Vodič za optimalni nakup televizorja. Ne storite napake, ki so jo mnogi pred vami!

Marjan Kodelja 16. februar 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/tv-vodic-kodelja-feb21-hero.jpg

Razmišljate, da je prišel čas za novi televizor? Potem si najprej odgovorite na dve vprašanji: kakšne velikosti naj bo in kolikšna je primerna razdalja med vami in zaslonom. Če tu naredite napako, bo veliko bolj vplivala na zadovoljstvo z novo pridobitvijo kot karkoli drugega.

Izbor optimalne velikosti zaslona glede na razdaljo, od koder boste zaslon opazovali, sicer ni najbolj natančna »znanstvena metoda«, a je priporočljivo, da velikost določite glede na konkretne razmere, tj. oddaljenost med mestom za televizor in sedežno garnituro ter na podlagi priporočil o vidnem polju (kot gledanja) in razločljivosti zaslona. Nikar pa ne storite največje možne napake, ki jo je storil že marsikdo pred vami. Velikost zaslona ne sme biti pogojena z nišo v pohištvu. Zakonitosti (in priporočila) so se namreč spremenile, zato pohištvo ne sme zapovedovati velikosti ali mesta za televizor. Če tega ne boste upoštevali, boste nezadovoljni, pa čeprav boste odšteli veliko denarja za najnovejši model z najboljšo možno tehnologijo.

Izbor velikosti glede na kot gledanja

Priporočila optimalnega vidnega polja (FOV) so bila sicer oblikovana za kinematografe, vendar so primerna tudi za domačo uporabo. Opisujejo kot, pod katerim gledate na zaslon, ki je odvisen glede na oddaljenost do njega. Kot je širši, ko ste bližje, in ožji, kot ste daleč. Ideja je, da kot ne sme biti preširok, kajti naš vid se je razvil tako, da ostro vidimo v dokaj ozkem središču pogleda, medtem ko v tako imenovanem perifernem delu vidimo zamegljeno. To je razlog slabe volje, če sedimo v prvi vrsti kinodvorane, saj zaslona ne moremo zajeti v celoti, ne da bi glavo premikali levo ali desno. Težava zvodeni, ko se oddaljite, saj se kot pogleda na zaslon zmanjša. Pojavi pa se druga. Sploh pri posameznikih z ne (več) najboljšim vidom. Od predaleč ne vidimo več dobro.

Cilj je vse to uskladiti. Biti dovolj blizu zaslona oziroma izbrati dovolj velik zaslon, da v celoti zajema pogled, kajti to daje občutek potopitve v dogajanje na njem. Medtem ko za kinematografe velja priporočilo med 26 (najdlje od zaslona) in 36 stopinjami, je za domačo uporabo primernejši kot med 30 in 36 stopinjami. Ker verjetno ne boste merili kota gledanja, poglejmo, kako koti vplivajo na razdaljo, ki je odvisna od velikosti zaslona.

 

Preden se odločite za velikost zaslona, vzemite v roke meter in izmerite razdaljo do mesta, s katerega večinoma gledate na zaslon televizorja.

Tudi razločljivost je pomemben »faktor«

Bilo bi preprosto, če bi morali upoštevati le vidno polje. Na razdaljo namreč vpliva tudi razločljivost vsebin, ki pa je ne smemo zamenjati za razločljivost zaslona (o tem pozneje). Kadar smo preblizu zaslona, opazimo pike, kar ni dobro, saj to zmanjša kakovost slike, medtem ko od daleč ne vidimo podrobnosti. Zato zopet iščemo optimalno razdaljo glede na razločljivost slike, vendar je pomembna tudi kakovost vida. Velja, da oseba s popolnim vidom (20/20) opazi podrobnosti, velike 1/60 stopinje. Osebe s slabšim vidom vidijo slabše, razlike pa so tudi med spoloma. Moški, ko se boste naslednjič pregovarjali z ženo glede popolne razdalje do zaslona, imejte to v mislih. Kljub temu je povezava med ločljivostjo in razdaljo jasna. Višja razločljivost pomeni, da se moramo premakniti bližje zaslonu.

Sodobni televizorji so večinoma razločljivosti 4K, vendar to ne pomeni, da jo moramo upoštevati pri izračunu razdalje, kajti večino časa gledate vsebino nižje razločljivosti, to je polne visoke ali standardne razločljivosti. Videoprocesor vsebino sicer prilagodi zaslonu, vendar vidimo preveč napak, če takšno sliko gledamo s priporočene razdalje za 4K, saj razločljivosti nista usklajeni. Ne glede na razločljivost zaslona televizorja pri določanju optimalne razdalje zato vedno upoštevajte razločljivost vsebin, ki jih največ gledate.

 

Opisana načina določanja optimalne velikosti zaslona ne dajeta enakih priporočil. Odločite se lahko za enega oziroma drugega ali najdete kompromis med obema glede na potrebe, želje, prostor in nenazadnje kakovost vida.

Določanje razdalje po občutku

Obstajajo še drugi načini določanja razdalje, na primer priporočilo, da vsakih 25 cm diagonale poveča optimalno razdaljo za 33 cm. Priporočila so ameriška, kjer uporabljajo drugačne mere, zato takšne številke. V tem primeru je vidno polje 40 stopinj, kar zna biti za nekatere preblizu zaslona. Neko drugo priporočilo upošteva najmanjšo in največjo razdaljo kot 1,2- in 2,5-kratnik diagonale zaslona, kar zna vsak preprosto izračunati. Pri spodnji meji imamo spet 40-stopinjsko vidno polje in pri zgornji 20 stopinj. Na ta način lahko prilagodimo razdaljo obstoječemu zaslonu ali najdemo optimalno velikost za konkreten prostor, tako da množimo diagonalo ali delimo razdaljo z omenjenima faktorjema.

kupi


Ko na nakup novega televizorjema gledamo na ta način, vidimo, da ni nujno boljše večji in da se morda ne splača na vsak način oklepati neke velikosti. Najti morate namreč optimalno velik zaslon tako glede na razločljivost običajnih vsebin kot razdaljo do zaslona. Šele ko boste določili velikost naslednjega televizorja, lahko začnete razmišljati o njegovih drugih lastnostih, ki jih bom razložil v naslednjih člankih o napotkih za nakup novega televizorja.

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
16. februar 2021
5566
16. februar 2021
Vodič za optimalni nakup televizorja. Ne storite napake, ki so jo mnogi pred vami!