Vodnik za nakup prenosnega zvočnika

Marjan Kodelja 11. maj 2023 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/VODNIK-ZVOCNIKI-kodelja-maj23-hero.jpg

Si sploh še lahko predstavljate zabavo na prostem ali v prostorih brez lojalnega dvojca – pametnega mobitela in povezanega prenosnega zvočnika? Ta je ravno tako odlično darilo, saj se ga bo redkokdo branil. Kaj morate upoštevati, ko izbirate v pestri ponudbi različnih modelov?

Prenosni zvočniki v spletni trgovini Telekoma Slovenije so različnih velikosti, oblike in teže, kar je ravno tako pomembno, saj sodobne tehnične naprave vse pogosteje kupujemo na podlagi videza. Ko izbor na ta način omejite, upoštevajte še naslednje tehnične (in druge) značilnosti.

 

Zanimati bi vas moral predvsem »zvok«

Nobenega smisla nima nakup smešno poceni zvočnika, če pri jakosti in kakovosti zvoka le malenkost presega zvočnike mobitela. Jakost zvoka je preprosto začutiti, medtem ko je za oceno kakovosti potreben pretanjen sluh. Zanesete se lahko na preprosto vzročno-posledično povezavo. Fizično manjši zvočniki zaradi fizikalnih lastnosti zvočnega valovanja veliko težje nudijo zelo kakovosten zvok, še posebej odlične in globoke nizke tone.

Valovanje zraka s frekvencami med 12 Hz in 20 kHz zaznamo kot zvok, vendar celotni obseg sliši le malokdo. Vseeno ga morajo upoštevati izdelovalci naprav za reprodukcijo zvoka, saj zvočniki ali slušalke, ki porežejo preveč nizkih ali visokih tonov, veljajo za nekakovostne. Glasbeni instrumenti oddajajo zvoke v razponu med 20 Hz do 20 kHz, kar je na papirju idealni razpon zvočnika. Praktično ta podatek ni dovolj, da bi samo na njegovi podlagi ocenili kakovost naprave. Mnogo prenosnih zvočnikov je tudi premajhnih za globoke nizke tone. Višja spodnja frekvenca okoli 100 Hz še ne pomeni, da bo zvok slab. Nizki toni (basi) namreč segajo do 250 Hz, od tu do 4 kHz slišimo vokal in zvoke instrumentov (srednji toni), nad to mejo pa so visoki toni.

Od velikosti (in teže) je odvisna avtonomija

Velikost in teža sta naslednja pomembna podatka, sploh ko gre za zvočnik, ki ga nameravate imeti vedno pri sebi. Težjega in večjega je manj prijetno prenašati kot manjšega, vendar tak nudi neprimerno krajšo avtonomijo delovanja. Bistvena vloga prenosnega zvočnika je sicer poleg kakovostnega in glasnega zvoka čim daljše delovanje, saj ga večinoma uporabljate tam, kjer ni električnih vtičnic.

 

Aplikacija nikoli ni odveč

Ravno tako pomembna je preprostost uporabe. Preverite, kateri standard vmesnika bluetooth (ali WiFi) zvočnik podpira, kajti od tega je odvisna hitra in stabilna povezava. Prav tako ni odveč, če je dodana dobra mobilna aplikacija s celovitimi funkcijami nastavitev zvoka, saj ima večina zvočnikov na ohišju le najosnovnejše gumbe.

Kako vzdržljivo je ohišje

Če imate možnost, preverite kakovost izdelave. Je ohišje kakovostno izdelano, podrobnosti lepe ali je ravno obratno? Načeloma imajo kakovostnejši izdelki vsaj delno kovinsko ogrodje, čeprav to postaja bolj izjema kot pravilo. Tudi plastični zvočnik je lahko kakovosten in robusten. Pomembna je še stabilnost. Tisti, ki med glasnim predvajanjem »plešejo« po površini, gotovo niso najboljši. Zadnje je najpomembnejše. Če zveni dobro, kakovostno, potem ni z njim nič narobe!

kupi

Kaj še velja upoštevati?

 • Zvočni gonilnik (membrana) naj ne bo manjši od 40 mm.
 • Več glasbenega užitka nudijo zvočniki z več gonilniki in po možnosti še s pasivnim za nizke tone.
 • Če želite prenosni zvočnik uporabljati doma in še z drugimi domačimi napravami, ni odveč, da ima poleg vmesnika bluetooth še vmesnik za povezavo v domače brezžično omrežje WiFi.
 • Če je le mogoče, naj zvočnik podpira bluetooth različice 5 (ali novejšo), saj ta nudi kakovostnejši zvok in večji doseg.
 • Ko gre za prenosne zvočnike, ravno tako ni odveč povečana odpornost proti prahu in vodi. Uporabljali jih boste povsod, zato politje tekočine po zvočniku, padec v vodo ali dežne kaplje niso izključene.
 • Ker boste prenosni zvočnik večinoma uporabljali v povezavi s pametnim mobitelom, ni odveč, če je opremljen s priključkom za polnjenje drugih naprav.
 •  


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  11. maj 2023
  6163
  11. maj 2023
  Vodnik za nakup prenosnega zvočnika