Vodič za nakup sušilnega stroja. Boljši so prav gotovo sušilni stroji s toplotno črpalko!

Marjan Kodelja 16. februar 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/vodic-susilni-stroji-kodelja-feb21-hero.jpg

Časi, ko smo sveže oprana oblačila obešali po vrtovih in balkonih, je bržkone mimo, saj raje kot nežnemu vetriču sušenje zaupamo sušilnemu stroju. Njegov nakup pa ni vedno premočrten, kajti omejujeta nas prostorska stiska in debelina denarnice. Vendar pri denarju skorajda vedno velja naslednje načelo: bolje je na začetku plačati več in pozneje manj kot pa obratno.

Sušilni stroj je izjemo uporaben kos bele tehnike, kar, če ne prej, ugotovimo, ko pride naraščaj. Perila je naenkrat (pre)več in sušenje na soncu vzame veliko preveč časa. Rešitev je sušenje s strojem. Hitreje in udobneje je. V tem je trik. Potreba po sušilnem stroju torej je. Sledi, kar je le malokomu všeč. Izbiranje med bogato ponudbo različnih modelov. Naj vam pomagamo. Ni vam namreč treba vedeti veliko.

Kombiniran stroj v primeru omejenega prostora

Pravijo, da »kombinacija« dveh strojev ne more dati enakih rezultatov kot dva samostojna. Sploh ko gre za nasprotujoča opravila – pranje in sušenje. Učinkovitost pranja kombiniranega stroja je bil v preteklosti podoben učinkovitosti pralnega stroja, medtem ko je bilo sušenje slabše. Razkorak se je v zadnjem času sicer zmanjšal, vendar še vedno velja, da sta dva samostojna stroja boljša od kombiniranega. Ne pomeni, da se zanj nikdar ne smemo odločiti. Je namreč primerna rešitev, ko se spopadamo s prostorskimi omejitvami ali če sušilno funkcijo uporabljamo le občasno – ko je zunaj vlažno in hladno ter za sušenje neprimerno. Se pravi, da je sušilni stroj bolj namenjen uporabi za vsak slučaj, kot pa da bi bila to naprava, na katero se popolnoma zanašamo.

V ponudbi spletne trgovine Telekoma Slovenije boste našli aparat Hoover. Če ste pozorni, boste opazili še eno od posebnosti, ki jih moramo upoštevati pri uporabi. Kapaciteta pranja v kilogramih je višja od kapacitete sušenja (9 proti 6 kg). Bodisi damo v pranje manj perila bodisi ga po zaključku iz bobna del vzamemo in namesto enega zaženemo dva cikla sušenja. Tudi zato sta največkrat primernejša samostojna stroja, saj lahko delata vzporedno in občutno prihranita čas.

 

Brez ali z toplotno črpalko

Ne glede na posebnosti delujejo sušilni stroji po enakem kopitu. Topel zrak odvzame perilu vlažnost, jo kondenzira v vodne kapljice in odloži v zbirno posodo, ki jo moramo po vsakem sušenju izprazniti. Zato kondenzacijski stroj lahko postavite povsod, saj ne potrebuje otočnega priključka. Trik je, kako priti do toplega zraka. To je lahko grelec, kar je energijsko potratnejše, ali toplotna črpalka, ki v osnovi deluje enako kot sobna klimatska naprava. Kompresor stisne plin, ta se zato segreje in odda toploto zraku, ki na poti skozi boben perilu odvzame vlago. Topel in zdaj še vlažen zrak potuje v toplotni izmenjevalnik, kjer preostalo toploto vrne plinu, pri čemer vlaga kondenzira in se zbira v posodi. Kompresor nato s stiskanjem doda plinu ravno toliko toplote (energije), kot jo je zrak med procesom sušenje izgubil, in krog se ponovi. Ker stroj skoraj nič toplote (in s tem energije) po nepotrebnem ne odda v okolje, je energijsko učinkovitejši od stroja brez toplotne črpalke.

V ponudbi spletne trgovine Telekoma Slovenije so na voljo trije modeli sušilnih strojev s toplotno črpalko proizvajalcev Beko, Bosch in Gorenje.

Kako velik naj bo?

Kapaciteta bobna je odvisna od potreb in ni nujno, da je večje boljše. Stroj bo namreč optimalno deloval, ko bo v njem primerna količina perila. Gotovo ne preveč, a tudi ne premalo. Za štiričlansko družino, ki veliko pere, naj bi tako zadostovala kapaciteta bobna med 7 in 8 kg, medtem ko bo posameznik ali par zadovoljen z manjšim strojem. Vendar ne pozabimo še nečesa. Perilo mora biti primerno ožeto, preden ga naložimo v sušilni stroj, kar pomeni, da mora pralni stroj omogočati ožemanje z najmanj 800 obrati na minuto oziroma optimalno med 1000 in 1200 obrati. Dobro je tudi, da ima sušilni stroj čim več različnih programov, da sušilni cikel lažje prilagodi količini, vrsti in občutljivosti perila.

kupi


Prednosti sušilnega stroja

Naravno sušenje ima prednosti, vendar bomo kmalu ugotovili, da so nekatera oblačila po sušenju v sušilnem stroju mehkejša tudi brez uporabe sredstev za mehčanje med pranjem. Vendar je glavna prednost ta, da je perilo hitreje suho, ohranja prijeten vonj in barve ne posvetlijo, saj sončna svetloba ne igra med sušenjem nobene vloge. Če bomo le uporabljali ustrezne programe, se perilo ne bo raztegnilo, skrčilo ali drugače spremenilo oblike, zato je likanje le redko potrebno.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. februar 2021
5567
16. februar 2021
Vodič za nakup sušilnega stroja. Boljši so prav gotovo sušilni stroji s toplotno črpalko!