hero.jpg

Kuhinjski pomočnik, ki res pomaga

Če radi kuhate in pečete, potem ste gotovo že pomislili na nakup kuhinjskega robota, ki marsikatero delo olajša, predvsem pa prihrani čas. Samo ena težava je. Široka ponudba različno zmogljivih in dragih modelov zelo otežuje odločitev. Morda vam lahko pomagamo?

Za kaj boste robota uporabljali

Kot pri vsaki napravi se morate najprej vprašati, za kakšne naloge boste kuhinjskega pomočnika uporabljali. Ali potrebujete samo mešalnik za mešanje, stepanje in gnetenje sestavin v kreme, testo in podobno ali pa potrebujete univerzalno napravo s širšim naborom zmogljivosti? Oboje uvrščamo med kuhinjske robote, le da znajo univerzalni še rezati, ribati, ožemati, mleti, narediti sladoled in še marsikaj drugega, čemur so namenjeni različni dodatki. Kateri so na voljo in ali so dodani kompletu ali jih morate, če si jih želite, dokupiti posebej, je ena od pomembnejših razlik med napravami različnih izdelovalcev. Preden robota kupite, se zato prepričajte, kateri od tistih, ki jih hočete oziroma jih potrebujete, so v kompletu oziroma jih lahko dokupite.

Kako močan naj bo

Podatek, ki vam bo najprej padel v oko, je moč aparata. Pravzaprav moč motorja, ki poganja metlice, rezila in druge dodatke. Kolikšno potrebujete, je odvisno od nalog, ki jih bo robot opravljal. Če boste z njim stepali smetano ali jajčni sneg, je lahko manjša kot v primeru gnetenja testa za kruh ali mletja mesa. Neko splošno načelo je, da mora biti robot z večjo prostornino posode močnejši od tistega z manjšo. Ni pa nujno. Upoštevajte še, da moč motorja linearno vpliva na porabo električne energije.

Za manj zahtevna opravila bo zadoščalo 500 vatov, a raje izberite močnejšega robota. Takšnega z med 800 in 1000 vatov. Modeli z močjo med 1200 in 1700 vatov bodo sicer nudili največ, toda ker je poraba elektrike višja, premislite, ali ga potrebujete.

Kako prostorna naj bo posoda

Roboti se ne razlikujejo samo po številu in vrsti dodatkov, temveč ravno tako v prostornini posode, v kateri se vse dogaja. Za štiričlansko družino naj ne bo manjša od štirih litrov. Liter prostornine na osebo, za katero boste z robotom sočasno pripravljali hrano. V primeru, da nameravate pogosto gnesti testo, pa je primernejša vsaj petlitrska posoda.

Še kaj drugega je tozadevno pomembno. Material, iz katerega je posoda. Najboljše so iz nerjavečega jekla, medtem ko je kakovostni ročaj na posodi uporaben za rokovanje z eno roko. Zlasti pri pogosti in raznoliki uporabi.

Primeren prostornosti kuhinje

Z veseljem bi imeli izredno zmogljivega kuhinjskega robota s celo vrsto dodatkov, ki bi jih morda občasno krvavo potrebovali, toda v zanosu zlahka pozabite, da je kuhinjski pult preprosto premajhen.

O merah aparata redkeje razmišljate, čeprav so ravno tako (ali še bolj) pomembne kot druge lastnosti. Prav napačna umestitev v kuhinjski prostor je najpogostejši razlog, da z novo pridobitvijo niste zadovoljni, saj ne morete izkoristiti vseh njenih danosti. Robot naj ne bo pretežek, če ga boste hranili v kuhinjski omarici, da ga boste lahko brez težav dvignili in postavili na kuhinjski pult. Če boste to počeli pogosto, razmislite o modelu s plastičnim namesto kovinskim ohišjem.

Križi in težave so ravno tako shranjevanje dodatkov, če jih je veliko. Pri izbiri robota upoštevajte, koliko in kateri dodatki so mu dodani. Če nikdar v življenju niste ožemali limon ali mleli mesa, potem teh dveh dodatkov tudi zdaj ne boste potrebovali.

kupi

Kaj je še pomembno?

Živila zahtevajo različne načine in hitrosti obdelave. Dobro je, da ima robot možnost nastavljanja hitrosti, da jo preprosto prilagodimo potrebi ali da preprečimo škropljenje. Ravno tako ni odveč pulzno stikalo, ki v kratkem času sprosti vso moč. Še posebej je to primerno za obdelavo živil, pri katerih obstaja tveganje, da se pokvarijo v primeru pretiravanja z obdelavo. Le smetane s to možnostjo ne stepajte, razen če ne želite dobiti masla.

Ko robota prenehate uporabljati, je na vrsti čiščenje, saj posode in dodatkov ne smeti pustiti umazanih. Izplača se vam preveriti, kako preprosto je čiščenje in katere dele brez težav perete v stroju za pomivanje posode.

Vse lepo in prav, toda na koncu pride glavna lastnost, na podlagi katere se boste odločili za ali proti kuhinjskemu robotu. Cena. Kolikšna je primerna, je odvisno tudi od prihranka časa, a če presega sposobnosti družinskega proračuna, potem bo gospodarneje, če izberete dostopnejši model.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
22. december 2022
6076
22. december 2022
Vodič za nakup kuhinjskega robota